Cu cine vrea parteneriat dl Iohannis?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 08:29
4726 citiri
Cu cine vrea parteneriat dl Iohannis?

E foarte corect principial ce a spus presedintele Iohannis in Parlament.

E nevoie de un Parlament credibil, de stabilitate si simplificare legislativa, e nevoie de o reforma autentica a Educatiei si, da, aceste lucruri nu se pot face decat printr-un parteneriat intre institutiile fundamentale, ceea ce nu trebuie sa insemne consens, ci respectarea de catre toti a regulilor, a principiilor si a interesului public.

Parlamentarii si membrii Guvernului, in frunte cu Victor Ponta, l-au ascultat politicos, care cascand, care mai vorbind la telefon sau uitandu-se pe tableta, l-au aplaudat si presedintele a plecat.

Premierul Ponta a emis la sfarsit o ironie cam transparenta: "Un discurs foarte bun, foarte frumos, dar noi suntem cu treaba de zi cu zi. Eu plec la sedinta de guvern ca avem probleme de zi cu zi pe care trebuie sa le rezolvam".

De altfel, dl Ponta isi tinuse cu o seara inainte discursul la Antena 3.

Si ce a facut acelasi onor Parlament al Romaniei imediat dupa discursul oarecum moralizator al preseidintelui? A votat instalarea lui Ilie Sarbu in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit la Curtea de Conturi.

Nu discut aici trecutul politic al dlui Sarbu. Acesta sa zicem ca nu poate fi interpretat decat subiectiv.

Ma intereseaza insa ca nimic din CV-ul dlui Sarbu nu vadeste vreo competenta pentru inalta functie pe care urmeaza sa o ocupe.

Este adevarat ca, dupa Institutul Teologic, a obtinut in 1998 si o licenta in Stiinte Economice, Specializare Management, la Universitatea din Craiova, insa in intreaga activitate a domniei sale nu apare vreo mentiune legata de aceasta calificare cu exceptia celei de consilier economic la Mitropolia Banatului. In rest, politica si agricultura.

Iar legea de functionare a Curtii de Conturi 94/1992 prevede in articolul 47 ca un consilier al Curtii de Conturi trebuie sa aiba, pe langa studii superioare economice sau juridice, "o vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica".

Cel putin la fel de grav este ca dl Sarbu este urmarit penal in dosarul Mafia padurilor, cu un prejudiciu total de 300 de milioane de euro. Adica trimitem sa vegheze la cheltuirea banului public un om acuzat ca ar fi fost partas la un imens prejudiciu impotriva statului.

Dar, nu-i asa, Klaus Iohannis a vorbit, a plecat si Parlamentul a votat.

Apoi, presedintele vrea parteneriat pentru o reforma profunda a Educatiei. Repet, un demers legitim. Am mai avut, ce-i drept, un pact pe Educatie, urmat de o lege care a fost facuta tandari cu pact cu tot. Asta sigur nu inseamna sa nu mai incerci.

Dar cu cine spera dl Iohannis sa inceapa acest demers? Cu un guvern condus de un premier si un vicepremier, declarati plagiatori de lumea academica, dar spalati de comisia politizata a Ministerului Educatiei. Nu ma indoiesc ca reformarea Educatiei, lupta cu impostura si mediocritatea sunt principalele lor griji in viata.

Si mai spune dl Ioahnnis ca la finalul mandatului isi doreste ca tema coruptiei sa nu mai fie o preocupare in Romania. Perfect legitim obiectivul.

Si il priveau cu ochi umezi din sala o divizie de penali, care condamnati de-a dreptul, care urmariti penal. Nu ma indoiesc ca pentru ei contributia in parteneriat cu presedintele la eradicarea coruptiei este sensul vietii.

Veti spune ca mandatul presedintelui se termina in 2019, dupa care mai pot urma 5 ani, iar acest Parlament mai are doar un an. Si de ce am crede ca viitorul legislativ va fi mai bun? Vi se pare ca partidele antreneaza o garnitura cu totul noua, profesionista si integra?

De fapt, cred ca in mod realist dl Iohannis ar trebui sa aiba un singur obiectiv fara de care restul, oricat de corecte si generoase, sunt imposibile. Si acest obiectiv ar trebui sa fie reforma clasei politice prin impunerea unor exigente maximale si intr-un parteneriat strans cu electoratul. Impreuna pot pune o presiune uriasa pe partide si pot urni bolovanul.

Dar cu acest Parlament pe alocuri caricatural si cu acest Guvern, nu cred ca se poate face nimic, in afara mimarii unui consens sub care sa colcaie aceiasi gandaci.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iohannis parteneriat parlament, #Iohannis Ponta, #Sarbu Curtea de Conturi , #presedinte