Iohannis: Sanatatea, inclusa la chestiuni de securitate nationala. Am vazut ce pagube face coruptia (Video)

Joi, 19 Mai 2016, ora 16:25
6078 citiri
Iohannis: Sanatatea, inclusa la chestiuni de securitate nationala. Am vazut ce pagube face coruptia (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre criza din sanatate, subiect pe care il considera ca tine de securitatea nationala si pe care a anuntat ca l-a inclus si in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

"S-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica", a spus Iohannis, intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni.

Cat despre vinovatii punctuali in scandalul dezinfectantilor, seful statului considera ca SRI si-a facut foarte bine treaba, nu insa si alte institutii, cum ar fi cele din Justitie, care nu s-au autosesizat in urma informarilor Serviciului.

Iohannis: Doctorate si plagiate. Rimeaza, dar nu fac casa buna

Scandalul dezinfectantilor - Iohannis: Din experienta stiu ca SRI si-a facut treaba, alte institutii nu

Presedintele a mai anuntat ca a promulgat Legea achizitiilor, insa nu va face acelasi lucru cu legea care aproba Ordonanta prin care se aduc modificari Legii educatiei nationale, pentru ca actul normativ nu incurajeaza excelenta si nici nu asigura integritatea. "Doctorate si plagiate. Rimeaza, dar nu fac casa buna", a spus Iohannis.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile lui Klaus Iohannis:

- O chestiune legata de tema sanatate publica.

- Avem un pachet de patru legi care reglementeaza achizitiile publice, care a fost recent aprobat in Parlament si azi am promulgat aceste patru legi - legea privind achiziitile publice, legea privind achizitiile sectoriale, legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii si legea privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica.

- Faptul ca acest pachet a fost aprobat este un pas inainte in zona achizitiilor publice.

- Apreciez in sens pozitiv faptul ca Parlamentul a inteles importanta acestui pachet de acte normative si a trecut prin Parlament in jumatate de an, ceea ce este o viteza notabila pentru Parlamentul nostru.

- Al doilea subiect este legat de sistemul de santate. Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica. Am inclus elemente de sanatate in documentul numit strategie nationala de aparare a tarii si am inclus sanatatea la chestiuni de securitate nationala.

- Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni si am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii.

- Sa nu apara asteptari care creeaza solutii partiale: nu in CSAT se rezolva problema, in CSAT se discuta. Rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la institutiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii, care trebuie sa vina cu norme imbunatatite.

- Procurorii, politistii trebuie sa ii caute pe cei care, daca exista, sunt vinovati de incalcarea legii. Este evident ca in domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti. Avem numeroase probleme, care pot fi rezolvate doar daca cei care au raspunderea vin cu solutii serioase care pot fi puse in practica si le pun in practica.

- In timpul campaniei mele electorale, am spus ca sanatatea publica este una dintre prioritatile mele. Spun si acum ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului. Nu este un slogan, ci felul in care trebuie construit sistemul public de sanatate.

- Al treilea punct se refera la educatie. Este vorba despre doctorate si plagiate. Rimeaza, dar nu fac casa buna. A ajuns la promulgare o lege care aproba OUG nr. 4 din 2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale din 2011. Nu voi promulga aceasta lege, ci o voi retrimite Parlamentului, pentru ca aceasta lege nu stabileste cadrul legal care sa stimuleze cu adevarat performanta si sa incurajeze excelenta. Legea nu este de natura sa garanteze normele de integritate.

- Performanta trebuie sa primeze, meritul trebuie sa fie recunoscut, iar abaterile trebuie sa fie sanctionate. Vreau sa punem capat fenomenului de plagiat si cred ca pentru acest lucru avem nevoie de o legislatie care stimuleaza performanta, care asigura transparenta procesului de acordare a doctoratului, dar care clarifica foarte clar si cum se retrage, in situatia in care se dovedeste ca lucrarea este copiata sau plagiata. Aceste chestiuni nu sunt bine lamurite si o sa solicit Parlamentului o reluare a discutiilor pe aceasta tema.

Intrebari:

Catalin Tolontan: In chestiunea dezinfectantilor, ultima comunicare a SRI a fost ca au trimis peste 100 de informari autoritatilor locale si 500 socotindu-le si pe cele locale. Ce asigurari puteti oferi ca SRI respecta legea?

- Nu am avut impresia ca SRI incearca sa acopere nereguli. Dar produce informari, destinate persoanelor care au putere de decizie. Este evident ca anumiti demnitari nu au citit cu atentie aceste informari sau le-au ignorat cu buna stiinta. Ce imi doresc eu este sa reparam sistemul de sanatate. Din acest motiv am avut mai multe discutii cu ministrul interimar al Sanatatii, cu prim-ministrul Dacian Ciolos, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras si am ajuns la concluzii destul de simple - oricine putea sa le gaseasca pana acum.

