Sociologi: Lui Iohannis ii convine premierul Viorica Dancila. Anticipatele nu erau posibile sau dadeau aceleasi rezultate

Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 07:16
14295 citiri
Sociologi: Lui Iohannis ii convine premierul Viorica Dancila. Anticipatele nu erau posibile sau dadeau aceleasi rezultate
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintelui Klaus Iohannis ii convine ca Viorica Dancila sa fie premier, pentru ca nu i-ar face probleme, explica sociologii Bruno Stefan si Alfred Bulai, care mai spun ca alegerile anticipate ori ar fi fost imposibil de organizat, ori ar fi dat aceleasi rezultate pentru partidele parlamentare actuale.

Graba cu care presedintele Iohannis a acceptat candidatul propus de PSD-ALDE pentru functia de premier si, mai ales, motivul principal enuntat de presedinte, acela ca astfel "mai da o sansa PSD" sa "performeze" la guvernare, au starnit puternice reactii negative pe retelele de socializare si critici mai mult sau mai putin voalate din partea PMP si USR.

"Reactiile vehemente vin din partea celor care cred ca presedintele trebuie sa fie cum a fost Traian Basescu. In schimb, liberalii nu s-au pronuntat prea mult. N-au venit nici cu un premier posibil. Dar puterea nu statea numai la presedinte, intr-o masura statea si la ei. Daca ar fi schimbat cumva ceva pe scena politica, sa ii fi oferit alternative, lucrurile ar fi stat cu totul altfel", a declarat Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS), pentru Ziare.com.

Intrebat de ce crede ca s-a grabit presedintele Iohannis sa o accepte pe Dancila, dand astfel impresia ca semneaza "ca primarul", abandonand lupta pentru un premier de nivel superior, Bruno Stefan a explicat ca "multe nu avea de ales".

"De ce ar fi putut intarzia? Presedintelui cred ca ii convine foarte mult aceasta persoana. Este o persoana cu care crede, probabil, ca poate comunica, nu este conflictuala. Presedintele nu cred ca isi doreste o stare de conflict, nu este genul lui Traian Basescu. Probabil ca lucrurile intra pe un fagas inert, cum-necum guvernarea trebuia sa fie a PSD, fiindca ei au castigat alegerile. Ce voiati sa dea PSD ca alternativa? Pe Serban Nicolae? Insemna o cearta pe mai departe.

Dintre variantele propuse de PSD era cea mai multumitoare pentru presedinte. Nu vorbesc de calitate intelectuala sau de altceva, pentru ca nu cred ca sunt multi care asteapta lucruri deosebite de la PSD. E in acelasi ton ca si Mihai Tudose, ca si Nicolae Vacaroiu. Nu sunt asteptari prea mari, era o surpriza daca ar fi venit altcineva, dar cine?

Presedintelui Iohannis ii convine si pentru ca Viorica Dancila nu este o persoana care sa creasca (sic!) charismatic deosebit de mult, asa cum n-a crescut Tudose, asa cum nu putea sa creasca nici Grindeanu. Lui ii convine situatia asta, cred eu", a comentat sociologul.

Totodata, Bruno Stefan a respins si solutia organizarii de alegeri anticipate.

"Vedeti vreun sondaj pe piata? Pe partea dreapta nu comanda nimeni sondaje, nici PNL, nici PMP, nici USR, pentru ca m-am interesat, am zis ca poate n-or fi comandat la mine, dar au comandat in alte parti. Nu. Singurul care are sondaje din alte parti este presedintele.

Daca el ar fi vazut ca intre sondajele date de Marius Pieleanu, cam singurul care mai da sondaje pe piata, si ale lui sunt diferente semnificative si ca PSD s-a prabusit, categoric ar fi jucat altfel. Daca ar fi vazut ca exista o schimbare a opiniei publice. In ciuda unui an de mitinguri, de presiuni asupra PSD, publicul a ramas in aceleasi cadre. Anticipatele nu ar da decat aceleasi rezultate", a mai explicat acesta.

De asemenea, intrebat cum se explica faptul ca, in ciuda erorilor pe care le-a facut majoritatea PSD-ALDE in acest an si din cauza carora sute de mii de romani au iesit in strada, PSD nu pare sa scada in sondaje, Bruno Stefan a explicat ca "PSD a lucrat la electoratul lui".

"Si-a sprijinit electoratul lui. El nu a condus pentru tara anume, ci pentru electoratul lui: le-a dat pensionarilor la pensie o multumire, le-a dat bugetarilor ceva, le-a dat militarilor altceva. Deci electoratul PSD ramane activ.

Ceilalti sunt in aceeasi stare de scarba fata de politica, pentru ca ei vad ca nimeni de pe partea dreapta nu ii baga in seama, nici PNL, nici PMP, nici USR", ne-a mai spus presedintele BCS.

Alfred Bulai: Discutiile despre anticipate sunt inutile. Klaus Iohannis a jucat foarte bine

Si sociologul Alfred Bulai considera ca presedintele Iohannis a ales cea mai buna varianta desemnand-o ca premier pe Viorica Dancila.

