Ce asteapta Iohannis pentru a decide ce face cu Legile Justitiei

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:35
12117 citiri
Ce asteapta Iohannis pentru a decide ce face cu Legile Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis nu va lua nicio decizie legat de Legile Justitiei pana nu va vedea ce hotaraste CCR in legatura cu sesizarile Opozitiei si ale Inalte Curti pe acest pachet.

Prezent vineri dimineata la sedinta de bilant a CSM, seful statului si-a exprimat speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite si regretul ca "s-a ajuns in Romania, in aceasta situtatie, in care Legile Justitiei, care sunt foarte importante, se discuta in proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume in procedura parlamentara si, in final, aprobate cu mare viteza, neexplicata in spatiul public si ajunse toate sa fie contestate la CCR".

"Mai mult nu voi spune astazi despre continutul propriu-zis al acestor legi, pentru ca astept sa se pronunte Curtea Constitutionala si, atunci cand vor ajunge la mine pentru urmatoarea etapa, atunci ma voi referi si la continutul acestor legi", a adaugat presedintele Iohannis, care a mentionat ca are trei variante: promulgare, o noua contestare la CCR sau retrimiterea la Parlament.

Seful statului a amintit ca in acest an s-au "reaprins" discutiile in jurul modificarilor la Legile Justitiei, "a urmat o procedura foarte netransparenta, s-au initiat modificari in Guvern, care pe urma nu au fost in Guvern, au fost duse cumva intr-o comisie speciala a Parlamentului.

Personal, n-am inteles si explicatiile din spatiul public au fost total nesatisfacatoare - de ce nu s-a respectat o procedura clara pe care o cunoaste toata lumea. S-a ales o procedura nemaivazuta, netransparenta si s-au ignorat pe fata toate avizele sistemului.

CSM, dvs, ati dat mai multe avize negative acestor modificari. Magistratii s-au adunat in forurile lor si in masa au dat avize negative, au avertizat asupra acestor modificari. Partenerii nostri din UE si Consiliul Europei au atras atentia ca trebuie mai multa dezbatere transparenta", a subliniat Iohannis.

"Au iesit trei legi foarte contestate nu numai de Opozitie la Curtea Constitutionala, ci si de Inalta Curte, care a analizat aceste legi si a considerat ca nu se incadreaza in cadrul constitutional din Romania", a adaugat presedintele.

Totusi, Iohannis mai are speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite:

"Am speranta si increderea ca la CCR judecatorii se vor aplica cu timp, cu mult profesionalism si cu multa obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar daca anumite chestiuni necesita clarificare, cred ca si Parlamentul va avea puterea sa recunoasca netransparenta si sa faca modificarile".

Amintim ca cele trei Legi ale Justitiei au fost adoptate in graba mare de Parlament inainte de Craciun si trimise sefului statului la promulgare.

Citeste si

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iohannis Legile Justitiei , #presedinte