Ce isi propune Comisia pentru Proiectul de tara: De vorba cu doi dintre membri dupa prima sedinta

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 07:54
4101 citiri
Ce isi propune Comisia pentru Proiectul de tara: De vorba cu doi dintre membri dupa prima sedinta
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania trebuie sa-si stabileasca foarte clar cateva teluri pentru anii urmatori, presedintele fiind cel care va avea rolul sa obtina acordul tuturor actorilor politici, necesar pentru atingerea lor.

Acestea sunt doua dintre concluziile primei sedinte a Comisiei Prezidentiale pentru Proiectul de tara, dupa cum au declarat doi dintre membrii acesteia pentru Ziare.com.

Comisia si-a inceput activitatea marti, fiind prezidata chiar de presedintele Klaus Iohannis, care a si anuntat public cateva subiecte aflate pe agenda si calendarul activitatilor.

Contactati de Ziare.com, politologul Cristian Pirvulescu si deputatul UDMR Attila Korodi au acceptat sa ne ofere cateva informatii suplimentare legate de activitatea acestei noi comisii prezidentiale din care au fost invitati sa faca parte.

Cristian Pirvulescu: Suntem intr-un moment de confuzie. Ne intoarcem in anii '30

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, spune ca a acceptat sa faca parte din aceasta comisie pentru ca "este nevoie de o viziune legata de viitorul Romaniei".

"Nu sunt deloc de acord cu cei care spun ca nu a mai existat niciodata in istoria Romaniei recenta o astfel de comisie, pentru ca a fost comisia Postolache la inceputul anilor '90, care a pus Romania pe linia integrarii europene si NATO, iar pasii ganditi atunci, in anii '94-'95, au fost urmati de toate guvernele.

Acum e poate nevoie mai mult decat oricand, si despre asta s-a discutat in cadrul comisiei, de un consens politic si societal in ceea ce priveste viitorul european al Romaniei. A fost doar o prima intalnire, urmeaza altele", a explicat liderul Asociatiei Pro Democratia.

Intrebat care sunt principalele linii directoare avute in vedere, acesta ne-a spus ca ele vor fi stabilite in comisie, "prin consens".

"Presedintele a indicat o serie de puncte de vedere. Eu sunt unul dintre cei care cred ca presedintele are un rol crucial atat in ceea ce priveste impulsionarea lucrarilor comisiei, cat si in ceea ce priveste realizarea consensului politic si societal.

Trebuie sa fie definim o serie de valori esentiale. Punctul meu de vedere este legat de viitorul european al Romaniei. Cred cu tarie ca aceasta trebuie sa fie directia care sa fie stabilita. Asa cum Romania are nevoie de Uniunea Europeana, Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie care sa isi clarifice punctele de vedere. Din aceasta perspectiva, acest posibil consens pe care l-ar putea realiza presedintele ar fi esential.

Trecem acum printr-un moment de confuzie, in ceea ce priveste directiile. Astazi sunt foarte multi care vorbesc despre identitatea Romaniei, despre diferentele semnificative fata de Occident, despre o ortodoxism, adica ne intoarcem in anii '30 si eu cred ca Romania trebuie sa ramana o tara profund europeana, atasata valorilor democratiei si ale drepturilor omului", a subliniat Cristian Pirvulescu.

Insa, in componenta Comisiei Prezidentiale pentru Proiectul de tara, nu se regasesc persoane cu opinii populist-extremiste, precum cele mentionate mai sus.

Intrebat cum se va obtine consensul general in societate, asa cum se doreste, Cristian Pirvulescu a subliniat faptul ca "acest exercitiu va fi facut de presedinte".

"Noi nu avem voie sa discutam foarte mult despre ce s-a discutat in interior, dar din cate inteleg eu, ceea ce ne dorim toti cei din aceasta comisie si initiatorii ei este sa definim niste teluri. Cred ca aceste teluri pot sa fie asumate in mod responsabil de toata lumea.

Daca am facut-o o data, in tulburii ani '90, putem sa o facem si acum. Chiar si cei care erau extremisti atunci, si va aduc aminte ca extremismele erau cel putin la fel de puternice in Romania ca si acum, si-au asumat acele teluri.

Iar Romania este o tara care, uitati-va in sondaje si in Eurobarometru, ramane in continuare profund europeana, din diferite motive, dar este rolul nostru pedagogic, terapeutic, de a-i face pe romani sa inteleaga exact despre ce este vorba", a mai explicat Cristian Pirvulescu.

