Aberatia zilei: Vanatoarea de vrajitoare inceputa la PSD a ajuns la Palatul Cotroceni

Luni, 26 Martie 2018, ora 15:32
17026 citiri
Aberatia zilei: Vanatoarea de vrajitoare inceputa la PSD a ajuns la Palatul Cotroceni
Foto: Arhiva Hepta.ro

Europarlamentarul Cristian Preda va fi judecat, miercuri, de Consiliul de onoare al ordinului Steaua Romaniei pentru declaratiile facute in Parlamentul European. Aceasta actiune de intimidare politica este girata, constient sau nu, de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, unul dintre principalii responsabili cu igienizarea morala a societatii romanesti.

Declicul s-a produs, insa, la PSD, nu la Cotroceni, Liviu Dragnea fiind cel care i-a amenintat explicit cu sanctiuni pe europarlamentarii romani care indraznesc sa vorbeasca la Bruxelles despre ce se intampla la Bucuresti.

La cateva zile de la congresul social-democratilor, Cristian Preda ne-a anuntat stupefiat ca a fost convocat de Cancelaria Ordinelor pentru judecata si retragerea decoratiei, "procesul" urmand sa aiba loc miercuri, 28 martie, cu usile inchise, la fel ca in regimurile totalitare de trista amintire.

Cine este Cristian Preda

Profesor de politologie, fost secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului de Externe, fost consilier prezidential, europarlamentarul Cristian Preda este un politician incomod, care a spus intotdeauna ce gandeste, indiferent de consecinte, tulburand deseori apele in politica romaneasca.

A absolvit ca sef de promotie cursurile Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in 1998 a obtinut titlul stiintific de doctor in stiinte politice la Paris, cu mentiunea "summa cum laude, cu felicitarile juriului in unanimitate". In panoplia sa exista mai multe decoratii: "Ordinul Leopold" - Ofiter (Belgia), (2008), "Legiunea de Onoare" - Ofiter (Franta), (2009); "Ordinul Coroanei" - Mare ofiter (Belgia), (2009).

Tot in 2009, Cristian Preda a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, prin decret semnat de presedintele Traian Basescu, "in semn de apreciere pentru intreaga sa activitate stiintifica, pentru contributia avuta la promovarea intereselor Romaniei pe plan international, precum si pentru profesionalismul si competenta cu care a coordonat Departamentul de educatie si cercetare din cadrul Administratiei Prezidentiale".

Cristian Preda este cunoscut pentru criticile vehemente aduse tuturor guvernarilor PSD care s-au perindat pe la Palatul Victoria si pentru semnalele transmise catre partenerii europeni privind derapajele de la democratie inregistrate in ultimul an la Bucuresti.

Cine il judeca

Pentru opiniile sale politice (pentru care, teoretic, se bucura de imunitatea conferita automat intr-o democratie), Cristian Preda va fi judecat de membrii Consiliului de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei".

Cine sunt acestia:

Din consiliu a mai facut parte si Ionel Haiduc, pana in data de 13 martie 2018, cand si-a dat demisia.

Cine cere retragerea decoratiei lui Cristian Preda?

Ziare.com a incercat sa afle cine a fost cel care a sesizat Consiliul de onoare cerand retragerea decoratiei lui Cristian Preda. In raspunsul primit de la Departamentul Comunicare al Administratiei Prezidentiale ni se spune ca: "Nu suntem abilitati sa facem public numele persoanei care a formulat solicitarea", dar ni se dau asigurari ca demersul respecta prevederile art.5, alin. (1) din Regulamentul aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1511/2005.

Secretizarea numelui celui care a facut sesizarea este absurda. Ce e de ascuns aici? Ce i s-ar putea intampla bietului cetatean indignat? In cazul lui Laszlo Tokes, Corina Cretu si-a asumat public initiativa, ba chiar s-a mandrit cu ea.

Art. 5 alin. 1 ne da insa un indiciu pretios: "Cavalerii unui ordin national pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte pe care le considera dezonorante, comise de alti cavaleri ai respectivului ordin, si care le aduc prejudicii morale si ating demnitatea si onoarea ordinului".

Cu alte cuvinte, Cristian Preda a fost reclamat de unul dintre posesorii decoratiei Steaua Romaniei. Conform unor surse, ar fi vorba tot despre un PSD-ist, fost secretar de stat in Ministerul Constructiilor, decorat in acelasi context general ca si Gabriela Firea.

Care sunt motivele?

