Cine a fost politicianul anului in Romania? - sondaj Ziare.com

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 18:41
10319 citiri
Cine a fost politicianul anului in Romania? - sondaj Ziare.com

Anul 2014 in politica romaneasca a insemnat mult mai mult decat alegerile prezidentiale. A fost anul multor premiere, o mare alianta s-a rupt, s-au format partide, politicieni au venit si au plecat, au fost invingatori si invinsi.

Dincolo de alegerile prezidentiale, cu actorii si participantii lor, s-a rupt alianta de la guvernare - USL -, singurul premier liberal de dupa Revolutie a parasit partidul si s-a aliat cu PSD, guvernarea a capatat o noua formula - a treia intr-un an, iar presedintele Senatului a fost schimbat.

Iohannis, castigator detasat: Scor categoric. Ponta l-a felicitat. Liderul ACL s-a dus la Universitate

Cat priveste PNL, partidul a fost in centrul atentiei, desi la jumatatea anului, cu un dezamagitor 15 la suta la europarlamentare, putini mai credeau intr-o revenire. Partidul a marcat patru premiere in 2014: a avut trei presedinti, a ajuns sa fie condus pentru prima oara de o femeie si a avut singurul presedinte al PNL votat si schimbat in acelasi an, acelasi care a devenit si primul presedinte liberal pe care il are Romania.

Klaus Iohannis

La inceputul anului era prim-vicepresedinte PNL, in cadrul USL aflat la guvernare. Atunci candidatul aliantei la prezidentiale era Crin Antonescu si, chiar si dupa iesirea de la guvernare, din luna februarie, tot acesta parea sa aiba prima sansa din partea liberalilor.

Klaus Iohannis insa si-a alaturat insistent imaginea candidatilor liberali la alegerile europarlamentare, pe afisele din Transilvania si nu numai. Ca urmare a rezultatului dezastruos al partidului la acele alegeri, a venit aproape firesc victoria sa la alegerile interne pentru desemnarea prezidentiabilului, in fata aceluiasi Antonescu, dupa ce anterior fusese votat presedintele PNL.

Aproape o formalitate a venit si alegerea sa in detrimentul prim-vicepresedintelui PDL Catalin Predoiu, pentru functia de prezidentiabil ACL. Dupa infrangerea din primul tur al alegerilor si o prestatie neconvingatoare in campanie, a reusit sa recupereze in ultimele zile, inclusiv in a doua dezbatere cu Ponta si la confruntarea "pe imn". Ales presedinte cu contributia masiva a diasporei si a mesajelor pe Internet, Klaus Iohannis a avut cea mai spectaculoasa revenire in turul al doilea al prezidentialelor, din istoria Romaniei, iar acum se bucura de o incredere de peste 70 la suta.

Rezultatele finale alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - 54,43%, Victor Ponta - 45,56%

Traian Basescu

Deja fostul presedinte al Romaniei a beneficiat de un an relativ linistit, in care atentia s-a fixat mai degraba pe confruntarile pentru prezidentiale si pe evenimentele din Justitie. Cel mai greu moment pentru Traian Basescu a fost arestarea fratelui sau, Mircea Basescu.

In plan politic, Traian Basescu a sustinut Partidul Miscarea Populara, al Elenei Udrea, la alegerile europarlamentare, iar la alegerile prezidentiale a sustinut-o pe aceeasi Elena Udrea.

Traian Basescu, istoria celor 10 ani furtunosi

Traian Basescu a avut numeroase iesiri publice de la Palatul Cotroceni in care i-a raspuns sau l-a criticat pe Victor Ponta, pe care l-a numit corupt. Insa doua mutari au fost decisive - intai l-a deconspirat pe acesta drept presupus agent secret acoperit, iar pe 14 noiembrie a publicat o inregistrare cu prestatia lui Ponta de la Palatul Cotroceni, la intalnirea la care a participat impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Victor Ponta

Invinsul surprinzator din alegerile prezidentiale, premierul Victor Ponta, si-a condus partidul catre o victorie zdrobitoare la europarlamentare - cu 37,6 la suta din voturile exprimate, PSD a obtinut jumatate din numarul de mandate ale Romaniei in Parlamentul European.

Confruntat cu acuzatiile de coruptie si de ofiter acoperit din partea lui Traian Basescu, Ponta a avut si un an tumultuos la guvernare - este singurul premier din istoria Romaniei, alaturi de PCR-istul Ion Gheorghe Maurer, in anul 1965, care a avut trei formule guvernamentale intr-un singur an.