Pe de alta parte, acesta a tinut sa sublinieze faptul ca toti membrii comisiei vorbesc in nume propriu, nu al institutiilor in care activeaza.

"In interiorul comisiei, dupa cum bine stiti, exista o parte economica, consistenta, dar acei membri sunt acolo cu titlu individual, asa cum suntem si noi, ceilalti, sociologi, politologi, istorici. Noi nu reprezentam institutii acolo. Institutiile in care functionam ne-au permis sa ne manifestam, dar noi acolo reprezentam viziunea noastra. Eu nu reprezint nici ProDemocratia, nici SNSPA, ci doar o viziune despre Uniunea Europeana si despre Romania, pe care am consolidat-o in timp", a mai precizat Cristian Pirvulescu.

Attila Korodi: Societate romaneasca inseamna fiecare comunitate mica sau oras mare

La randul sau, deputatul UDMR Attila Korodi, fost ministru al Mediului, ne-a explicat ca mai intai vor fi stabilite principalele teme avute in vedere, iar ulterior domeniile respective vor fi aprofundate.

"Sunt anumite lucruri pe care vi le pot spune, iar anumite lucruri nu, pentru ca asa este regulamentul comisiei. Ceea ce va pot spune este ca pana la sfarsitul anului in mare parte activitatea noastra se va concentra pe temele principale pe care proiectul de tara doreste sa il abordeze.

Vor fi discutii principiale legate de care vor fi acele domenii care trebuie incluse intr-o strategie pe termen lung. Dezbaterile se vor axa in primele intalniri pe zona aceasta. Anul viitor va fi perioada in care se va lucra in aprofundarea temelor definite ca posibile capitole", ne-a declarat deputatul UDMR.

Intrebat daca membrii comisiei au facut deja propuneri legate de domeniile principale, Attila Korodi a raspuns ca "aceste discutii au fost complementare".

"Ceea ce am subliniat noi, ma refer la mine si la dl Winkler (Iuliu Winkler, europarlamentar - n.red.), a fost ca pentru noi, cand vorbim despre un proiect de tara, trebuie sa vorbim despre incluziune, adica sa nu existe parte a societatii romanesti care in aceasta perioada, foarte importanta, de dezvoltare, sa se rupa de societatea romaneasca, fie ca vorbim de grupuri sociale in situatii speciale, fie ca vorbim de grupuri etnice, adica minoritare, fie ca vorbim de zona montana care inca nu are perspective foarte solide in comparatie cu marile orase, care merg pe un trend de industrializare.

Acesta este un principiu foarte important pentru noi.

Totodata e important pentru noi ceea ce a spus si presedintele: consensul. Nu cred ca putem gandi un proiect de tara care sa nu convina societatii romanesti in ansamblul ei. Trebuie sa fim atenti, pentru ca societate romaneasca inseamna fiecare comunitate mica sau oras mare, comunitate etnica sau majoritate. Acestea sunt principalele lucruri pe care noi le-am spus la inceput de drum", a declarat Attila Korodi.

Intrebat daca au existat discutii mai consistente legate de domeniul economic, deputatul UDMR a raspuns: "Au fost abordari, dar abordarea principala este ca e important sa vedem Romania in constructia europeana si in constructia mondiala si din punct de vedere economic, dar ideea nu a fost aprofundata".

"Nici nu era locul, noi am lucrat cel putin 3 ore, dar fiind peste 20 de membri, va dati seama ca timpii pe care i-am putut folosi au fost doar pentru a preciza cateva lucruri la inceput de drum", a mai adaugat acesta.

De asemenea, intrebat daca a fost aleasa o conducere a comisiei si s-a stabilit un program de lucru, deputatul UDMR ne-a explicat ca activitatea abia a inceput.

"Au existat chestiuni organizatorice, e adevarat, dar nu o formalizare. Am discutat mai degraba cum lucram impreuna pana ajungem sa definitivam eventuale grupuri de lucru sau altele.

Va fi o comunicare deschisa catre cei interesati, dar ea va fi coordonata de presedintie. Iar daca vor fi teme divergente fiecare membru isi poate sustine punctul de vedere, dar ne vom rezuma doar la punctele proprii de vedere", ne-a mai explicat deputatul UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#comisie prezidentiala proiect tara Iohannis , #presedinte