Armand Gosu: De ce trebuia Iohannis sa mearga la sedinta dedicata Unirii din Parlament si cum profita Dragnea si Tariceanu de emotia unionista

Marti, 27 Martie 2018, ora 17:35
10516 citiri
Armand Gosu: De ce trebuia Iohannis sa mearga la sedinta dedicata Unirii din Parlament si cum profita Dragnea si Tariceanu de emotia unionista
Foto: Facebook/Armand Gosu

Cel mai probabil, lipsind de la sedinta solemna consacrata Unirii din Parlament, presedintele Klaus Iohannis n-a vrut sa fie asociat cu teme revizioniste, dar o decizie mai inteleapta ar fi fost sa inteleaga momentul si sa nu fi fost imun la emotia publica. Asa, ne ramane discursul lui Calin Popescu Tariceanu, care reinventeaza istoria Rusiei si se foloseste de orice prilej pentru a se lua la tranta cu DNA, spune istoricul Armand Gosu.

Parlamentul de la Bucuresti a adoptat, marti, Declaratia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Tara Mama, Romania, intr-o sedinta solemna de la care a lipsit presedintele Klaus Iohannis. Presedintele a ales sa transmita doar un mesaj scris.

Am incercat sa intelegem ce s-a intamplat, de fapt, marti, la sedinta din Parlament si care e semnificatia absentei presedintelui, de la conf. univ. dr. Armand Gosu.

De ce nu a fost presedintele Klaus Iohannis la sedinta solemna din Parlament? Care poate fi semnificatia acestui gest?

"Pot doar sa incerc sa ghicesc, pentru ca actuala administratie prezidentiala nu comunica deloc sau o face foarte prost. Nu doar presedintele dispare cu saptamanile ci, mai grav, spre deosebire de alte administratii, e inconjurat de consilieri care nu comunica public. Deci fara purtatori secundari de mesaj, fara vreo declaratie asumata, un comunicat ceva, acolo.... judecand dupa contextul zilei, dupa discursurile tinute in Parlament, dupa tonul lor, cred ca presedintele n-a vrut sa fie asociat cu teme revizioniste, cum ar fi re-unirea Basarabiei cu Romania.

Mai ales intr-un context regional atat de complicat, cum este acesta.

Daca obiectivul presedintelui Iohannis a fost sa marcheze diferenta intre el si restul liderilor clasei politice, in sensul ca el are o abordare moderna, in ton cu secolul al XXI-lea, in vreme ce restul clasei politice de la Bucuresti a ramas in secolul al XIX-lea, gandeste in termeni de teritorii, anexiuni, modificari de frontiere, cel mai probabil a reusit asta.

E clar ca domnul Iohannis initial a confirmat, era trecut in programul ceremoniei, apoi a decis sa nu mai mearga. Poate si stilul domniei sale absent, neangajat a contribuit la decizia de a nu participa.

Era totusi un moment important in care trebuia sa vina in Parlament si sa spuna ceva. S-au implinit, totusi, 100 de ani de la votararea la Chisinau a Unirii Basarabiei cu Romania. A fost un moment istoric de mare insemnatate. Cu atat mai bine daca perspectiva domniei sale era diferita de cea a presedintilor celor doua camere. Sa aflam si noi. Ai senzatia ca presedintele e total imun la orice emotie publica, ca nu-i pasa de ce se intampla in Romania. Si nici in Republica Moldova.

Sunt sigur ca prin neparticipare a dezamagit multa lume".

Declaratia privind Unirea, adoptata de Parlament: discursuri populiste si dificultati de exprimare

"Cei doi presedinti au umplut locul lasat liber de Klaus Iohannis. Au avut discursuri de prezidentiabili. La domnul Tariceanu e o rescriere politicianista a istoriei recente a Romaniei. Pentru domnia sa, cedarea Basarabiei la 1940, ca urmare a ultimatumului sovietic, s-a produs din cauza dictaturii si a abuzurilor institutiilor romanesti. Lipsiti de democratie, romanii n-au putut sa reziste lui Stalin. Am citit de cateva ori pasajul, parea ca domnul Tariceanu se ia la tranta cu DNA si intr-un discurs comemorativ. Vorbeste de autocratie ruseasca la 1917, n-a auzit de revolutia de la 1905 si nici de Manifestul din Octombrie. O autocratie cu Parlament, halucinant!Domnul Tariceanu inoveaza in istoria Rusiei.

