S-a decis in CSAT: Guvernul va verifica dezinfectantii si va raporta trimestrial starea sanatatii publice (Video)

Vineri, 27 Mai 2016, ora 15:13
6061 citiri
S-a decis in CSAT: Guvernul va verifica dezinfectantii si va raporta trimestrial starea sanatatii publice (Video)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, la finalul sedintei CSAT, ca Guvernul va lua o serie de masuri privind utilizarea substantelor biocide in spitale si va raporta trimestrial date despre sanatatea publica.

CSAT a mai decis ca Guvernul va trebui sa adopte noi norme privind biocidele, norme care vor fi elaborate de experti.

De asemenea, s-a decis luarea unor masuri pentru utilizarea eficienta a antibioticelor, iar trimestrial Guvernul va trimite informari CSAT despre sanatatea publica.

Totodata, Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate care vor analiza inclusiv dezinfectantii folositi in spitale.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Temele au vizat atat proiecte prevazute in programul CSAT pe anul in curs, cat si subiecte de actualitate, ca de exemplu tema Sanatatii.

- O prima tema dezbatuta a fost analiza Strategiei Militare a Romaniei. Documentul transpune in practica principiile privind apararea, in conformitate cu documentele NATO si UE. Strategia stabileste misiunea Armatei si nivelul militar de ambitie, pentru care trebuie asigurate capabilitati credibile si sustenabile.

- Alta decizie - aprobarea programului privind transformarea si inzestrarea Armatei pana in 2026 si in perspectiva.

- S-a concluzionat ca demersurile viitoare ale MApN impun respectarea acordului politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare la 2% din PIB.

- Au fost aprobate fortele care pot fi puse la dispozitie la misiuni in afara statului, conduse de NATO, ONU, OSCE in 2017. Armata Romaniei va putea participa cu 1.401 militari si civili, iar MAI va pune la dispozitie 783 de militari si politisti, care vor putea fi dizlocati in teatrele de operatii.

- CSAT a aprobat liniile de mandat la summit-ul NATO de la Varsovia, cu mentiunea ca ele sa fie actualizate in functie de negocierile din alianta si de evolutiile internationale.

- Am aprobat raportul Ministrului Energiei privind centrala de la Cernavoda.

- Am analizat situatia din Sanatate. Nu e vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si despre sanatatea publica. Putem include subiectul dezinfectantilor, dar si chestiuni care tin de medicamente sau siguranta alimentara.

- Am aprobat un plan de actiune - norme, proceduri, control.

- Norme - avem nevoie de norme aliniate la cerintele europene referitoare la cerintele europene, mai exigente, mai aplicate, cu sanctiuni mai severe. Pachetul va fi elaborat de un grup de experti la Guvern pana la sfarsitul lunii iulie. Normele privesc modul in care se pun pe piata biocidele, curatenia, dezinfectia in spitale, conformitatea cu standardele europene, activitatea de control.

- Va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre sanatatea umana si veterinara, pentru stabilirea unor masuri referitoare la eficienta antibioticelor.

- Vor fi dispuse masuri de preventie.

- Am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare si control. E nevoie si de un control mult mai riguros. Trimestrial, Guvernul va prezenta CSAT informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.

- Guvernul va initia programe de pregatire a personalului medical pentru combaterea infectiilor intraspitalicesti.

- Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate, care vor asigura controlul oficial al produselor, conform cerintelor UE.

- Guvernul va elabora un program de investitii pe termen lung, cu laboratoare acreditate, dar si cu organe de control in domeniul sanatatii publice la nivel central si teritorial.

Sanatatea a ajuns subiect de discutie in CSAT dupa declansarea scandalului dezinfectantilor diluati.

Citeste ce a descoperit Corpul de control dupa criza bebelusilor cu SHU: Vaccin neautorizat, dezinfectat Hexi Pharma si numeroase nereguli

Cine este firma care a fost lider de piata anul trecut la contracte cu dezinfectanti.

De asemenea, Ministerul Sanatatii si Corpul de control al premierului au publicat zilele acestea o serie de rapoarte dupa controalele efectuate.

Citeste ce alte subiecte au mai fost pe ordinea de zi a sedinte CSAT de azi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Iohannis CSAT sanatate , #presedinte