CSAT se reuneste azi - discuta despre situatia din Turcia si summit-ul NATO

Marti, 26 Iulie 2016, ora 07:14
2427 citiri
CSAT se reuneste azi - discuta despre situatia din Turcia si summit-ul NATO
Foto: Administratia Prezidentiala

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se reuneste marti, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in 15 iulie ca va convoca CSAT, precizand ca principalul punct pe agenda il reprezinta rezultatele summit-ului NATO din 8-9 iulie, de la Varsovia.

In cadrul sedintei se vor stabili "masurile si actiunile care trebuie intreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate".

Dupa summit-ul de la Varsovia, Iohannis a transmis ca Romania a reusit o performanta extraordinara. El a aratat ca tara noastra a devenit un actor regional care nu doar beneficiaza de securitate sub umbrela NATO, dar participa activ si concret in crearea ei.

Iata principalele elemente de interes pentru Romania, pe care presedintele le-a obtinut la Varsovia:

  • Echilibrarea masurilor luate, in cadrul noii posturi de aparare si descurajare, pe Flancul Estic;
  • O prezenta aliata inaintata adaptata constand din Brigada multinationala si Initiativa de Instruire Intensificata, respectiv decizia privind elaborarea de optiuni pentru consolidarea prezentei maritime si aeriene aliate in sudul Flancului Estic;
  • Un nou nivel in ce priveste planificarea apararii pentru Romania in cadrul NATO, adica dezvoltarea planului de contingenta obtinut in contextul summit-ului anterior;
  • Declararea capacitatii operationale initiale a sistemului antiracheta al NATO, elementul esential al acestui progres fiind integrarea facilitatii de la Deveselu in sistemul NATO.

Legat de brigada multinationala infiintata in Romania, Iohannis a spus atunci ca si-au anuntat clar participarea Bulgaria si Polonia, dar ca negocierile sunt bune si cu alti aliati.

CSAT discuta si despre lovitura de stat esuata din Turcia

Administratia Prezidentiala nu a precizat, oficial, daca evenimentele din Turcia vor fi incluse pe agenda insa se va discuta si despre lovitura de stat esuata, potrivit unor surse News.ro.

"In sedinta Consiliului National de Aparare a Tarii (CSAT), convocata pentru marti de catre presedintele Klaus Iohannis, se va discuta si despre situatia regionala in urma ultimelor evolutii din Turcia", au declarat sursele citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sedinta CSAT summit NATO, #Klaus Iohannis CSAT, #lovitura stat Turcia CSAT , #presedinte