Iohannis a sacrificat regina ca sa castige partida sau si-a dat mat de unul singur?

Marti, 10 Iulie 2018, ora 12:29
18881 citiri
Iohannis a sacrificat regina ca sa castige partida sau si-a dat mat de unul singur?

Presedintele Romaniei a avut de luat una dintre cele mai dificile hotarari ale mandatului sau. Revocarea Laurei Codruta Kovesi de catre seful statului, in urma unei decizii controversate a CCR, poate arunca in aer candidatura lui Iohannis pentru cel de-al doilea mandat.

Laura Codruta Kovesi reprezinta un simbol al luptei impotriva coruptiei, iar revocarea ei a produs o unda de soc in societate. Aceasta se poate transforma in orice, iar, in opinia mea, odata cu plecarea sefei DNA, s-a inchis un capitol. Oamenii politci isi vor recapata privilegiile si vor fi din nou deasupra legii.

Dupa un an si jumatate de regim PSD, Klaus Iohannis a ajuns in situatia de a sacrifica un simbol pentru a supravietui si asta se intampla pe un fond de modificare radicala a legislatiei penale si de golire de continut a functiei prezidentiale.

Faptul ca presedintele Klaus Iohannis nu si-a asumat sa faca personal anuntul a fost socant, fiind, zic eu, un semn de mare slabiciune a sefului statului si nu numai atat, dar si un semnal dat societatii ca nu va iesi din zona de confort ca sa se confrunte decisiv cu PSD.

Prima reactie politica a venit la scurt timp, reprezentantii USR anuntand ca vor avea candidat propriu la alegerile prezidentiale de anul viitor. Deci o coalitia anti-PSD in jurul lui Iohannis pentru 2019 s-a spulberat.

Refuzul de a anunta revocarea, un gest de protejare a imaginii sau unul de a-si arata dezacordul?

Intr-o situatie atat de dificila, trimiterea purtatorului de cuvant cu un astfel de mesaj care rupe echilibrul de putere in societatea romaneasca poate fi interpretata si ca o mare fragilitate a institutiei prezidentiale.

Episodul cedarii lui Klaus Iohannis seamana mult cu cel al anuntului lui Emil Constantinescu din anul 2000 ca nu va candida pentru un al doilea mandat pentru ca l-au "invins securistii". Astazi se poate spune ca asistam la o noua infrangere majora a unui presedinte ales.

Reactia lui Iohannis e si mai de neinteles daca e analizata in raport cu reactia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, care, dupa ce a aflat decizia presedintelui, a iesit in fata opiniei publice si a anuntat ca isi asuma intregul mandat petrecut la conducerea institutiei, ca va publica un raport amanuntit al activitatii sale, rugandu-i pe cetateni sa nu abandoneze lupta pentru ca fenomenul de coruptie poate fi invins.

Klaus Iohannis decide sa puna in aplicare controversata decizie a CCR si o revoca pe Laura Codruta Kovesi, punand astfel capat procesului de stopare a coruptiei endemice din Romania - Foto: Administratia Prezidentiala

Daca Iohannis nu are o strategie pe termen scurt prin care sa recupereze ce a pierdut prin anuntul de revocare, atunci, nu numai ca nu va mai exista un al doilea mandat, dar si drumul european al Romania va fi oprit pe termen nedefinit.

Efectele unui razboi pierdut in primii doi ani de mandat

In opinia mea, Klaus Iohannis a gresit ca a acceptat revocarea lui Kovesi, dar cel mai mult a gresit in primii doi ani de mandat care au avut ca rezultat final venirea PSD la putere.

O multumire de sine superioara combinata cu o superficialitate provinciala au generat imposibilitatea de a intelege pericolul reprezentat de PSD, ducand, in final, la situatia in care ne aflam astazi, una in care o natiune intreaga s-a oprit si asteapta o minune.

Klaus Iohannis a ajuns la putere pe un val anti-PSD, iar vreme de doi ani (2015-2016) nu a reusit sa stopeze drumul acestui partid pornit sa acapareze Romania.

Avea toate mijloacele posibile la indemana, toate institutiile statului, Dragnea era la fel de corupt si atunci ca si acum, dar Klaus Iohannis a preferat sa-l puna pe Dan Mihalache consilier, un fost deputat PSD, trecut la liberali, a incercat sa "se impace" cu Antena 3 si sa caute solutii de coabitare cu Victor Ponta. Ce-a iesit vedem astazi cu totii.

Atitudinea de neimplicare, grija excesiva de a nu semana cu Traian Basescu au avut consecinte grave in plan politic.

Dupa venirea lui Dacian Ciolos la Palatul Victoria, toata lumea a crezut, in mod ciudat, ca problemele Romaniei au luat sfarsit.

Iohannis nu a facut presiuni asupra PNL pentru a realiza o coalitie solida anti-PSD, lasandu-l pe Dacian Ciolos sa joace un rol de neimplicare politica, minand sansele Opozitiei in alegerile generale din 2016.

PNL, la randul lui, un partid traumatizat de perioada petrecuta in alianta cu PSD (USL 2012), nu a reusit sa fie convingator, iar USR, un partid nou, nu a putut strange in jurul sau un numar important de sustinatori astfel incat sa blocheze accesul PSD la guvernare.

Plecarea lui Kovesi anunta sfarsitul actiunii de stopare a coruptiei cu consecinte grave pentru Romania

Klaus Iohannis, dupa alegerile din 2016, a incercat sa reziste la fel cum au facut-o si protestatarii din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu. Atat si nimic mai mult. E cam putin pentru un presedinte ales cu sase milioane de voturi.

Odata cu plecarea lui Kovesi, o lume ia sfarsit, iar lupta impotriva coruptiei s-a incheiat. Da, o institutie nu depinde de un singur om, dar un om poate defini o institutie, iar asta a reusit Laura Codruta Kovesi, sa fie perceputa de populatia activa din Romania ca un inamic impotriva privilegiilor politicienilor.

Pana va aparea un nou procuror hotarat sa stopeze coruptia si va avea rezultatele doamnei Kovesi in aceasta lupta, vor trece multi ani. Dar sa nu ne pierdem speranta.

Cei care sustin ca Iohannis nu avea o alta solutie sunt in eroare, expertii i-au oferit mai multe solutii prin care putea recunoaste decizia CCR fara a o pune efectiv in aplicare.

Da, nu putea evita inceperea procedurilor de suspendare, dar asta reprezenta cea mai mica problema a lui Klaus Iohannis pentru ca alianta PSD-ALDE nu ar fi avut voturile sa-l scoata din Palatul Cotroceni.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Iohannis revocare Kovesi, #Iohannis lupta anticoruptie, #Kovesi DNA revocare, #Iohannis CCR revocare , #presedinte