De ce a mers Iohannis la Washington si ce spune despre o posibila vizita a lui Obama in Romania

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 22:51
4780 citiri
De ce a mers Iohannis la Washington si ce spune despre o posibila vizita a lui Obama in Romania
Foto: Arhiva/Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri seara, de ce a tinut ca el sa reprezinte Romania la recentul summit al Securitatii Nucleare, de la Washington. Presedintele s-a referit si la o posibila vizita a liderului de la Casa Alba, Barack Obama, in Romania.

Corespondenta de la Washington: Iohannis a laudat Romania si si-a asumat noi angajamente nucleare (Video)

Seful statului a explicat, intr-un interviu acordat TVR1, ca summitul a avut "mai mult aplicatii civile", "de aceea am decis sa merg eu".

"Am dorit prin participarea mea personala sa subliniez importanta pe care o acordam parteneriatului international privind securitatea nucleara", a mai declarat Iohannis, punctand ca "a fost un summit foarte reusit, participarea Romaniei a fost foarte apreciata".

Presedintele a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca "Romania face parte din relativ putinele tari care poseda intregul ciclu nclear, de la minerit pana la tractorul nuclear (centrala nucleara de la Cernavoda), ca atare Romania are o expertiza valoroasa in domeniu".

Legat de discutiile purtate la Washington, Klaus Iohannis a tinut sa le aminteasca pe cele avute, "la primire", cu Barack Obama, dar si cu alt oficiali, cum ar fi Joe Biden. Printre discutiile "foarte bune" s-au numarat si cele cu presedintele Poloniei, Ucrainei si Elvetiei.

Corespondenta de la Washington Iohannis, cina la Casa Alba in ajunul Summitului Securitatii Nucleare

"Concluziile sunt foarte importante, pentru ca din ce in ce mai mult trebuie sa tinem cont de faptul ca terorismul este un fapt trist, ingrozitor, si trebuie sa nu dam ocazia teroristilor sa foloseasca acest material nuclear in cadrul atacurilor teroriste", a mai spus presedintele.

Corespondenta de la Washington: Lui Iohannis i-a placut foarte mult o propozitie pe care i-a zis-o Obama

Intrebat legat de o posibila venire a lui Barack Obama in Romania, Iohannis a replicat ca "e greu de evaluat, avand in vedere ca acesta e la sfarsit de mandat si ca mai sunt destule evenimente internationale".

"Asteptam un raspuns pozitiv la momentul potrivit", a incheiat el.

"Panama Papers va avea urmari in felul in care vom vedea evolutia economiei globale"

Presedintele Klaus Iohannis a abordat si subiectul scandalului care de cateva zile e pe prima pagina a ziarelor din toata lumea, Panama Papers, despre care a tinut sa spuna ca "e mai mult decat un scandal care a aparut in media si acolo ramane".

Calificandu-l drept un "megascandal global", Iohannis a tinut insa sa remarce ca in documentele pana acum confidentiale "nu am regasit inca nume foarte cunoscute sau in pozitii inalte din Romania (...) Doar afaceristi, parte din ei sunt deja in procese".

Panama Papers: Seful unui grup financiar prezent si in Romania, chemat sa dea explicatii

"Ca exista acest sistem legal al off-shore-ului este o chestiune cu care, recunosc, am probleme", si-a exprimat el punctul de vedere personal.

"Cred ca avem in fata noastra o regandire a intregului circuit global, a sistemului de taxare la nivel global", a mai spus Iohannis, conchizand ca Panama Papers nu va ramane doar un scandal mediatic, "ci va avea urmari in felul in care vom vedea evolutia economiei globale".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Iohannis Washington Romania terorism, #Romania terorism Iohannis, #Iohannis vizita Washington, #Iohannis panama papers , #presedinte