Ce teme tin agenda liderilor europeni la Bruxelles si care dintre ele e importanta pentru Romania

Vineri, 23 Martie 2018, ora 14:51
2522 citiri
Ce teme tin agenda liderilor europeni la Bruxelles si care dintre ele e importanta pentru Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, de la Bruxelles, faptul ca negocierile privind Brexit-ul arata bine pentru Romania, mai ales din perspectiva drepturilor cetatenilor, dar a evitat un raspuns fatis privind relatia Bucuresti-Moscova, desi liderii europeni au avut consens in privinta rechemarii ambasadorului UE in Rusia.

Klaus Iohannis a fost generos cu jurnalistii si a raspuns, la Bruxelles, tuturor intrebarilor acestora, fie ca au fost formulate in engleza, romana sau germana.

A vorbit astfel despre Brexit, ale carui negocieri merg bine pentru Romania, despre politica fata de Moscova, despre situatia refugiatilor, dar si despre teme de politica interna, de la Legile Justitiei pana la Comisia pentru zona euro.

Politica interna: Comitii si comitete pentru Zona Euro, in vreme ce Legile Justitiei nu au ajuns la presedinte

Klaus Iohannis a mentionat ca Legile Justitiei, a caror adoptare a fost maraton in Camera Deputatilor, nu au ajuns la el, dar ca are mai multe optiuni la indemana.

"Intentionez, in momentul in care aceste legi ajung la mine, pentru ca niciuna nu a ajuns pana acum institutional la mine, sa fac o prima analiza, sa fac o declaratie publica de intentie si atunci o sa va spun un pic mai concret ce parere am despre anumite demersuri, despre anumite articole si ce voi face eu, in definitiv, cu aceste legi, fiindca in prima etapa am mai multe optiuni care pot fi luate in vizor", a explicat presedintele, vineri, la Bruxelles.

Intrebat daca 2024 este un termen realist pentru aderarea la moneda euro, presedintele a comentat ironic decizia Guvernului de a infiinta inca o Comisie, cu premierul pe post de coordonator.

"Fata de acel comitet, sunt sceptic. Dar noi am avut deja un comitet, doar ca el a fost sub coordonarea BNR-ului. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului. Pot sa va spun ca eu nu o sa fac un comitet sub coordonarea Administratiei Prezidentiale. In esenta, daca toate aceste comitii si comitete se aduna intr-un forum serios si se incepe o discutie aplicata, cu niste masuri concrete, fiindca aici e vorba de lucruri concrete, nu de povesti, atunci sigur, se poate anvizaja 2024".

Presedintele a anuntat si cand va lua o decizie privind sefia DNA, dar si ce a vorbit cu Jean Claude Juncker despre scrisoarea premierului Viorica Dancila, despre care crede ca exprima o preocupare legitima a opiniei publice.

Presedintele ia decizia rechemarii unui ambasador, daca e cazul, i-a transmis Iohannis lui Melescanu.

Politica externa: Brexit-ul arata bine pentru noi

Klaus Iohannis a reiterat faptul ca negocierile privind Brexit-ul sunt bune, din perspectiva Romaniei, mai ales in ceea ce priveste drepturile cetatenilor romani.

"Noi ne-am implicat in discutiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din tarile Uniunii Europene si am obtinut, pana aici, repet, este o faza intermediara de negocieri, am obtinut rezultate bune. Ne amintim, poate, ca la inceput am enuntat trei teme importante pentru noi: drepturile cetatenilor, acordul financiar si acordul ulterior, pe Securitate si Aparare. Pot sa spun ca acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care statisface 100% partea de cetateni", a spus Iohannis.

Moscova, o problema majora pe agenda UE

In ceea ce priveste decizia statelor membre UE de a chema ambasadorul UE din Rusia, Klaus Iohannis a precizat ca decizia a fost luata in consens, dupa indelungi dezbateri.

"Deci pot sa va spun ca toata lumea a fost de acord cu masura rechemarii ambasadorului european, adica al nostru, al tuturor, pentru consultari. Si celelalte masuri, inclusiv textul concluziilor, a intrunit consens, deci nu majoritate, consens. Ca nu ajungem intr-o jumatate de ora la consens, sunt teme complicate, este dupa parerea mea, mai degraba un semnal bun decat un semnal negativ.

Cum sa ajungi in 28 la un consens, pe o tema extrem de complicata, intr-o jumatate de ora? Nu este posibil si aceste discutii destul de lungi ne ajuta sa ne armonizam punctele de vedere cu influente si asupra altor dosare", a explicat presedintele.

Intrebat insa, frontal, de un jurnalist strain daca Romania va expulza diplomati rusi, KLaus Iohannis a spus ca aceasta decizie va fi discutata, in limitele Constitutiei, de fiecare stat, la el acasa.

Acordurile comerciale cu SUA: evolutie nu neaparat senzationala

Nu la fel de bine par a fi stat discutiile despre acordurile comerciale cu SUA.

"Evolutia nu este neaparat senzational de pozitiva, dar nici foarte negativa. Concluzia este ca se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasa in termene rezonabile, perioada pana la 1 mai nu este un termen rezonabil", a spus Klaus Iohannis.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Klaus Iohannis Bruxelles Moscova, #Brexit euro justitie , #presedinte
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
....pai ce teme.....cum ne mai cumpara si cum ne mai vinde.....