Corespondenta din Lituania - Iohannis cere NATO sa-si descurajeze oponentii: Daca o parte e slabita, intreaga structura e slabita

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 12:05
3657 citiri
Corespondenta din Lituania - Iohannis cere NATO sa-si descurajeze oponentii: Daca o parte e slabita, intreaga structura e slabita
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri, la Vilnius, cu omologul sau lituanian, Dalia Grybauskaite.

Unul dintre principalele subiecte ale discutiilor celor doi a fost pozitia pe care o vor adopta la Summitul NATO ce va avea loc in iulie la Varsovia, Iohannis anuntand ca Romania va cere Aliantei o "prezenta robusta" care sa descurajeze oponentii.

"Securitatea continentului si a regiunii e una dintre prioritatile fundamentale. Romania si Lituania actioneaza nu doar ca aliati, dar si ca tari preocupate de evolutiile regionale cu o atentie aparte acordata spatiului de la Marea Baltica la Marea Neagra. Tarile noastre asteapta decizii prin care sa fie intarita securitatea noastra. Cred in importanta dialogului si a actiunilor comune", a spus seful statului roman.

In ce priveste asteptarile Romaniei, Iohannis a anuntat ca tara noastra va cere "o prezenta aliata robusta, credibila si cu rol de descurajare, care sa fie desfasurata in mod echilibrat pe intregul flanc estic al NATO".

Seful statului roman a continuat explicand ca, daca NATO nu isi va securiza toti aliatii, intreaga structura va fi slabita.

"Este evident ca exista amenintari. In partea nordica a flancului, e vizata Lituania, in partea sudica, Romania. Dar pentru NATO este important ca intreg flancul estic sa fie bine consolidat. In fiecare parte trebuie sa existe masuri specifice, dar in ansamblu e important sa existe o abordare echilibrata, sa nu existe masuri mai importante intr-o parte si in alta sa apara o oarecare slabire.

Nu e bine ca o parte a flancului sa fie slabita, pentru ca intreaga constructie ar fi slabita in loc sa fie intarita.

Credem ca vom convinge pe aliatii nostri ca asa este bine si in ansamblu NATO va respecta cele doua principii de baza - "28 pentru 28", fiecare apara pe fiecare in parte, si principiul "360 de grade", NATO sa fie pregatit pentru orice situatie", a conchis Iohannis.

Cei doi sefi de stat au fost intrebati de modul in care privesc pozitia ostila a Rusiei fata de activarea scutului antiracheta in Romania. Daca Iohannis a reiterat ca "retorica ruseasca ce acuza NATO si Romania pentru inaugurarea scutului de la Deveselu face parte din strategia de comunicare" elaborata de Kremlin pentru a arata ca "lucrurile sunt indreptate impotriva Rusiei", Dalia Grybauskaite a fost scurta si taioasa.

"Noi suntem membri ai blocului NATO si apararea acestei zone e o chestiune ce tine de NATO si nu de alte tari", a raspuns Dalia Grybauskaite.

Seful statului roman i-a oferit Daliei Grybauskaite Ordinul National Steaua Romaniei in grad de colan. La randul sau, si Iohannis a primit din partea Lituaniei Ordinul Vytautas cel Mare, in grad de colan.

In ce priveste cadourile, Klaus Iohannis i-a oferit in dar o ie romaneasca, cusuta cu matase alba.

Presedintele Klaus Iohannis se afla de marti seara la Vilnius, unde efectueaza o vizita de stat. Dupa intrevederea cu omologul sau lituanian, Dalia Grybauskaite, seful statului va avea discutii si cu premierul Algirdas Butkevicius, dar si cu presedintele Parlamentului, Loreta Grauziniene.

Dupa-amiaza, Iohannis va depune o coroana de flori la "Memorialul Celor Cazuti in Lupta pentru Independenta", la Cimitirul Antakalnis din Vilnius, iar apoi va vizita Centrul de lasere din cadrul parcului tehnologic Sunrise Valley. In delegatia prezidentiala se afla si Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului de la Magurele. Seful statului va reveni in tara miercuri noapte.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis vizita Lituania, #Klaus Iohannis Vilnius Rusia NATO Deveselu , #presedinte
Comentarii