Legea 29/2000 prevede urmatoarele:

Art. 51 - Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

Citind articolul de mai sus, deducem logic ca exista toate motivele pentru retragerea decoratiei medicului Serban Bradisteanu, dar nu intelegem care ar putea fi "faptele dezonorante" de care s-ar face vinovat Cristian Preda (asta daca nu consideram politica dezonoranta pe de-a-ntregul).

Si, totusi, in Romania prezidata de Klaus Iohannis, condamnatul Bradisteanu va avea drept de vot in dezbaterea privind dezonorarea profesorului Preda.

Pe de alta parte, nu putem sa nu ne intrebam de ce Cristian Preda ar fi de condamnat pentru ca a rostit la Bruxelles adevaruri dureroase despre ingenungherea Justitiei din Romania de catre actuala clasa politica sau despre incalcarea normelor statului de drept, dar nu si europarlamentarii puterii PSD-ALDE, care au declarat in forul european ca in Romania ajung la inchisoare mii de oameni nevinovati sau ca mii de cetateni au fost ascultati ilegal in timpul alegerilor? De ce unul defaimeaza tara si ceilalti nu? Doar pentru ca primul nu e "de-al LOR"?

Ziua "ca hotii"

Care este procedura? Conform aceluiasi regulament, "la primirea sesizarii, Cancelaria Ordinelor va convoca Consiliul de onoare si va invita persoana invinuita". Consiliul de onoare adopta hotarari in prezenta majoritatii membrilor consiliului si "cu votul majoritatii membrilor care il compun", votul fiind secret.

Hotararea Consiliului de onoare, motivata, se comunica apoi Cancelariei Ordinelor, cu propunerea de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz, iar aceasta "inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea ordinului national sau a medaliei respective".

Nicaieri nu scrie ca sedinta respectiva nu poate fi transmisa in direct sau ca la ea nu poate participa presa. Cu toate acestea, Cristian Preda a solicitat Cancelariei Ordinelor permisiunea de a transmite live dezbaterile de la sedinta, dar nu i-a fost acordata. De ce? In baza caror prevederi legale? Nu e deloc clar.

"Dl. consilier de stat Angelescu, care pastoreste Cancelaria ordinelor, a raspuns 'nu', precizand ca legea prevede ca, in afara membrilor consiliului de onoare si a 'acuzatului', doar o persoana mai poate participa la audiere, si anume presedintele.

I-am explicat dlui consilier diferenta dintre participare si acces public, aratand ca eu solicit nu invitarea sefului statului, ci ca oricine doreste sa poata vedea ce acuzatii mi se aduc si cum anume ma apar. Nu, nu, nu - a zis dl. Consilier.

Credeti ca e normal sa fiu judecat de Firea, Andronescu, Geoana, Bradisteanu etc. in spatele usilor inchise? E firesc ca Palatul Cotroceni sa ingaduie unei majoritati pesediste din consiliul ordinului sa-si faca de cap in incinta Presedintiei? In fond, am primit Steaua Romaniei, nu Steaua PSD...", a postat pe Facebook Cristian Preda, unii dintre comentatori sugerandu-i sa transmita live pe Facebook.

Conform regulamentului, "la sedintele de lucru ale consiliilor de onoare poate participa fara drept de vot, in calitate de sef al tuturor ordinelor, presedintele Romaniei", iar Administratia Prezidentiala ne-a informat ca "data intrunirii (28 martie - n.red.) a fost stabilita de presedintele in exercitiu al Consiliului, Costin Georgescu, la solicitarea Cancelariei Ordinelor".

Ziare.com a solicitat informatii suplimentare cu privire la baza legala a interdictiei impuse de consilierul Gheorghe Angelescu si conditiile in care ar fi permis accesul presei la sedinta, dar pana la ora redactarii acestui articol nu am primit raspunsurile solicitate.

Ce au de ascuns social-democratii care il vor judeca pe Cristian Preda? E greu de spus acum, vom vedea dupa sedinta.

Cine este Gheorghe Angelescu, consilierul prezidential care conduce Cancelaria Ordinelor

Cancelaria Ordinelor, cea care gestioneaza decoratiile oferite de statul roman, este condusa de Gheorghe Angelescu, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini, fost ministru al Tineretului in cabinetul Vacaroiu, fost director in PDSR, adus de Ion Iliescu la Cotroceni in anul 2000.

Este cel mai longeviv consilier prezidential (18 ani!), rezistand in Administratia Prezidentiala sub trei sefi de stat: Iliescu, Basescu, Iohannis.

