Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT: Brigada multinationala NATO va fi la Craiova. Vom imbunatati relatiile cu R.Moldova

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:30
8061 citiri
Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT: Brigada multinationala NATO va fi la Craiova. Vom imbunatati relatiile cu R.Moldova
Foto: Administratia Prezidentiala

Brigada multinationala NATO va fi infiintata la Craiova si va deveni, cel mai probabil, functionala incepand din 2018, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, la finalul sedintei CSAT, la care s-a mai discutat despre imbunatatirea relatiilor cu Republica Moldova si despre starea de sanatate a populatiei.

A fost prima sedinta CSAT la care a participat noul ministru de Interne Dragos Tudorache. In schimb, au lipsit directorul SRI, Eduard Hellvig, si adjunctul sau, Florian Coldea, plecati peste hotare. De asemenea, SIE a fost reprezentat de directorul interimar, Silviu Predoiu, dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, inregistrata luni.

Brigada multinationala este infiintata ca urmare a deciziilor luate la summit-ul de la Varsovia, de anul acesta, a reamintit presedintele, urmand sa se poarte negocieri cu statele membre in vederea componentei acesteia.

Printre subiectele abordate la sedinta CSAT s-au mai aflat imbunatatirea relatiilor cu Republica Moldova, securitatea cibernetica a institutiilor publice, situatia industriei de aparare romanesti, dar si reluarea relatiilor economice ale Romaniei cu statele din Orientul Mijlociu.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis in format LIVE text:

- Am avut teme importante pentru securitatea nationala de discutat. Va prezint aceste chestiuni.

- Planul de actiune pentru implementarea deciziilor de la summit-ul de la Varsovia, cu implicatii in domeniul national. La sedinta anterioara a CSAT s-a decis elaborarea unui plan concret, de catre un grup de lucru. Acest grup a lucrat, a prezentat astazi planul in CSAT. El nu e comunicabil, dar un punct este constituirea brigazii multinationale.

- S-au facut pasi foarte importanti pentru punerea in practica a acestei decizii. MApN a decis care unitate se va constitui in brigada multinationala: Brigada 2 infanterie Rovine, din Craiova. Acolo va functiona si brigada multinationala.

- Pe ordinea de zi a fost si situatia din Orientul Mijlociu. CSAT a dorit o prelucrare a primei informari a MApN. Se prevede reluarea relatiilor economice cu aceste tari, partial intrerupte din diferite motive, partial de razboiul din Siria.

- O tema foarte importanta a fost relatia cu R.Moldova. Am constatat in informarea facuta de MAE ca relatia noastra trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai vizibila. Pentru a imbunatati relatia s-a decis sa se lucreze pe o strategie pe termen mediu si lung care va stabili cum ne vom pozitiona.

- Evolutia politica din RM ne-au dovedit ca partidele pro-europene au dificultati. Este nevoie de o relatie imbunatatita. Romania vine in sprijinul Moldovei cu o finantare importanta, dar e doar un inceput. E nevoie de o implicare mult mai profunda in relatiile economice si de implicarea noastra in constructia si intarirea institutiilor democratice.

- O tema care apare periodic - situatia industriei de aparare romanesti. S-a prezentat situatia ROMARM cu probleme, cu oportunitati. Am discutat destul de mult: e nevoie de o reorganizare pentru a o face mai performanta, mai credibila si suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori din afara. E nevoie urgenta de o corelare intre nevoia de dotare a armatei si oferta ROMARM. Se va lucra intens in special la MEC si MApN.

- O tema foarte importanta in actuala situatie geopolitica - evaluarea nivelului de securitate cibernetica la nivelul institutiilor din Romania. E nevoie de imbunatatirea legislatiei, in special legea securitatii cibernetice. Pana acum nu a avut un succes notabil, actul normativ e in pregatire la nivelul guvernului, va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

- E nevoie de imbunatatirea nivelului de constientizare - in unele institutii nu s-a inteles de ce e nevoie de securitatea cibernetica. Exemplu: ce s-ar putea intampla daca exista un atac cibernetic asupra unui sistem de apa potabila intr-un mare oras si se opreste apa pentru cateva ore sau zile?

- O tema foarte importanta: am avut o informare referitoare la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor facuta de ministrul Sanatatii, sarcina trasata la ultimul CSAT.

