Cum a raspuns Iohannis la doua intrebari incomode, la conferinta cu Trump

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 00:32
34459 citiri
Cum a raspuns Iohannis la doua intrebari incomode, la conferinta cu Trump
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit vineri la Casa Alba cu omologul sau american Donald Trump. Printre subiectele abordate atat in discutii, dar si in conferinta de presa ce a urmat, au fost NATO si, deci si contributiile financiare a statelor membre ale Aliantei, dar si amenintarea pe care o reprezinta Rusia.

Doua intrebari delicate pe aceste subiecte i-au fost adresate direct sefului statului roman.

Prima intrebare pentru Iohannis a fost despre cum comenteaza declaratiile facute de Trump la Summitul NATO de la Bruxelles de la sfarsitul lunii trecute, legate de cresterea cheltuielilor pentru Aparare, dar si o eventuala plata a contributiilor restante ale statelor membre.

Aceasta a fost o intrebare extrem de delicata, care nu i-a lasat foarte mult loc de intors, daca ne gandim ca principala tinta a lui Trump in aceasta chestiune este Germania.

Iohannis a inceput prin a spune ca i-a placut discursul lui Trump de la Summitul NATO.

"Am fost si eu la Bruxelles si am ascultat discursul lui Trump si mi-a placut. NATO e o alianta militara si sunt necesari multi bani. Unora le-a placut, altora nu, dar asta e situatia. Trebuie sa facem asta pentru a fi puternici si pentru a ne apara natiunile.

NATO se bazeaza pe valori, dar e in fond o alianta militara si cheltuielile militare sunt complicate si complexe si e nevoie de multi bani. Trebuie sa cheltuim bani in scopuri de aparare si a cheltui inseamna ca toti partenerii trebuie sa contribuie. Se cheama impartirea responsabilitatii si sunt cu totul de acord cu asta. Trebuie sa facem asta pentru a fi puternici si pentru a ne apara natiunile", a spus Iohannis.

Trump a intervenit: "100% corect. Ai nevoie de bani ca sa fii puternic. Le-am spus ca trebuie sa plateasca anul acesta si despre anii trecuti am spus intr-adevar ca poate trebuie sa plateasca o parte sau toata suma pentru anii in care n-au platit".

De remarcat insa ca Iohannis a evitat sa ofere un raspuns cu privire la returnarea integrala sau partiala a sumelor care nu au ajuns in ultimii trei ani sa fie investite in cheltuieli militare, dupa fixarea tintei de 2% din PIB. El nici nu a mai intervenit dupa ce Trump si-a exprimat din nou pozitia.

Trump: Sunt dedicat articolului 5

Presedintele SUA si-a exprimat insa, ferm de aceasta data, angajamentul fata de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate tarile membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat. In trecut, Trump a spus ca vrea sa conditioneze acest lucru de plata contributiilor statelor membre.

"Eu sunt dedicat articolului 5, SUA il respecta, am vrut sa ma asigur ca avem banii necesari sa fim o forta. Sunt dedicat art. 5", a punctat Trump, fiind mult mai ferm in conferinta cu Iohannis pe acest subiect decat a fost la Summitul de la Bruxelles.

Iohannis, Trump si Rusia

A doua intrebare care i-a fost adresata presedintelui roman si la care raspunsul necesita o doza mare de diplomatie a fost "Cat de ingrijorat sunteti de amenintarea Rusiei?".

Iohannis a spus ca toata lumea este ingrijorata de actiunile Rusiei si ca este nevoie de unitate pentru descurajarea Moscovei.

"Toata lumea este ingrijorata, dar a fi ingrijorat trebuie sa te duca catre a fi pregatit. Trebuie sa fim foarte clari, foarte deschisi daca vorbim despre Rusia si cu Rusia. In opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de alta parte, avem nevoie de ceea ce noi toti am decis la NATO - o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui sa duca catre o solutie fezabila", a spus seful statului roman.

Vezi aici cum s-a desfasurat intalnirea dintre Iohannis si Trump si care au fost declaratiile celor doi

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Iohannis intrebari conferinta Trump, #Iohannis NATO Trump Merkel , #presedinte