Este cel pe mana caruia merg presedintii atunci cand semneaza decrete de decorare. Asa s-a pacalit Traian Basescu in 2010, cand, la presiunea opiniei publice, s-a vazut nevoit in postura jenanta de a retrage mai multe decoratii propuse de Angelescu, cel mai cunoscut caz fiind cel al lui Gheorghe Homostean, fost ministru de Interne in regimul Ceausescu.

Pastrarea in echipa de la Cotroceni a lui Gheorghe Angelescu de catre presedintele Klaus Iohannis a starnit rumoare la vremea respectiva, Romania Curata semnaland faptul ca este vorba despre fiul temutului ofiter de Securitate Vasile Angelescu, "scolit de KGB la Moscova in anii '50" si care "si-a inceput cariera ca tortionar la Canal, unde s-a ocupat inclusiv de sasii si svabii deportati".

De ce avem in continuare condamnati cu Steaua Romaniei pe piept?

In 2013, cotidianul Gandul publica lista celor 11 condamnati penal care aveau inca decoratiile "pe piept". Printre acestia, si fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori la inchisoare cu executare.

Ziare.com a cerut Administratiei Prezidentiale sa spuna cate decoratii au fost retrase din 2013 si pana acum in baza art. 52 ale legii, dar si ce ar trebui sa se intample pentru ca acest articol sa fie aplicat in cazurile condamnatilor Nastase sau Bradisteanu.

"In perioada 2013-2018 au fost retrase 5 decoratii (...) In legatura cu solicitarea referitoare la propunerile de retragere a decoratiilor care au fost conferite persoanelor enumerate, remarcam faptul ca legiuitorul nu a prevazut, la art. 51, cine este in drept sa solicite retragerea unei decoratii", ne-a raspuns Administratia Prezidentiala.

Desi nu ni s-au dat nume, e limpede ca mai avem cazuri de condamnati cu Steaua Romaniei "la piept". Si cum adica "legiuitorul nu a prevazut"?! Totusi, domnule presedinte Iohannis, predecesorul dvs a avut taria de a retrage nu una, ci doua decoratii - este vorba despre cazurile Corneliu Vadim Tudor si Catalin Voicu.

Dumneavoastra de ce nu gasiti ragazul necesar pentru a lua asemenea decizii?

Mai ales ca inca din 2013 actualul dvs consilier Gheorghe Angelescu explica limpede, pentru Gandul: "Decorarea unei persoane este un act de vointa a sefului statului. Cum nimeni nu poate sa-l oblige sa dea o decoratie, nimeni nu poate sa il oblige sa nu o dea si la fel de bine nu poate sa-l oblige sa retraga o decoratie".

Curaj, domnule presedinte Iohannis!

Solidari cu Cristian Preda

Tragand linie si carcotind putin (ca in cazul oricarei Aberatii), putem spune ca Liviu Dragnea si-a gasit o noua "arma" care poate fi folosita in razboiul politic - Cancelaria Ordinelor - dupa ce "redutele" CNA, Avocatul Poporului, CNCD sau Curtea Constitutionala au picat, rand pe rand, in ultimii ani, sub privirea atenta si usor ingrijorata a presedintelui Iohannis.

In aceste conditii cine ne mai poate apara de eventualele abuzuri? Se pare ca doar noi insine.

Profesorul Ciprian Mihali rezuma foarte bine situatia, chemand la o "foarte necesara solidaritate" cu europarlamentarul Cristian Preda, iar grupul #REZISTENTA se alatura acestui apel.

"Suntem in fata unui nou test de solidaritate. Nu exista nici un motiv uman, profesional, simbolic pentru ca aceasta infamie sa continue. Nu exista nici o ratiune pentru care una dintre cele mai inalte distinctii ale statului roman sa fie tarata in mascarada regizata atat de prost de niste oameni paraleli cu tot ce inseamna onoarea.

Nu exista nici o explicatie pentru eventuala neimplicare a Presedintelui Romaniei in acest proces. Asa cum nu exista nici o justificare pentru tacerea fiecaruia dintre noi, in speranta ca daca tacem poate ca nu vom fi adusi in fata unui tribunal ad-hoc si condamnati la inchisoare, la plata unei amenzi sau la linjas mediatic. De aceea, solidaritatea a devenit urgenta si necesara", scrie pe blogul sau profesorul Ciprian Mihali.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#retragere decoratie Cristian Preda, #Iohannis Preda Steaua Romaniei , #presedinte