Klaus Iohannis, la Consiliul European: UE nu este un pacient cronic, ci o reusita. Nu creeaza nimeni o armata europeana

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 20:15
8226 citiri
Klaus Iohannis, la Consiliul European: UE nu este un pacient cronic, ci o reusita. Nu creeaza nimeni o armata europeana
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a facut, vineri, la Bratislava, precizari cu privire la crearea unei "armate" a Uniunii Europene.

Seful statului a sustinut ca acesta nu este un plan avut in vedere de catre conducerea Uniunii, ci exista doar o dorinta de crestere a coordonarii intre statele membre pe zona de aparare, precum si crearea unui "cartier general" al UE.

"Nu s-a discutat astazi (vineri - n.red.) despre o armata europeana, si nici in viitorul apropiat nu se va discuta. Initiativele care exista in domeniul apararii nu vizeaza crearea unei armate europene. Este o informatie care s-a dus, cum se spune, in media, doar ca ea nu reflecta preocuparile conducerii UE", a declarat Iohannis, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din Slovacia.

In plus, presedintele a prezentat concluziile reuniunii si a mentionat ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu a fost o tema propriu-zisa, ci una in cadrul discutiilor informale.

Citeste si ce a declarat Iohannis, joi, inainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bratislava.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Astazi am discutat in prima parte a zilei despre situatia Uniunii. Dupa sesiunea de analiza am trecut la primele probleme pe care credem ca trebuie sa le discutam si sa le antamam pentru strategia de viitor a UE.

- Am discutat chestiuni care sunt in atentia tuturor. S-a vorbit despre migratie si despre felul in care putem sa pregatim decizii care pregatesc felul in care Uniunea reactioneaza la acest fenomen.

- Am discutat despre securitatea interna si externa. Exista aici deja cateva decizii.

- Am discutat despre somaj, un fenomen care afecteaza statele membre si inca se lucreaza la solutii. Am discutat despre somajul in randul tinerilor, un fenomen care devine si specific, si ingrijorator.

- Au fost o serie de teme care ne-au preocupat si care constituie baza acestui roadmap de la Bratislava.

- Acest proces de reflexie va continua la Consiliile din octombrie, din decembrie. S-a discutat despre un Consiliu informal care va avea loc la inceputul anului viitor, in Malta.

- In martie, ne vom intalni la Roma, pentru a sarbatori impreuna 60 de ani de la Tratatul de la Roma.

- Acestea au fost in mare discutiile si preocuparile.

Intrebari:

Ati discutat despre aderarea la spatiul Schengen?

- Nu a fost o tema, dar a fost o tema in cadrul discutiilor informale pe care le-am avut in marginea Consiliului si au fost discutii foarte bune. Sunt necesare in continuare armonizari, discutii, si cred ca trebuie ca acest fenoment sa se desfasoare intre parteneri si la sfarsit sa facem declaratii.

- Multi politicieni sunt speriati de criza prin care trecem. Unii sunt speriati ca nu putem sa controlam migratia.

- Altii sunt foarte preocupati pentru ca au alegeri la ei in tara. In 2017 sunt cateva tari foarte importante care au alegeri, iar lumea este ingrijorata de ascensiunea partidelor extremiste.

- Chestiunea Schengen nu este rezolvata, dar cred ca suntem pe un trend pozitiv.

Citeste si ce a declarat Iohannis, tot vineri, despre aderarea la spatiul Schengen

Este un obiectiv pentru Romania sa gazduiasca institutii europene, dupa iesirea Marii Britanii din UE?

- Aceste chestiuni nu s-au discutat. Important pentru noi nu este ce face Marea Britanie, ci important este ce facem noi, cei 27, mai departe.

- Este o preocupare a noastra ca Romania nu gazduieste nicio agentie europeana. Daca vom putea convinge partenerii ca una dintre agentiile din Marea Britanie sa vina in Bucuresti sau daca putem sa gazduim o agentie care se va infiinta, acest lucru nu pot sa il discut.

- Continuam sa convingem partenerii ca Romania este o tara serioasa.

- Cu toate aceste crize, Uniunea nu este un pacient cronic, ci este o reusita.

- Noi ne concentram doare pe probleme. Cum toate tarile au problemele lor, si Uniunea are problemele ei si ne intalnim ca sa le rezolvam.

Ati discutat despre crearea armatei unice europene?

- Nu s-a discutat astazi si nici in viitorul apropiat nu se va discuta despre asa ceva. Initiativale care exista in domeniul apararii nu vizeaza crearea unei armate europene. Este o informatie care nu reflecta preocuparea Uniunii Europene.

- Vrem sa avem intr-adevar un centru de coordonare pentru aceste zone de interventii unde intervin fortele armate ale membrilor UE. Peste tot se mentioneaza: Nu intentioneaza nimeni sa creeze ceva in paralel sau in loc de NATO. NATO este baza securitatii pentru Romania.

- S-a discutat si despre industria de aparare. Daca industria de aparare europeana se revigoreaza, atunci automat apar noi locuri de munca.

- Va multumesc, o seara buna!

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Iohannis armata unica NATO, #Iohannis armata unica europeana, #Iohannis aderare Schengen, #Klaus Iohannis declaratii Bratislava, #Iohannis declaratii summit Consiliul European, #Iohannis Consiliul European Bratislava , #presedinte