"Constitutional, nu era obligat sa o numeasca, dar a procedat corect. Teoretic, putea sa o refuze pe doamna Dancila, putand sa sugereze ca nu are expertiza pentru a ocupa functia de premier. Nu a facut acest lucru, din punctul meu de vedere, pentru ca e o situatie ideala pentru Klaus Iohannis, tocmai pentru ca premierul desemnat nu poate sa ii puna vreo problema domnului presedinte, pentru ca PSD va incasa foarte multe critici publice legate de tot felul de gafe care vor iesi la iveala si pe care presa le va taxa.

Totul depinde insa si de ceilalti ministri. Daca toti ceilalti sunt performanti, prestatia premierului nu va mai conta atat de mult, aproape deloc. Dar e greu sa ne asteptam ca va fi Raiul pe Pamant, e doar o speranta, in realitate nu stiu cate sanse sunt. Dincolo de reactiile publice, Klaus Iohannis a jucat foarte bine din punctul lui de vedere", a declarat Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Invitat sa comenteze si prestatia Opozitiei si, mai ales, sa explice de ce PNL a dat impresia miercuri la Cotroceni ca a abandonat lupta politica, Alfred Bulai a fost de acord ca era bine sa existe si propuneri din partea celor care ar putea oferi o varianta pentru electoratul nemultumit de PSD, dar a subliniat totodata ca alegerile anticipate sunt imposibil de organizat in actualul context.

"In acest moment, PNL e intr-o oarecare deruta si departe de a fi pregatiti de alegeri. USR a luat-o mai degraba in jos, au crize si probleme interne nerezolvate, asa ca ei au jucat cartea imagistica a alegerilor anticipate, stiind ca e greu, chiar imposibil, dar ar fi bine.

In Romania nu se pune problema sa poti face alegeri anticipate pentru simplul motiv ca trebuie sa cada doua propuneri de premier si asta e foarte greu. Parlamentarii doar daca sunt dusi cu pluta fac asa ceva, pentru ca unii dintre ei au investit niste bani pentru a ajunge acolo si nu prea le convine sa plece acasa dupa un an de zile. Apoi, ganditi-va ca si la PNL, si la PSD si la USR o mare parte dintre parlamentari nu vor mai fi parlamentari daca se fac anticipate, pentru ca sunt si alte grupuri, si alte interese etc. Asa ca in final, la vot, guvernul ultim va trece, poate sa fie oricine. Asa ca discutiile despre anticipate sunt inutile.

Ca de obicei, Traian Basescu a fost mai 'animal politic' decat altii, el a venit chiar cu doua propuneri de premier, fiind convins ca nu se pune problema in Romania decat daca am luat-o razna sa fie acceptata propunerea unui partid de 5%, cum e PMP. Era aberant. Dar a propus niste oameni, legitimandu-i.

PNL sau USR puteau sa vina sa spuna: 'Propunem pe... ' Aratau ca sunt interesati, venea omul respectiv, ne vindea si el un vis, te gandeai ca 'Poate e interesant si cu astia'. Asa, daca eu sunt nemultumit de PSD si nu sunt fan al unui alt partid, macar eram si eu atent: 'Ia uite ce zice asta'. Presa il lua la intrebari, se legitima ideea ca au o rezerva, ca exista cineva. Daca nu faci asta ca partid de Opozitie, intaresti slabiciunea, intaresti ideea ca nu ai o solutie. Puteau sa spuna ca au un candidat, ca si la PSD sunt nemultumiti...Lumea nu stie care e realitatea, macar sugerezi ca exista totusi si o varianta a Opozitiei", a comentat sociologul.

Totusi, o raza de speranta pare sa vina tot din directia PSD, pentru ca istoria ne arata ca un partid care are o opozitie slaba risca sa se prabuseasca in sondaje din cauza erorilor si a luptei interne pentru putere, spune Alfred Bulai.

"Eu studiez electoratul de 25 de ani si pot sa va spun ca situatia asta a mai fost in Romania si in alte dati. Cand Opozitia e slaba, partidul de guvernamant are tensiuni interne. E firesc, pentru ca, nefiind un dusman, ei nu au sentimentul ca trebuie sa stranga randurile si atunci incepe lupta pentru putere. La fel a fost in CDR, la inceputul perioadei de guvernare, cand PSD coborase sub 10%, in 1997. Era prima data cand ei pierdeau alegerile generale si se uitau spectatori la criza din CDR. In final, CDR a murit cu totul. Dar acum nu cred ca e vorba de o vointa a Opozitiei, ci de impotenta pur si simplu.

In acest moment nu avem o Opozitie reala in Romania. Eu le-am mai spus si lor: 'Voi numai criticati si asta nu e suficient, asta pot sa vad si eu cu ochiul liber'. E firesc sa se uzeze PSD, dar in Romania, istoric vorbind, s-a castigat impotriva PSD doar de catre oameni care au propus ceva, nu care doar au criticat", a conchis Alfred Bulai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis Dancila premier, #Iohannis consultari partide Dancila , #presedinte