- SRI, si in acest caz, si-a facut datoria, dar unele autoritati nu si-au facut treaba destul de bine.

Tolontan: Deci nu avem nicio solutie legala de a vedea informarile?

- Nu, ele sunt cu titlul de secret si strict secret, nu sunt destinate publicului general. Dar puteti cere lamuriri de la SRI. Nu stiu daca ele pot fi date cu titlul de nesecret.

- Sefii de institutii trebuie sa verifice daca acele informari au fost luate in seama, de ce nu au fost luate in seama. Astept sa-si faca treaba, sa verifice, Inspectia Judiciara sa verifice, sa faca ordine.

Antena3: 22 dintre aceste informari au mers catre Parchete. Cei din Comisia pentru controlul SRI nu au spus daca si catre DNA, catre Ministerul Public, catre Parchete. Spuneti ca SRI si-a facut treaba. Inseamna ca aceste institutii nu si-au facut treaba? Pentru ca niciuna nu s-a autosesizat. Ce faceti dumneavoastra ca sa aflati vinovatii pentru ca ancheta nu merge acum si in cazul institutiilor care nu si-au facut treaba si a procurorilor si a celor de acolo?

Sefii institutiilor vor trebui sa verifice daca au ajuns acele informari, daca au fost luate in seama si, daca n-au fost luate in seama, de ce este asa. Avem procurori noi, avem Procuror General nou, avem Procuror Sef la DNA reinvestit pentru rezultate bune, avem Procuror Sef destul de nou la DIICOT. Astept sa-si faca treaba, sa verifice, Inspectia Judiciara sa verifice si sa faca ordine.

Romania Tv: Ati primit informari de la SRI legate de aceasta problema a infectiilor intraspitalicesti si a dezinfectantilor si a firmei Hexi Pharma si ce ati facut in urma primirii acestor informari?

- Unele informari ajung de regula la consilierii care se ocupa de acest domeniu.

Ramona Avramescu: Faptul ca SRI a trimis aceste informari este contestat de multi demnitari. Pe ce anume va bazati cand spuneti ca SRI si-a facut cu certitudine datoria si practic firul s-a rupt in momentul cand s-a ajuns la acesti demnitari?

- Asta este experienta mea, ca SRI isi face treaba, iar unele institutii nu isi fac treaba. Eu vorbesc din propria experienta.

Digi24: S-a intamplat vreodata ca din 2014 pana acum vreunul dintre consilierii dumneavoastra sa va informeze ca ar fi primit notificari de la SRI cum ca ar fi probleme cu dezinfectantii in spitale, si in special cu firma despre care vorbim acum?

- Nu mi-amintesc de nicio discutie sau informare despre un anumit producator, dar au fost informari despre proceduri care nu merg bine in anumite spitale.

Digi24: Puteti sa ne detaliati daca era vorba chiar despre infectiile nosocomiale sau despre alt subiect si ce ati considerat ca se poate face in momentul in care ati primit aceste informari?

In momentul in care primim informari, le citim si ne consideram informati. Presedintia nu este institutie de sesizare, presedintele nu este un supraguvern. Informarile nu sunt destinate Administratiei Prezidentiale.

- Daca o informare este facuta pentru ministrul Sanatatii, nu actioneaza institutional Administratia Prezidentiala. Daca consider ca este un caz grav, pot sa il prezint intr-o discuctie cu prim-ministrul sau pot sa cer o informare in CSAT. Dar nu este gandit in asa fel incat sa primeasca informari 10 oameni si Administratia Prezidentiala sa sesizeze ministerul.

Realitatea TV, despre declaratia lui Calin Popescu Tariceanu: "Sunt suspiciuni ca in spatele Hexi Pharma s-ar afla un serviciu secret"

- Daca cineva are indicii ca asa este, este obligat prin lege sa dea aceste informatii procurorilor. Daca nu o face, este pasibil de urmarire penala pentru tainuirea unor informatii.

B1 TV: Putem vorbi despre un genocid, avand in vedere ca probabil mii de oameni si-au pierdut viata din cauza infectiilor?

- Putem sa vorbim de o situatie scandaloasa si sa vorbim de nevoia unei schimbari a sistemului. S-au intamplat probabil ca pacientii au suferit in urma acestei situatii. Important este sa tragem invatamintele care se impun si sa schimbam lucrurile astfel incat pacientii sa nu fie tratati cu indiferenta, cu nepasare, din cauza unor oameni care nu si-au facut treaba.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis scandal dezinfectanti, #Iohannis SRI dezinfectanti, #Iohannis Sanatate CSAT , #presedinte