Nu e limpede daca intelege ce era Sfatul Tarii si cum era constituit. Nu vreau sa continui, insa, e vorba de presedintele Senatului Romaniei, a doua functie in stat. Acestea sunt documente care raman. Era un moment important, acuratetea istorica a discursurilor trebuia sa fie mai buna.

Apoi, declaratia domnului Dragnea e de un populism desantat. Tot flutura modelul german de reunificare, dar ma indoiesc ca intelege in ce consta. Daca ar intelege cum si-ar putea inchipui domnia sa ca elita politica si economica a Republicii Moldova ar putea fi de acord cu reunificarea dupa model german?

Chiar si textul Declaratiei oficiale are greseli si un stil prea lejer. Autorii textului ar fi putut sa stie ca Pactul Molotov-Ribbentrop a fost semnat la 23 august 1939, nu in septembrie '39, ca in limba romana exista denumirea Sovietul Suprem, nu trebuie inventat ceva nou, Consiliul Suprem. Da, Soviet insemna Consiliu in limba rusa, dar denumirea a fost preluata si in limba romana.

De altfel, documentul pare redactat de cineva care are dificultati de exprimare in romana, ceea ce cel putin stanjenitor pentru o institutie publica fundamentala cum e Parlamentul".

Cum este utilizat politicianist unionismul

"Mai toti actorii politici de la Bucuresti si Chisinau utilizeaza emotia acestei aniversari. In primul rand, partidele de nisa, ma gandesc la PMP-ul lui Traian Basescu, din Romania, si la Partidul Unitatii Nationale din Moldova, condus de Anatol Salaru, al carui presedinte onorific e acelasi Basescu. La fel si PL-ul lui Mihai Ghimpu si Chirtoaca.

E vorba despre partide care stau modest in sondaje, Ghimpu si Salaru n-au de altfel sanse sa intre in Parlament la alegerile din toamna, si care spera sa mobilizeze o parte din cei 20% pro-unionisti din Moldova, asa cum apar ei in sondajele de opinie. Nu cred ca au sanse prea mari.

La randul sau, Basescu consolideaza in Romania, Republica Moldova si printre alegatorii din diaspora electoratul marunt al PMP, adunand bob cu bob, fiecare vot care poate sa-l tina in Parlament. Dupa ce si-a repudiat mostenirea sau aceasta l-a repudiat pe el, Traian Basescu si-a gasit acest nou proiect, unirea cu Moldova. Basescu e un politician cinic. Sunt sigur ca are o evaluare corecta a situatiei din Moldova si ca intelege ca prin aceasta campanie pe care o duce contribuie la consolidarea electoratului pro-rus si statalist al lui Dodon, care va fi mobilizat pentru alegerile din toamna".

Deci cine va capitaliza politic entuziasmul unionist?

"Da, poate va surprinde, dar nu Ghimpu si Salaru sunt principalii beneficiari ai acestei campanii dusa de Romania in Republica Moldova, ci Partidul Socialistilor al lui Dodon. Toata propaganda sovietica despre "jandarmul roman", adanc inradacinata in memoria colectiva, se reactiveaza. Rezultatul va fi o prezenta masiva la vot a electoratului pro-rus si a celui statalist. Asta explica de ce presedintele Dodon a folosit intens clivajul Romania-Rusia, Est-Vest.

Dar nu doar el e avantajat de aceasta tema, ci si oligarhul Plahotniuc, adevaratul stapan al Moldovei, liderul Partidului Democrat, partenerul PSD-ului de internationala socialista. Pe ascuns, Dodon si Plahotniuc colaboreaza intens. Ei sunt fundamental interesati in mentinerea acestei paradigme geopolitice, Moldova parand ca se afla in epicentrul marilor confruntari.

Prin aceasta manipulare a votantilor, cei doi actori majori isi consolideaza electoratele existente de un sfert de veac si blocheaza orice alta tema importanta, cum ar fi coruptia, reforma Justitiei etc din dezbaterea publica.

Principalii vizati de aceasta campanie orchestrata de Dodon si Plahotniuc, la care participa si Basescu - ma intreb ce a obtinut in schimbul acestei participari - sunt Maia Sandu si Andrei Nastase, liderii singurelor partide pro-europene si anti-oligarhice care ar putea relansa proiectul european in Moldova.

In Romania, interesul pentru Republica Moldova, pentru proiectul Unirii, e destul de scazut. Nu cred ca aduni mai mult de cateva zeci de mii de voturi promovand acest proiect. Practic, parlamentarii de la Bucuresti au bifat astazi subiectul si trec mai departe".

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Iohannis Parlament unire, #Dragnea Traiceanu Republica Moldova sedinta , #presedinte