Cum s-au vazut alegerile prezidentiale din sediul PNL: Ingramadeala mare la poza succesului rasunator Fotoreportaj

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 07:14
12352 citiri
Cum s-au vazut alegerile prezidentiale din sediul PNL: Ingramadeala mare la poza succesului rasunator Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Ca presedintele Klaus Iohannis urma sa o invinga pe Viorica Dancila in turul al II-lea al alegerilor era o certitudine duminica la sediul PNL din Aleea Modrogan. Singura necunoscuta era scorul.

La sfarsitul zilei, la aflarea rezultatului, peste 63% pentru Klaus Iohannis, liderii liberali s-au inghesuit sa apara in fotografie cu seful statului.

De altfel, faptul ca anticipa o victorie facila impotriva liderului PSD s-a vazut si in relaxarea lui Klaus Iohannis, atunci, in jurul pranzului, a venit la sediul PNL, acolo unde era organizat un centru de comanda condus de vicepresedintele Dan Motreanu, europarlamentar si sef de campanie al liberalilor pentru prezidentiale.

PNL pregatise deja in curtea partidului doua corturi pentru sutele de membri din Bucuresti si din TNL, care urmau sa vina sa sarbatoareasca victoria.

Importanta scorului

De ce era important un scor zdrobitor impotriva Vioricai Dancila? Raspunsul a venit de la unul dintre membrii staff-ului PNL. "Miza este ca PSD sa se rupa in mai multe factiuni. Trebuie o victorie cu peste 60%, la acest scor PSD este istorie.

S-a mai intamplat acest lucru in 2000, cand Ion Iliescu l-a batut pe Corneliu Vadim Tudor la un scor similar: 66,83% la 33,17%. Din acel moment, PRM a intrat in declin si a fost pulverizat pe scena politica. A fost inceputul sfarsitului", ne-a explicat acesta.

Discursurile electorale au rulat "in bucla" duminica dupa-masa in curtea din Aleea Modrogan. Zona era plina de reprezentantii mass-media, care transmiteau ultimele stiri din sediul partidului. Asta... in timp ce invitatii erau serviti din belsug cu sucuri, cafea, apa si kefir.

Din centrul de comanda al partidului mai coboarau, din cand in cand, Alina Gorghiu si Rares Bogdan, pentru a transmite cum se voteaza in diaspora, care este prezenta la vot si, cel mai important, cum arata exit-poll-urile. Cifrele oscilau, intre 57-59% pentru Iohannis, rezultatul era inca incert, dar exista speranta sa treaca de 60%.

"Diaspora sare de 1 milion de oameni pana la inchiderea urnelor, se misca si urbanul", radiaza Rares Bogdan.

Pariurile

Liderii partidului facusera pariuri inca din timpul zilei, ne-a spus unul dintre membrii staff-ului. Ce scor va obtine Iohannis? Cei mai multi erau in marja lui 60%, dar nu lipseau nici cei care visau la peste 70%. Unul dintre liberalii de top a indraznit chiar si un spectaculos 74%.

Caderea serii avea sa aduca primele vesti bune, Iohannis depasea lejer pragul de 60%, iar cifrele erau in crestere, diaspora continua sa voteze, iar seara iesea la vot electoratul din orase.

Incet-incet, la sediul partidului incep sa apara primii liberali, care vin sa se bucure de victorie, esaloanele 3-4 si de la tineretul PNL. Apar si primele platouri pline cu mancare si prajituri.

Orban vine cu vestea buna

In jurul orei 19:00, apare premierul Ludovic Orban binedispus de rezultate. Sta minute bune de vorba cu presa. Marturiseste ca pariul lui a fost unul de peste 60 la suta in ce priveste scorul pe care il va obtine Klaus Iohannis in acest scrutin: "Am spus ca Iohannis va castiga cu 69,5%".

Orban, relaxat, in mijlocul jurnalistilor.

Vin noi platouri

In timpul asta, pe mese apareau noi platouri de mancare si placinte. Iar in curte incep sa intre si politicienii din varful partidului.

Nu toti liberalii au acces la centrul de comanda de la etaj. Pe scari, un angajat al partidului este cel care decide cine urca si cine nu. Verifica atent, cu ochii pe un tabel, numele si functia celui care vrea sa fie in cercul zero al puterii din PNL.

