Klaus Iohannis face prima mutare pentru a bloca modificarea Legilor Justitiei. Ce urmeaza?

Sambata, 06 Ianuarie 2018, ora 16:41
37912 citiri
Klaus Iohannis face prima mutare pentru a bloca modificarea Legilor Justitiei. Ce urmeaza?

Discursul de la sedinta de vineri, 5 ianuarie, a Consiliului Superior al Magistraturii, una in care membrii si-au ales conducerea pentru 2018, a reprezentat prima mutare a presedintelui Romaniei in incercarea de a bloca atacul PSD-ALDE asupra sistemului de justitie.

Multi s-au intrebat ce va face Klaus Iohannis dupa ce legile modificate in Comisia Iordache si, apoi, votate in plen, au parasit Parlamentul? Ce optiuni are presedintele? Ce strategie va aplica? Ce sanse de reusita?

In opinia mea, Klaus Iohannis a avut un discurs puternic in fata membrilor CSM, criticand Comisia Iordache, dar scotand in evidenta importanta deciziei Curtii Constitutionale in ce priveste rezolvarea acestei crize din Romania.

Desi pare a nu avea multe optiuni, in spatele fiecarei fraze rostite de presedinte acesta a lasat sa se intrevada o posibilitate de remediere a situatiei.

Curtea Constitutionala a ajuns in punctul in care isi va decide viitorul

Iohannis a criticat in termeni duri ceea ce s-a intamplat in Parlament, sugerand ca judecatorii CCR ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea si sa nu lase ca sistemul parlamentar sa fie facut tandari de interesele unui partid politic, validand functionarea unei comisii speciale care sa modifice legi. Dar in spatele acestei critici, Klaus Iohannis a oferit Curtii Constitutionale posibilitatea sa remedieze situatia, in joc fiind chiar credibilitatea acestei institutii.

"In ansamblu, insa, am si acum speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite. Am speranta si increderea ca la Curtea Constitutionala judecatorii se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism si cu multa obiectivitate asupra celor contestate, iar in cazul in care anumite chestiuni vor trebui clarificate, cred ca si Parlamentul are puterea sa recunoasca ca anumite lucruri s-au intamplat fara discutii publice suficiente, fara transparenta, asa cum o asteapta toata lumea, si se pot adapta articolele in asa fel incat legile sa fie de folos celor care functioneaza sub autoritatea lor", a subliniat Klaus Iohannis in discursul tinut in fata membrilor CSM.

Dar presedintele a facut mai mult de atat. Acesta a transferat catre CSM o mare responsabilitate, aceea de a garanta independenta justitiei in orice situatie, cerand Consiliului sa amendeze ca si pana acum orice incercare a PSD de a-si subordona Justitia.

"Dumneavoastra, CSM, conform Constitutiei, garantati independenta justitiei in Romania. Sigur, aceasta sintagma, garantare, in contextul in care atributiile CSM sunt cele care sunt, este o sintagma foarte puternica, cateodata mai puternica decat CSM. Dar, trebuie sa spun un lucru clar si vreau sa luati ca atare. Eu sunt foarte multumit de cum a stiut CSM, si in 2017, dar si in anii dinainte, sa actioneze si sa se implice pentru a garanta independenta justitiei in Romania", a spus presedintele.

Klaus Iohannis prezideaza sedinta CSM in cadrul careia s-au desfasurat alegeri pentru desemnarea conducerii Consiliului pentru anul 2018, foto Presidency.ro

Planul lui Klaus Iohannis se bazeaza pe rabdare si incredere in institutiile statului

Desi nu a prezentat o foaie de parcurs, Klaus Iohannis a lasat sa se inteleaga faptul ca nu va face niciun compromis in ce priveste Legile Justitiei si nu va negocia cu Liviu Dragnea, initiatorul din umbra a acestor modificari. Dar ce va face concret?

Va astepta decizia CCR, iar daca aceasta blocheaza modificarile sau, macar, o parte importanta dintre ele, se va asigura ca decizia judecatorilor va fi acceptata de Parlament, inainte de a promulga legile.

"Mai mult nu voi spune astazi despre continutul propriu-zis al acestor legi fiindca astept sa se pronunte Curtea Constitutionala, si atunci cand legile vor ajunge la mine pentru urmatoarea etapa - care poate sa fie promulgare, sau contestare la Curtea Constitutionala, sau retrimiterea in Parlament -,atunci ma voi referi si la continutul acestor legi, respectiv la articole pe care atunci le voi considera demne de o atentie aprofundata", a spus presedintele in discursul sau.

In cazul in care CCR da unda verde "prostiilor" din Comisia Iordache, atunci, exista o mare posibilitate sa asistam la o explozie a protestelor comparabila cu cea din perioada Ordonantei 13.

Nemultumirile la adresa PSD, asul din maneca presedintelui

Contextul e creat de nemultumirile tot mai mari la adresa PSD. E de asteptat ca in urma unor miscari de strada, Comisia Europeana sa puna o presiune tot mai mare asupra Guvernului Romaniei, dar sa apara si o noua reactie a Departamentului de Stat, mult mai dura decat cea transmisa in luna noiembrie.

Daca lucrurile vor merge pe acest fagas, in opinia mea, seful Executivului va amana aplicarea acestor legi exact ca in cazul Ordonantei 13, incercand in extremis sa detensioneze situatia.

Mai mult, daca se va ajunge in acest punct, cred ca majoritatea parlamentara PSD-ALDE va fi istorie. E practic imposibil pentru un partid condus de un condamnat penal cum e PSD sa reziste la o noua revarsare de furie a multimii, la presiuni internationale, dar sa supravietuiasca si luptelor interne.

Discursul lui Klaus Iohannis este unul care sugereaza institutiilor chemate sa garanteze existenta statului de drept, in special CCR, sa nu se lase surprinse la fel ca in cazul Ordonantei 13 si sa evite o criza care ar putea fi mai mare in comparatie cu cea din 2017.

"Si romanii s-au suparat (in 2017). Au fost cele mai mari demonstratii publice pe care le-am avut dupa Revolutie. Nefericita Ordonanta 13 a fost hotarata in Guvern, pe urma a fost retrasa, pe urma au urmat nenumarate discutii, in fine, acel Guvern s-a dovedit a fi de scurta folosinta, si a fost schimbat iarasi, foarte neuzual, de propriul partid. A urmat al doilea guvern, in primul an de dupa alegeri, deja un semn de oarecare, sa zicem, neclaritate in cadrul coalitiei de guvernare", a amintit Klaus Iohannis.

PSD a dezamagit si peste 70 de procente dintre cetateni considera ca ne indreptam intr-o directie gresita. Contextul social de acum este impotriva partidului care a castigat alegerile. Aceasta e marea sansa a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Klaus Iohannis Legile Justitiei, #Klaus Iohannis CCR, #Klaus Iohannis alegeri CSM, #Klaus Iohannis PSD criza , #presedinte