Ce mai scriu raspandacii Moscovei dupa intalnirea Iohannis-Trump

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 15 Iunie 2017, ora 12:07
11061 citiri

S-au aruncat pe piata destule analize dupa ce presedintele Romaniei a fost la Casa Alba, dar eu as vrea sa remarc un subiect peste care cred ca s-a trecut prea usor: s-a dezumflat propaganda rusa, care ne demoraliza anuntand ca Trump va bate palma cu Putin si va abandona Romania.

O observatie: aceasta propaganda a fost cu atat mai credibila cu cat, adesea, ea era difuzata de oameni de buna credinta.

Am fost unul dintre cei care au avut incredere si l-au votat pe Trump, la fel ca multi alti romani stabiliti in SUA. Nicio clipa nu am crezut ca republicanii se vor intelege cu Moscova.

A fost si mai clar in momentul in care noua administratie republicana si-a adus in echipa niste duri precum generalul Mattis, care conduce Pentagonul, sau generalul McMaster, care a preluat functia de consilier pe securitate nationala.

Citeam insa uluit, in presa de la Bucuresti, in toamna lui 2016, analizele unor mari jurnalisti care anuntau apocalipsa dupa Trump si-l certau pe presedintele Iohannis pentru ca ii face pe plac.

"Frica de o retragere de facto a Americii a produs si reactia cam slugarnica a presedintelui Iohannis (...) In traducere, comunicatul suna cam asa: noi stim ca ati amenintat in campanie ca SUA vor apara doar aliatii NATO care respecta angajamentul de a cheltui minim 2% din PIB pe aparare, si iata ca Romania face asta, asa ca sa ne aveti in vedere (...) Mi se pare o pozitie cam prea adusa de spate", scria, la 9 noiembrie 2016, Cristian Pantazi.

Am ales acest comentariu, al unui jurnalist corect, care a pus o intrebare excelenta la conferinta de presa de la Casa Alba, si pentru ca, din greseala, s-a dovedit a fi profetic: (si) pentru ca Romania si-a indeplinit promisiunile asumate in cadrul NATO a fost posibila o discutie atat de buna intre Trump si Iohannis.

Astfel ca acelasi ziarist Pantazi a scris acum cateva zile: "Cel mai mare castig pentru Romania e ancorarea si mai puternica in relatia cu SUA. Stiu ca Iohannis a cerut-o, acum avem certitudinea ca Trump a acceptat cererea (...) Iohannis se intoarce acasa cu o mare victorie simbolica".

De profesorul universitar Valentin Naumescu, care a decretat ca Trump e un incult care va desfiinta NATO, nici nu mai vorbesc.

Ce ar mai fi de spus?

Oamenii mai gresesc si e bine ca, pana la urma, unii dintre ziaristi au iesit de sub influenta unei propagande rusesti care nu avea decat un scop: sa semene discordie intre aliatii din NATO si sa sugereze europenilor ca au fost abandonati de SUA, deci trebuie sa fie mai tandri in relatia cu Moscova sau sa-si faca armata proprie.

Cat de pregatiti sunt germanii - nici nu discutam de alte natiuni - de un conflict serios s-a vazut la manevrele de anul trecut, din tarile baltice, cand soldatii doamnei Merkel au ramas fara munitie (sursa: Wall Street Journal, 10 iunie).

Odata rupta aceasta vraja otravita, despre Trump si NATO, ceea ce cred ca ar trebui sa faca ziaristii onesti este sa fie foarte atenti ca guvernarea PSD sa nu intre - asa cum a mai procedat - in trena Rusiei.

Da, bugetul de stat prevede ca se aloca 2% din PIB pentru aparare, dar important este si sa fie cheltuiti toti banii, si cum sunt cheltuiti. Toate achizitiile majore de armament, de la fregate la sisteme antiracheta, sunt mult intarziate.

Opinia publica din Romania a trecut prea usor peste conflictul din aprilie dintre Liviu Dragnea si seful Statului Major General, generalul Ciuca, in legatura cu achizitia unui sistem de rachete: seful PSD s-a suparat foarte tare cand a auzit ca Ministerul Apararii vrea sa cumpere sistemul Patriot, furnizat de compania americana Raytheon.

Problema nu este tara din care se cumpara aceste sisteme, ci faptul ca PSD vrea sa nu rateze vreun comision care ar putea aparea de pe urma unei astfel de achizitii. Domnul Dragnea poate ca uita ca, aici, in SUA, este in vigoare una dintre cele mai dure legi care pedepseste companiile care dau mita pentru a obtine contracte in strainatate...

Ma tem, deci, ca PSD va achizitiona armament nu cu gandul la soarta militarilor romani, ci la posibilitatea de a sifona cat mai multi bani.

Pentru Romania, cea mai mare primejdie vine din interior si de ea ne putem proteja doar noi, romanii. Cat de periculos pentru siguranta nationala este fenomenul coruptiei o demonstreaza faptul ca un ins incarcat cu secrete de stat, Sebastian Ghita, a fugit direct in bratele unui aliat al Moscovei, presedintele Serbiei, Alexandr Vucic.

Coruptie inseamna spitale de stat care omoara oamenii cu zile, inseamna un sistem de educatie care produce sclavi pentru planatiile pesediste, inseamna o retea energetica decrepita, care se prabuseste la prima furtuna.

Aceasta este cea mai mare primejdie pentru Romania, cea mai mare vulnerabilitate care poate fi exploatata de Putin si de ea nu ne pot apara militarii americani.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis vizita SUA, #Klaus Iohannis vizita Donald Trump, #Klaus Iohannis Donald Trump Rusia , #presedinte