Iohannis reactioneaza dupa declaratia asumata de Parlament: Poate fi considerata o forma de presiune

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:47
17672 citiri
Iohannis reactioneaza dupa declaratia asumata de Parlament: Poate fi considerata o forma de presiune
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, miercuri seara, dupa ce Parlamentul si-a asumat azi declaratia prin care seful statului este acuzat de abuz de drept, in urma unui proiect initiat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele afirma, prin intermediul unui comunicat, ca declaratia adoptata "poate fi considerata o forma de presiune".

"Astfel, sesizarea Curtii Constitutionale de catre presedintele Romaniei sau de Consiliul Superior al Magistraturii ar deveni discutabila, iar anchetarea si judecarea faptelor de coruptie s-ar transforma in actiuni contestabile.

Insasi Curtea Constitutionala ar trebui sa reflecteze serios ori de cate ori ar avea de solutionat o cauza in care implicat ar fi si Parlamentul, de vreme ce acesta evalueaza constitutionalitatea actiunilor si deciziilor altor autoritati publice", subliniaza Iohannis.

Seful statului considera ca declaratia politica de miercuri "afecteaza insusi principiul cooperarii loiale dintre institutiile statului, fundamentat si dezvoltat constant in jurisprudenta instantei de contencios constitutional".

Totodata presedintele considera ca aceasta declaratie are "ca pretext un act normativ al Guvernului adoptat in absenta oricarei delegari legislative din partea Parlamentului si puternic contestat de societatea civila" si s-a invocat "o decizie a Curtii Constitutionale a carei motivare nu este cunoscuta inca".

"Declaratia politica adoptata astazi de Parlamentul Romaniei - a carei analiza detaliata din punct de vedere juridic pune sub semnul intrebarii rigoarea conceptelor si argumentelor - desi clameaza rolul Parlamentului in arhitectura institutionala a statului roman, in fapt se constituie intr-un semnal ingrijorator cu privire la perspectiva pe care Parlamentul o are asupra modului in care el se relationeaza cu celelalte autoritati si institutii ale statului, precum si cu societatea civila", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Iohannis mai spune ca "deteriorarea imaginii publice a Parlamentului si scaderea increderii cetatenilor in autoritatea care astazi isi reafirma 'suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice' nu isi va gasi solutia prin transferul de responsabilitate asupra presedintelui Romaniei, CSM, sau asupra altor 'agentii ale statului de ordin judiciar sau tinand de sfera sigurantei nationale' ori, in ultima instanta, asupra cetatenilor care indraznesc sa se exprime liber impotriva unor actiuni care pun in pericol statul de drept si valori ale democratiei".

Presedintele este de parere ca impresia ca Parlamentul ar fi o institutie "redusa la conditia de spectator al unor decizii politice" poate sa fie schimbata "prin asumarea unor dezbateri autentice si transparente, printr-un act de legiferare responsabil si previzibil in interesul general al societatii, printr-un control eficient asupra Executivului in ansamblul sau, si nu limitat doar la intrebari si interpelari adresate membrilor Guvernului".

Pozitiile presedintelui nu sunt "pareri"

Klaus Iohnanis a subliniat ca presedintele Romaniei "are legitimitate si reprezentativitate egale cu ale Parlamentului", astfel ca "exprima interese ale societatii".

"Pozitiile exprimate de Presedintele Romaniei sunt departe de a fi 'pareri', cu atat mai putin 'particulare sau partiale' si se concretizeaza in actiuni si acte menite sa realizeze rolul reprezentativ al presedintelui Romaniei", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Facand referire la Constitutia Romaniei, seful statului a mentionat ca aceasta "a consacrat un principiu esential pentru conduita tuturor autoritatilor si a tuturor cetatenilor, anume acela ca 'nimeni nu este mai presus de lege'".

"Aceasta inseamna ca, pe de o parte, autoritatile publice, inclusiv cele reprezentative la nivel national - Parlamentul si presedintele Romaniei - sunt tinute sa respecte cadrul constitutional existent. Pe de alta parte, aceasta inseamna ca nicio autoritate publica nu poate limita prerogativele celorlalte.

In masura in care 'judecatile presedintelui Romaniei, ale CSM si ale reprezentantilor Ministerului Public' sunt calificate drept 'neconstitutionale si inacceptabile'", mai informeaza Presedintia.

In concluzie, subliniaza documentul citat, "luand act de declaratia politica adoptata de Parlament, presedintele Romaniei va continua sa isi exercite toate atributiile constitutionale in beneficiul poporului roman, unic titular al suveranitatii nationale".

Ce prevede declaratia din Parlament

Declaratia prin care presedintele Klaus Iohannis este acuzat de "abuz de drept" si de "uzurpare" a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere, ca urmare a sesizarii depuse la CCR privind OUG 13, a fost asumata de Parlament miercuri, iar documentul va fi publicat in Monitorul Oficial, insa nu are niciun fel de efecte juridice, fiind strict o declaratie politica a Parlamentului.

"Parlamentul Romaniei saluta clarificarile pe care CCR le-a adus in decizia sa din 8 februarie 2017, declarand neintemeiate sesizarile CSM si presedintelui Romaniei. (...) Ceea ce a facut oportuna si necesara decizia CCR este absenta manifesta a bunei credinte in interpretarea legii fundamentale de catre reprezentanti institutionali ai autoritatii judecatoresti, ca si abuzul de drept al presedintelui Romaniei, care recurge la sesizarea fara temei a CCR doar in scopul blocarii unui proces politic democratic", se mentioneaza in declaratia votata azi si citata de Mediafax.

"Parlamentul califica drept neconstitutionale si inacceptabile judecatile pe care fie presedintele Romaniei, fie CSM, fie reprezentanti ai Ministerului Public le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului.

Asemenea activitati uzurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere", se mai arata in textul proiectului de declaratie, care astfel vizeaza si CSM si Parchetul General.

"Parlamentul considera ca recenta decizie a CCR trebuie sa puna capat odata pentru totdeauna actiunilor concertate de subminare a rolului si prestigiului Parlamentului (...) Parlamentul isi reafirma suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice", este un alt pasaj al declaratiei asumate de senatori si deputati.

In replica la aceasta declaratie, senatorul USR Vlad Alexandrescu a explicat de ce Iohannis nu poate fi acuzat de abuz de drept: Nu a subminat rolul si prestigiul Parlamentului, ci l-a aparat.

Citeste si Basescu il apara pe Iohannis: Parlamentarii au probleme comportamentale si incearca sa le ascunda in spatele unei declaratii neinspirate

Iata si cum justifica Tariceanu proiectul initiat impotriva presedintelui si CSM.

Dar si Predoiu: Tariceanu a oferit o declaratie pe post de viagra politica, Dragnea chitaie ca un soricel

F.N.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Klaus Iohannis raspuns Parlament abuz drept, #declaratie Parlament Iohannis abuz de drept , #presedinte