Concluziile primelor consultari cu Iohannis: Control parlamentar puternic pentru toate serviciile, inclusiv din DNA si DIICOT

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 12:45
6129 citiri
Concluziile primelor consultari cu Iohannis: Control parlamentar puternic pentru toate serviciile, inclusiv din DNA si DIICOT
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti, la Cotroceni, o prima runda de consultari pe legile securitatii nationale cu o parte din partidele parlamentare.

La masa presedintelui s-au asezat, pe rand, reprezentantii PSD, PNL si UDMR, toti manifestandu-si sustinerea pentru legile cunoscute ca "Big Brother", cu o conditie insa: sa nu fie incalcate drepturile si libertatile cetatenilor. Reprezentantii UNPR, ALDE si minoritatile nationale sunt asteptate la consultari miercuri, incepand cu ora 10:00.

Securitatea nationala, dezbatuta la Cotroceni: Iohannis tine consultari (Video)

In plus PNL si UDMR au insistat ca trebuie sa existe control parlamentar real asupra tuturor serviciilor, nu doar SRI si SIE. In acest sens, liderul maghiar Kelemen Hunor a aratat ca inclusiv DNA si DIICOT ar trebui supuse controlului parlamentar, fiind institutii in cadrul carora functioneaza un serviciu de supraveghere.

Pe agenda discutiilor s-au aflat doua seturi de legi. Primul set se refera la legea antiterorism, legea privind cartelele prepay si legea privind securitatea cibernetica, iar al doilea set vizeaza legile "grele", dupa cum le-a numit Dragnea, adica legea securitatii nationale, statutul cadrului militar si legea functionarii SIE si SRI.

Ziare.com v-a prezentat declaratiile liderilor partidelor politice:

12:45 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, la iesirea de la consultari, ca punctul de vedere al partidului sau este ca trebuie sa existe un echilibru intre nevoia de securitate si drepturile fundamentale.

"Trebuie sa gasim un echilibru si niciun drept nu trebuie sacrificat. Romania are un rol strategic in ceea ce priveste zona noastra si nu numai si avem responsabilitatea de a gasi o solutie prin care drepturile si libertatile raman neatinse. Exista sustinere (din partea UDMR - n.red.) pentru rezolvarea problemei cartelelor pre-pay, dar sa se gaseasca o solutie prin care datele personale sa ramana in siguranta", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a declarat ca trebuie sa existe un control parlamentar real, nu formal ca in prezent, care sa nu vizeze doar SIE si SRI, ci si servicii precum cele la nivelul DIICOT si DNA.

"Cand vorbim de controlul serviciilor secrete, controlul parlamentar trebuie sa fie unul real, trebuie sa recladim acest control, care in prezent este mai mult formal. Exista domenii care nu sunt supuse controlului. Controlul parlamentar nu trebuie sa evite niciun domeniu. Sunt institutii precum DIICOT si DNA, unde exista serviciu de supraveghere tehnica, insa doar SRI si SIE se afla sub control parlamentar. Aceste legi au fost date acum multi ani, trebuie gasita o solutie prin care munca informativa sa fie sub control civil, sub control parlamentar real (...). Nu putem sa mergem in directia in care vom avea securitate si nu vom avea libertate. A fost o astfel de perioada, dar unii au uitat", a aratat Hunor.

Kelemen Hunor a adaugat ca, reprezentand o comunitate maghiara, UDMR mai are o abordare: "Relatia intre majoritate si minoritatea maghiara trebuie sa fie una bazata pe incredere, pentru ca aceasta relatie inseamna si siguranta pentru fiecare cetatean, nu trebuie sa ne ascundem dupa degete. Sa avem in vedere si acest element, pentru ca noi consideram ca, in ultima perioada, sunt foarte multe initiative care arata o deteriorare a relatiilor dintre minoritate si majoritate".

11:40 - Au iesit de la consultari si liberalii. Copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga au venit in fata jurnalistilor cu acelasi discurs ca si social-democratii: calendar pentru legile securitatii, grija pentru cetateni, control pentru servicii.

"Legislatia e impartita in doua categorii - una care e in curs de elaborare la nivelul Guvernului care va veni in Parlament in mai. Partea a doua, mult mai ampla, care nu e atat de urgenta, dar care va face obiectul comisiei speciale la nivel parlamentar. Concluzia dupa consultarile cu Iohannis este ca este nevoie de actualizarea legislatiei.

Aceasta actualizare nu poate fi facuta la initiativa unui singur grup parlamentar, de aceea, delegatia PNL a agreat sa participam alaturi de celelalte partide in comisia care va genera noua legislatie", a spus Gorghiu, adaugand ca cel mai important este sa exista "un echilibru intre respectarea drepturilor cetatenilor si nevoia de securitate a statului roman".

In continuare, cei doi lideri liberali au vorbit despre controlul parlamentar asupra serviciilor.

"Ne dorim si un control parlamentar mult mai puternic decat acum asupra serviciilor din Romania", a spus Gorghiu, fiind completata de Blaga.

"Un control eficient inseamna si profesionalism din partea celor care compun aceste comisii. O sa desemnam si noi 2 colegi care sa garantam ca vor face parte si din viitorul Parlament, astfel incat aceasta comisie sa-si poata continua activitatea. O singura comisie la nivel parlamentar care sa aiba ca obiect controlul asupra serviciilor ar fi binevenita", a punctat Blaga.

Cat despre lucruri concrete discutate, acestea se pare ca nu au existat.

"Nu am discutat deloc de fondul problemei, pentru ca fondul problemei se discuta cu proiecte pe masa, nu e cazul la Presedintia Romaniei, aici se discuta principii", le-a taiat Gorghiu elanul jurnalistilor care incercau sa afle detalii.

" (Fondul problemei - n.red.) se discuta la Parlament. Nici la Guvern, nici la Presedintie", a completat-o Blaga.

10:35 - Liviu Dragnea a declarat, la iesirea de consultari, ca PSD sustine cele trei proiecte de lege aflate in lucru la Guvern (antitero, privind cartelele prepay si privind securitatea cibernetica), denumite si legile Big Brother.

"Urmeaza sa ajunga in dezbatere la Parlament, iar noi am spus ca vrem sa fim proactivi, asa ca doi colegi sunt dispusi sa participe la procesul de elaborare al Guvernului pentru aceste legi, pentru a castiga timp. Poate reusim sa le adoptam in aceasta sesiune. De la noi vor participa Sorin Grindeanu si Georgian Pop, poate vin si de la celelalte partide. Cand ajung proiectele de lege in Parlament, partidele sa aiba deja o contributie", a aratat Dragnea.

Referitor la pachetul de legi mai "grele", Dragnea a aratat ca la discutii s-a propus constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea accestor acte normative, format din reprezentanti ai partidelor, institutii de specialitate, experti din Guvern.

"Sa inceapa sa lucreze, stabilind si un deadline. Nu se poate discuta acum despre ele, sa vedem daca vor fi eleborate pana la sesiunea din toamna", a precizat seful PSD.

Referitor la legea cartelelor preplatite, Dragnea a subliniat ca "pentru noi este foarte important ca cetatenii sa aiba protejate datele personale".

"Chiar daca atunci cand isi iau o cartela trebuie sa isi dea datele, sa ne asiguram ca nu oricine poate sa aiba acces la aceste date, decat in baza unui mandat emis de judecator", a aratat liderul social-democrat.

In ceea ce priveste legea antiterorism, Dragnea a punctat ca aceasta trebuie "adaptata la noile realitati pe care le cunoastem cu totii".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#consultari Cotroceni, #consultari securitate nationala , #presedinte