Iohannis a vorbit in Parlament despre populism, rolul sau in Justitie si Romania ca ancora de democratie

Luni, 22 Februarie 2016, ora 16:37
6520 citiri
Iohannis a vorbit in Parlament despre populism, rolul sau in Justitie si Romania ca ancora de democratie
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a cerut luni, parlamentarilor, sa incerce o abordare diferita a alegerilor, prin campanii electorale civilizate, cu limbaj decent, axate pe comunicarea cu cetatenii si nu pe masuri populiste si modificari legislative care sa serveasca partidelor aflate la putere.

Seful statului a subliniat si ca 2016 este un an important pentru justitie, avand in vedere ca expira mandatele liderilor marilor institutii din acest domeniu, si si-a exprimat speranta ca procesul de selectie a noilor sefi va fi unul transparent, iar competitia serioasa.

Mai mult, Iohannis a punctat ca el nu va fi "un simplu spectator in acest proces" si nu se va limita la un "rol formal".

"Voi actiona, in virtutea atributiilor care imi revin, pentru a ma asigura ca parcursul pe care Romania a pornit in ceea ce priveste intarirea statului de drept, independenta Justitiei si lupta anticoruptie este ferm continuata si ca sunt respectate cerintele de profesionalism si integritate", a asigurat, de la tribuna Parlamentului, Klaus Iohannis.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, mesajul presedintelui Iohannis din Parlament:

16:40 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, l-a condus pe Klaus Iohannis pana la iesirea din Parlament. Si premierul Ciolos si membrii guvernului sau au plecat. Iohannis si Ciolos urmeaza sa aiba la ora 17:00 o intalnire la Palatul Cotroceni.

16:37 - Zgonea ii multumeste lui Iohannis pentru mesajul adresat in Parlament si propune o pauza de trei minute.

16:14 - Iohannis isi incepe discursul.

- Ne aflam la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament. In afara emotiei inerente perioadei alegerilor, anii electorali au avut in Romania din pacate si alte caracteristici si au adus anumite practici.

- In 2016, avem si mai ales aveti marea sansa de a face lucrurile altfel. Ceea ce va propun este un altfel de an electoral, care sa nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public. Va propun un 2016 in care competitia pentru voturi sa nu ocupe preocuparea pentru constructia pe termen lung. Subiectele spectaculoase de zi cu zi sa nu elimine de pe agenda publica teme de interes major pentru cetateni.

- Apropierea finalului de mandat poate sa insemne mai multa atentie si mai multa preocupare. Pornind de la aceste premise, va invit sa ne asumam impreuna cateva mize majore pentru 2016: prima vizeaza inceputul recastigarii increderii in politica, a doua tine de functionarea institutiilor intr-un stat democratic, a treia priveste continuarea eforturilor in domenii in care Romania a facut progrese si a castigat respectul partenerilor externi. Si nu in ultimul rand, in zona marilor sisteme publice, va propun sa punem cateva pietre de temelie pe care sa se poata construi in 2017, indiferent cine va fi la putere.

- Schimbarea despre care vorbesc vizeaza mai cu seama practici si mentalitati, criterii de integritate, un mod mai inteligent si mai creativ de elaborare a politicilor publice si renuntarea la constructii legislative ad hoc doar pentru interese politice de moment.

- Sunt preocupat de modul in care functioneaza ansamblul acestui stat. Vreau sa transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia de un stat in care fiecare face ce vrea si fiecare institutie are agenda proprie. Este nevoie de comunicare, coordonare si colaborare la nivel institutional.

- Puterile statului nu sunt in competitie una cu alta, iar o functionare eficienta a statului presupune functionarea fiecareia dintre ele si increderea cetatenilor in toate.

- O guvernare nu poate fi cu adevarat performanta fara un Parlament puternic, iar Justitia nu poate fi cu adevarat eficienta fara o putere legislativa pe masura.

- A gandi puterile separat si a le evalua izolat este o greseala. Romania trebuie sa se miste inainte in ansamblul ei.

- In acest context, trebuie sa spun ca suntem in intarziere in a da raspunsuri esentiale in legatura cu subiectele de pe agenda cetatenilor. Ce facem cu marile sisteme publice, ce solutii gasim pentru sutele de mii de tineri fara diploma de Bac care se integreaza greu sau deloc pe piata muncii? Ce se intampla daca vom constata intr-un viitor nu foarte indepartat ca sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionam problema demografica si cum evitam un viitor probabil in care Romania ar deveni lipsita de atractivitate si ca forta de munca, si ca piata de desfacere si va fi slabita in cadrul Uniunii Europene din cauza scaderii demografice?