Doar cine era pe lista urca langa sefii PNL

Inghesuiala din partid

Incet, incet, holul si salile de la parter devin neincapatoare. Lumea se imbulzeste la victorie. "Inainte de europarlamentare nu erau decat vreo 10 insi in curtea asta, acum nu mai ai loc sa treci", spune mucalit unul dintre angajatii partidului.

Holul sediului PNL, neincapator

Unul dupa altul, vin o parte din membrii Guvernului, europarlamentari, primari si consilieri locali. Toti vor sa fie in poza succesului. Cristian Busoi, Mara Mares, Ben-Oni Ardelean, Gheorghe Falca, Cristina Traila, Dan Cristian Popescu, Sebastian Burduja isi fac loc cu greu prin multime.

Ln sediul partidului vine si revolutionarul Marian Ceausescu, care aduce cu el un buchet de flori pentru liderii liberali, elegant decorat, un pahar de coliva - pentru amintirea PSD si o sampanie pentru copii, pentru a sarbatori evenimentul.

Orban coboara cu tigara aprinsa sa-l astepte pe Iohannis

Vine Iohannis

La 20:30 vine si Klaus Iohannis, care este asteptat in curtea PNL de sefii partidului, in uralele zecilor de membri. Intr-o harmalaie de nedescris urca in centrul de comanda de la etaj.

"Timp de 5 ani nu-l mai vede lumea pe aici", spune unul dintre cei prezenti.

Iohannis urca in centrul de comanda

Vin tot mai multi lideri liberali, apar tot mai multe platouri de fripturi, mici si muraturi, baxuri cu sucuri si apa. Listele cu cei care au voie sa urce sunt iarasi verificate si para-verificate, la etaj trebuie sa ajunga doar VIP-urile partidului.

Tavile cu mancare sunt duse si in centrul de comanda. Toti vor sa faca poze cu vedetele serii: Iohannis, Orban sau Rares Bogdan. Vor o amintire din acest moment, cand PNL a zdrobit PSD.

Mancarea este dusa si in centrul de comanda

Busculada de la coborare

Imbulzeala devine atat de mare, incat Iohannis e la un pas sa piarda exit-poll-urile de la ora 21:00. Zecile de membri PNL coboara cu greu pe scarita, pentru a ajunge in curtea din Modrogan.

Noroc cu cineva cu initiativa, care face ordine: "Toata lumea afara! Tot partidul sa iasa afara! Faceti loc presedintelui!".

Din partid ies pe rand intai cei de la parter, apoi sefii. Iohannis se strecoara si el incet spre scena.

Momentul in care sunt anuntate exit-poll-urile

Vestile bune sunt intampinate cu urale si o explozie de bucurie. Se fac poze, toata lumea se imbratiseaza cu toata lumea, apoi Iohannis tine primul discurs din preambulul celui de-al doilea mandat de presedinte.

Iohannis isi savureaza victoria, Alina Gorghiu fotografiaza multimea

Revolutionarul Marian Ceausescu sparge gheata si desface sampania pentru copii, apoi ii ofera florile lui Iohannis: "Din partea la astia care au castigat. Astia care au avut curajul sa loveasca PSD-ul. Astia!"

Marian Ceausescu ii da florile lui Klaus Iohannis

"Domnule prim-ministru, aveti grija ce faceti pentru tara," ii transmite Ceausescu si lui Orban.

Marian Ceausescu s-a fotografiat alaturi de Ludovic Orban

Dupa care Iohannis se retrage in centrul de comanda, iar scena este ocupata de membrii PNL care se bucura sa se fotografieze la pupitrul la care si-a savurat victoria seful statului.

Finalul i-a apartinut lui Klaus Iohannis. In drum spre masina, s-a oprit si a facut mai multe fotografii cu jurnalistii prezenti. Zambitor, cu un soi de ingaduinta, nedusa pana la a raspunde si la intrebari.

Iohannis se fotografiaza cu jurnalistii

Fotoreporterii s-au inghesuit sa prinda fotografii in timpul discursului tinut de Klaus Iohannis.

*Fotografii de Alexandru Nistor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis PNL, #sediul PNL iohannis , #presedinte