- Ni s-a prezentat abordarea fata de infectiile nosocomiale. Ministrul ne-a informat ca s-au facut pasi foarte importanti in zona clarificarii legislative, inclusiv in zona reglementarilor pentru biocide, in zona investitiilor pentru infrastructura spitaliceasca. Concluzia a fost ca s-au facut pasi importanti, dar mai este foarte mult de lucru pentru a implementa aceasta legislatie si a se ajunge la investitia propriu-zisa. S-au facut insa progrese notabile.

Intrebari:

- (actiune de protest la ambasada Rusiei dupa donatia de 100 de euro pentru Cumintenia Pamantului. Cum o vedeti?) Nu comentez actiunile unei ambasade straine, asta va face MAE. Daca oamenii s-au simtit jigniti sau li s-a parut ca nu se prezinta anumite lucruri cum trebuie si vor sa se manifeste democratic, Romania e o tara unde stfel de actiuni sunt posibile.

- (strategia cu RM prevede si unirea?) Solicitarea a fost sa se constituie grupul de lucru si strategia trebuie sa se adreseze tuturor temelor relevante, dar in discutia avuta in CSAT am atras atentia ca trebuie sa facem o separare intre abordari serioase si abordari populist-electoraliste care ar putea sa apara in perioada urmatoare. Avem campanie si la noi, si in RM. Discutia despre o eventuala unire se va trata in strategia pe care o vom discuta la sfarsitul anului.

- (ce ne puteti spune despre retragerea lui Ungureanu de la sefia SIE?) Nu stiu ce anunt a facut si unde. Nu am sa adaug nimic fata de ce am discutat aseara.

- (sunt discutii cu alte state sa participe la Brigada multinationala?) Nu e oportun sa va spun cu cine negociem pana nu se finalizeaza discutiile. Vom face anuntul cand stim cine si cu ce efective participa, cum va arata. Discutam si cu NATO. In 2017 vom putea spune cine participa, in 2018 va fi la capacitate de functionare.

- (Tariceanu va cere garantii ca viitorul guvern va fi al partidelor) Dl Tariceanu nu am ce garantii sa ii dau, dar romanilor le-am dat, cand am jurat cu mana pe Constitutie ca voi respecta legile. Orice punere sub semnul indoielii este o obraznicie politica.

- (ce se intampla in Bucuresti in scandalul ELCEN-Radet?) Chestiunea tine de autoritatile proaspat alese, bucurestenii au ales o noua echipa, asteptam sa rezolve problema. Guvernul e interesat sa participe, asteptam o solutie. Ar fi revoltator daca bucurestenii vor ramane fara apa calda sau caldura acum.

- (cum vi s-a parut dezbaterea prezidentiala de aseara din SUA?) Nu comentez.

- (maine veti primi in Germania un premiu important, ce reprezinta?) Premiul este pentru Romania, nu pentru persoana mea. E notabil ca o fundatie politica importanta din Germania tine sa acorde un premiu presedintelui Romaniei pentru felul in care stim sa gestionam fenomenul coruptiei. E o recunoastere a faptului ca Romania se comporta foarte bine.

- (legea securitatii prin OUG sau prin viitorul parlament?) Este foarte bine sa fie lasata pentru viitorul parlament, deja a generat discutii. Actualul parlament se va ocupa de campanie, mai putin de legiferare, aceasta chestiune de o importanta deosebita sa nu fie tema de campanie.

- (azi au lipsit de sedinta sefii SRI, au motivat?) Bineinteles, doar nu credeti ca ei lipsesc nemotivat. Dl director Hellvig se afla intr-o deplasare pe care am aprobat-o. In cazul SIE, nu pot sa accept ca un director demisionar sa participe la CSAT. Ieri, dupa ce am aprobat demisia, am transmis interimarului, gen Predoiu, ca vreau sa participe la sedinta CSAT.

Ordinea de zi a sedintei

Pe agenda sedintei CSAT de astazi s-au regasit probleme ce tin de sistemul de sanatate din Romania si starea de sanatate a populatiei, precum si evaluari privind migratia, apararea cibernetica si summit-ul NATO de la Varsovia, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi.

Alte teme abordate au mai fost evaluarea nivelului de securitate cibernetica a institutiilor publice din Romania, situatia operatorilor din industria de aparare, constituirea si operationalizarea Brigazii multinationale pentru dezvoltarea si consolidarea elementelor esentiale ale prezentei Aliate inaintate.

Precedenta sedinta a CSAT a fost pe 26 iulie si a avut pe ordinea de zi inclusiv subiectul prezentei navale NATO la Marea Neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Iohannis declaratii CSAT, #sedinta CSAT , #presedinte