- In lumina preocuparii pentru astfel de teme, am lansat zilele trecute o ampla dezbatere in cadrul proiectului pe care l-am numit Romania educata. Imi doresc ca in 2016 sa definim clar obiectivele nationale si directia in care ne dorim sa mearga sistemul nostru de educatie. Asemenea dezbateri sunt esentiale si asteptate de oameni.

- Indiferent ca veti alege primari, veti alcatui liste pentru alegerile parlamentare, cred ca aceste subiecte trebuie sa fie pe agenda dvs.

- La cateva capitole importante, 2016 trebuie sa fie o continuare fireasca a ceea ce am construit sau consolidat in anul precedent.

- Avem de gestionat provocari majore la nivel geopolitic - criza migratiei, cresterea amenitarii teroriste, riscurile de securitate dinspre Est, punerea sub intrebare a proiectului european fac din 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune si pentru viitorul Europei.

- In materie de politica externa si securitate, prioritatile si obiectivele majore raman aceleasi.

- Romania e si va ramane o ancora de democratie, predictibilitate si stabilitate de importanta strategica la granita estica a NATO si UE. Avem responsabilitatea de a intari apararea nationala, cresterea bugetuluii Apararii pana la 2% din PIB ramane esentiala.

- Faptul ca cele 6 noi comandamente ale aliantei in Europa de Est urmeaza sa devina deplin operationale in prima parte a anului constituie un semnal evident al relevantei zone.

- Unul dintre obiectivele Romaniei in cadrul summit-ului NATO de la Varsovia care va avea loc in acest an e ca NATO sa confirme regiunea Marii Negre ca zona de importanta critica in ansamblul de securitate euro-atlantic.

- In cadrul Uniunii Europene, Romania e decisa sa participe activ nu doar la identificarea solutiilor cu care se confrunta UE, ci si la intarirea increderii in proiectul european. Este interesul nostru strategic sa fim membri ai unei Uniuni puternice, integrate, bazata pe respectul principiilor si valorilor fondatoare.

- La Consiliul European am avut o pozitie ferma fata de respectarea drepturilor cetatenilor romani si nu am acceptat discriminarea lor in raport cu alti cetateni.

- In planul politicii noastre interne, in ceea ce priveste statul de drept, Justitia si lupta anticoruptie, angajamentul meu ramane ferm.

- Sunt neplacut surprins de faptul ca in anumite spete inca nu s-a inteles ca imunitatea parlamentara nu poate fi folosita pentru impiedicarea actiunilor Justitiei. Asa se face ca dupa cativa pasi inainte urmeaza unul inapoi.

- Romania se afla pe un drum ireversibil, consolidarea statului de drept si independenta justitiei sunt angajamente ferme la nivelul societatii si trebuie reflectate si la nivel de Parlament.

- 2016 e si un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar: va trebui numit un nou procuror, se vor desfasura alegeri pentru CSM. Sper ca vom avea o competitie serioasa si o dezbatere asezata in care sa primeze valoarea, onestitatea si performanta.

- In ce ma priveste, nu voi fi un simplu spectator si nu ma voi limita la un rol formal, voi actiona in limita atributiilor, pentru a ma asigura ca parcursul pe care Romania a pornit e ferm si sunt respectate cerintele de profesionalism si integritate.

- Depinde de fiecare dintre noi cum intelegem sa ne comportam unii fata de altii si la ce nivel intelegem sa ducem lupta politica. Imi doresc ca comunicarea sa pastreze decenta, indiferent de cat de acerba este lupta electorala.

- Atunci cand m-am adresat pentru prima data acestui for in calitate de presedinte, am spus ca imi doresc sa gasim doua lucrui: increderea si rabdarea. Nu intamplator vreau sa le reiterez astazi. In 2016 avem sansa sa le redescoperim.

- Va multumesc!

16:13 - Primul punct al ordinei de zi este discursul presedintelui Iohannis. Acesta este invitat sa vina la tribuna.

16:11 - Se voteaza ordinea de zi a sedintei plenului Parlamentului. Se inregistreaza un singur vot impotriva, ordinea de zi este aprobata.

16:10 - Iohannis este anuntat de Valeriu Zgonea.

16:06 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, invita parlamentarii sa-si ocupe locurile in sala pentru ca presedintele sa isi poata incepe discursul.

16:05 - In Parlament sunt prezenti mai multi ambasadori la Bucuresti, informeaza Digi 24.

15:55 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. El a fost intampinat de seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Klaus Iohannis mesaj parlament februarie 2016 , #presedinte