Proiectul de tara al presedintelui Iohannis mai face un pas: Tinte la fel de inalte ca in 1918, adaptate nevoilor de azi. Mai ramane sa vedem cum

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 10:40
5556 citiri
Proiectul de tara al presedintelui Iohannis mai face un pas: Tinte la fel de inalte ca in 1918, adaptate nevoilor de azi. Mai ramane sa vedem cum
Foto: Administratia Prezidentiala

La aproape doi ani de cand a venit cu ideea unei Comisii prezidentiale care sa propuna actorilor politici si sociali un Proiect de tara major, pentru o Romanie moderna, europeana si prospera, asa cum insusi presedintele a asumat, Klaus Iohannis anunta ca documentul programatic va fi supus dezbaterii publice in lunile urmatoare.

Anuntul presedintelui a fost facut, marti, intr-un discurs sustinut la Camera de Comert Americana din Romania, dar mai multe detalii despre ce anume contine proiectul si mai ales cum anume vor fi realizate obiectivele, Klaus Iohannis nu a dat.

"Va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara pe care il voi supune unui proces de consultare publica in lunile care urmeaza", a spus Klaus Iohannis, la finalul discursului.

Presedintele s-a axat pe componentele economice ale unei Romanii competitive si a vorbit despre nevoia de predictibilitate economica reala, un deziderat greu de atins, a sugerat el, de vreme ce am avut trei guverne intr-un singur an.

"Am atras atentia tuturor guvernelor, dar cu precadere celor trei din ultimul an, ca predictibilitatea economica nu este un slogan la care se apeleaza doar cu ocazia seminariilor.

In esenta, lipsa de predictibilitate atrage si lipsa de sustenabilitate a performantelor economice, iar mediul de afaceri stie cel mai bine ca ceea ce se castiga usor de multe ori se pierde la fel de usor", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a insistat pe imperativul unor politici economice coerente si a amintit, in acest context, si de vizita pe care a facut-o in Statele Unite ale Americii, la invitatia presedintelui Donald Trump.

"Tocmai de aceea, pentru a obtine un parcurs economic durabil, decidentii de politica economica trebuie sa fie capabili sa ofere incredere mediului privat, prin masuri bine fundamentate, transparente si, mai ales, predictibile, care sa rezolve problemele din economie, nu sa creeze altele poate chiar mai mari", a spus Klaus Iohannis.

Cu doar cateva zile inainte, intr-un alt discurs de la Cotroceni, sustinut cu prilejul evenimentului "Romania la Centenar", Klaus Iohannis a vorbit despre acelasi Proiect de tara. In oglinda, mizele trebuie sa fie la fel de inalte cum au fost cele ale arhitectilor Romaniei Mari, dar adaptate contextului actual.

"Daca vrem sa cinstim cu adevarat faptele inaintasilor si sa ne ridicam la inaltimea mostenirii pe care ne-au lasat-o, avem datoria sa ne asumam, la randul nostru, tinte la fel de inalte. (...) In secolul XXI, insa, Romania are nevoie de noi energii, care sa se manifeste intr-un Proiect de tara in acord cu interesele noastre contemporane, fundamental legate de statutul de membru al Uniunii Europene si al NATO", a subliniat Iohannis

Proiectul de tara

29 septembrie 2016: este ziua in care Comisia prezidentiala pentru Proiectul de tara este anuntata la Cotroceni. In decretul de infiintare, miza asumata de presedintele Romaniei este aceea de "a trasa directii de dezvoltare si de modernizare a Romaniei si de a elabora un document politic, programatic, care sa intruneasca consensul partidelor si formatiunilor politice parlamentare".

Potrivit paginii de prezentare a Administratiei Prezidentiale, ultima intrunire de lucru a Comisiei a avut loc in toamna lui 2017, mai precis pe 16 octombrie.

Atunci, doua obiective au fost subsumate marii mize asumate de Comisie inca de la infiintare, o Romanie moderna, prospera si europeana, si anume "consolidarea statului de drept si existenta unei democratii autentice".

"In ceea ce priveste dimensiunea economica a Proiectului de tara, a fost evidentiata importanta politicilor economice responsabile, care sa asigure stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri si sa conduca la o dezvoltare economica sustenabila, prin care Romania sa-si valorifice atuurile si avantajele competitive de care dispune", se mai arata in documentul facut public dupa aceasta a patra intrunire de lucru de la Cotroceni.

Comisia prezidentiala pentru Poiectul de tara este condusa de consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu si Leonard Orban.

Din ea mai fac parte alti 26 de membri, persoane independente si reprezentanti ai partidelor si formatiunilor politice parlamentare, care nu sunt remunerati, dar carora li se deconteaza cheltuielile de transport, atunci cand vin la dezbaterile de lucru, potrivit deciziei de infiintare.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Klaus Iohannis proiect, #Proiect de tara presedinte Cotroceni , #presedinte