Scenariu pentru 2017: Iohannis suspendat, Tariceanu presedinte interimar, Lazar si Kovesi demisi

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 14:38
35197 citiri
Scenariu pentru 2017: Iohannis suspendat, Tariceanu presedinte interimar, Lazar si Kovesi demisi
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va evalua timp de doua saptamani activitatea procurorului general si procurorului sef al DNA, ca urmare a deciziei CCR pe ordonanta 13, a fost vehiculat scenariul potrivit caruia majoritatea PSD-ALDE este gata chiar sa il suspende pe presedintele Klaus Iohannis pentru a-i putea inlatura din functii pe cei doi.

Intrebat, miercuri, ce se intampla daca la finalul celor doua saptamani de evaluare, ministrul Justitiei va aprecia ca Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi au incalcat legea, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a raspuns zambind: "Sa ajungem acolo si sa vedem ce se intampla".

Cum se ajunge "acolo"

Decizia Curtii Constitutionale referitoare la ancheta derulata de DNA dupa adoptarea ordonantei 13 a deschis calea pentru politicienii care doresc inlaturarea din functii a procurorului general si a sefei DNA, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu.

Citeste mai multe despre:

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va cerceta activitatea celor doi procurori care au avut pozitii publice impotriva ordonantei 13 si le-a sugerat acestora sa isi dea demisia.

Decizia noului ministru al Justitiei Tudorel Toader de a evalua activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA pe criterii "manageriale si profesionale" a ridicat semne de intrebare.

Potrivit cadrului legal in vigoare, ministrul Justitiei nu are dreptul de a-i verifica din punct de vedere profesional pe procurorii sefi, doar CSM fiind indreptatit sa faca acest lucru.

In schimb, ministrul Justitiei poate verifica eficienta manageriala si modul in care acestia isi indeplinesc atributiile, insa doar prin intermediul altor procurori, nu direct. De asemenea, legea mai prevede ca un control dispus de ministrul Justitiei "nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate", cu alte cuvinte ministrul, care este numit politic, nu poate interveni in dosare.

In acest context, pe surse a aparut si informatia ca presedintele Klaus Iohannis este foarte multumit de activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA, prin urmare nu intentioneaza sa cedeze la presiunile liderilor politici si sa ii revoce pe cei doi.

O alta solutie a lansat pe piata Traian Basescu.

"Ministrul de Justitie, luand nota de decizia CCR, sa-i ceara presedintelui revocarea. In ce conditii? In conditiile in care in lege se spune ca mandatul procurorului sef DNA este de 3 ani, insa nimeni nu spune ca este de 3 ani in conditiile in care incalci Constitutia. In conditiile in care incalci Constitutia, se intrerupe mandatul automat", a sustinut Traian Basescu, fara sa explice pe ce se bazeaza, in acest caz fiind vorba despre procurori, nu despre presedintele Romaniei.

Daca presedintele Klaus Iohannis nu va ceda, atunci nu este deloc exclusa o posibila suspendare a acestuia din functie, idee vehiculata in repetate randuri de liderii majoritatii PSD-ALDE inca de la castigarea alegerilor din decembrie.

Un posibil mod de actiune a prezentat deputatul PSD Eugen Nicolicea, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis refuza sa o numeasca premier pe Sevil Shhaideh.

"Putem suspenda presedintele, dar fara sa mergem la referendum de demitere. Tehnic se poate si asa: il suspendam in Parlament, punem Guvernul (prin decret al presedintelui interimar - n.red.), apoi revocam hotararea Parlamentului de suspendare a presedintelui si nu mai facem referendum de demitere", a explicat atunci Eugen Nicolicea.

Parlamentul a facut un pas in aceasta directie in urma cu o saptamana, cand a adoptat, la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, declaratia "anti-Iohannis".

Conform Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat in urmatoarele conditii:

" (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui".

Majoritatea PSD-ALDE e confortabila in Parlament, asa ca demersul ar putea incepe imediat.

In cazul in care Klaus Iohannis este suspendat, interimatul este preluat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si unul dintre cei mai aprigi contestatari ai cuplului Lazar-Kovesi.

Pe perioada suspendarii, presedintele interimar al Romaniei nu poate sa ia anumite decizii, cum ar fi dizolvarea Parlamentului sau declansarea unui referendum, dar Constitutia nu il impiedica sa semneze decretele de revocare a procurorilor sefi.

Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in acest caz si, mai ales, care va fi pozitia CSM, Consiliul avand un cuvant greu de spus in cazul revocarii procurorilor sefi.

De asemenea, ramane de vazut cum va folosi presedintele Klaus Iohannis "arma" referendumului anticoruptie, procedura fiind deja declansata, dar ramasa in stand-by.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#revocare Lazar Kovesi, #Iohannis suspendat , #presedinte