Victorios cu peste 40 procente in primul tur al alegerilor, la 10 procente distanta de Klaus Iohannis, si beneficiind de o prestatie moderata a candidatului ACL inainte de turul al doilea, Ponta se indrepta catre un an perfect. Ziua de 16 noiembrie a reprezentant o adevarata lovitura pentru PSD si pentru presedintele sau, care insa se pastreaza de mai bine de doi ani si jumatate in fruntea Executivului, beneficiind in continuare de o majoritate confortabila in Parlament, dar si de aproape 5 ani la conducerea partidului.

Crin Antonescu: Victor Ponta este distrus politic, nu stiu daca mai revine

Calin Popescu Tariceanu

Dupa iesirea PNL de la guvernare, singurul premier liberal de dupa Gheorghe Tatarescu a plecat din partidul in care se afla de aproape un sfert de secol, infiintandu-si propria formatiune, PLR. Ajuns presedinte al Senatului doua saptamani mai tarziu, in luna martie, Tariceanu a sustinut pe fata Guvernul Ponta, fiind vazut drept piesa lipsa pentru mult-trambitata refacere a USL.

Calin Popescu Tariceanu, al doilea om in stat: A fost ales presedinte al Senatului

Candidat independent la alegerile prezidentiale, a reusit performanta de a iesi pe locul 3, maximul pe care il putea obtine, la distanta uriasa de locul 2, obtinand 5,36 la suta din voturile exprimate si depasindu-le pe Elena Udrea si Monica Macovei.

Calin Popescu Tariceanu era pe drumul de a fi inca o data premier al Romaniei, dupa ce Victor Ponta a marturisit ca il va numi in fruntea Executivului, in calitate de viitor presedinte, doar ca planurile ambilor au fost date peste cap pe 16 noiembrie.

Crin Antonescu

Anul 2014 a fost unul mai degraba dezamagitor pentru Crin Antonescu, acesta pierzand functia de presedinte al Senatului, de presedinte PNL, calitatea de prezidentiabil USL cu un scor urias in sondaje, de partener de guvernare si chiar si posibilitatea de a fi in cele din urma candidatul PNL. In plus, scorul de 15 la suta la europarlamentare a fost sub cele mai sumbre pronosticuri.

Haos in PNL dupa alegeri: Demisii, scandaluri, excluderi. Incepe lupta pe locul lui Antonescu

Cioburile USL: Antonescu face Opozitie, Ponta reface Guvernul, iar Tariceanu isi face partid si vrea presedinte

Totusi, lucrurile n-au stat atat de rau pentru fostul lider liberal. Iesirea de la guvernare l-a victimizat mai degraba, impreuna cu partidul sau, avand curajul sa iasa dintr-o alianta puternica si sa renunte la o pozitie excelenta. Decizia aceasta a demonstrat ca orice sut in fund e un pas inainte, fiind ceea ce a declansat viitoarea alianta cu PDL si, ulterior, ACL-ul care a dat noul presedinte al tarii, un presedinte PNL.

Prezidentiale 2014: Declaratie surprinzatoare a lui Crin Antonescu: Pe cine sustine in turul doi

Usor-usor a iesit din reflectoarele scenei politice, odata cu pasul inapoi facut in cadrul PNL si in cursa pentru prezidentiale, dar a avut taria de a transmite un mesaj, in seara de 14 noiembrie, inainte de turul al doilea al prezidentialelor, in care a vorbit despre nefastul situatiei in care Victor Ponta ar fi ajuns presedinte al tarii.

Crin Antonescu: Nu ne asteapta un viitor prea bun cu Ponta presedinte

Alina Gorghiu

Fostul vicepresedinte PNL a fost numita purtator de cuvant al partidului, in vara, dupa alegerile interne din partid. In aceasta calitate, a fost vocea PNL in campania prezidentiala, comunicarea formatiunii fiind foarte buna in aceasta perioada.

Alina Gorghiu este noul presedinte PNL - ce planuri are in fruntea partidului

Cine este Alina Gorghiu, noul presedinte al PNL

Acestea au fost motivele pentru care, pe 18 decembrie, Alina Gorghiu a fost votata presedinte PNL, fiind preferata in locul lui Ludovic Orban. Deputatul liberal este astfel prima prezenta feminina in fruntea PNL, care devine astfel cel mai mare partid din Romania care are presedinte o femeie.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot! Cine a fost politicianul anului 2014 in Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#politicianul anului 2014, #Iohannis ales presedinte, #politician Romania 2014, #politicianul roman 2014 , #presedinte