De fapt, Iohannis si Dragnea s-au inteles

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 06:58
17115 citiri
De fapt, Iohannis si Dragnea s-au inteles

Am vazut ca declaratia presedintelui Iohannis, cum ca nu va desemna premier un politician condamnat sau urmarit penal, a creat un mare freamat, fiind vazuta ca o mare lovitura pe care a dat-o aliantei PSD - ALDE.

Eu sunt cu mult mai rezervata din mai multe motive.

Pe de-o parte, nu este pentru prima data cand dl Iohannis transmite ca nu-l va desemna premier pe Liviu Dragnea. In vara, Alina Gorghiu spunea: "Este important sa credem ca au trecut vremurile in care Romania se poate lauda ca accepta un prim-ministru condamnat definitiv. Va asigur ca, atata vreme cat la Cotroceni exista un presedinte pe care il cheama Klaus Iohannis, niciodata Dragnea nu va fi premierul Romaniei".

Nu cred ca Alina Gorghiu a vorbit vreodata, mai ales in chestiuni care-l privesc direct pe presedinte, fara acordul acestuia.

Noutatea este asadar ca, de aceasta data, presedintele transmite personal mesajul, provocat insa, adica raspunzand la o intrebare explicita a unei jurnaliste.

Orice alt raspuns, mai ambiguu, mai putin clar, i-ar fi atras, nu ma indoiesc, un potop de critici justificate din zona electoratului sau, pe care acum se straduieste sa-l reactiveze pentru votul de la parlamentare.

Despre cine ar putea fi vorba nu cred ca e mare secret. Variantele Ponta si Tariceanu cred ca erau oricum excluse. Liviu Dragnea insusi nu l-ar fi propus in veci pe Victor Ponta, pentru ca implicit i-ar da si partidul inapoi. Din acest punct de vedere, Dragnea are toate motivele sa-i si multumeasca presedintelui pentru declaratie. Ca dovada, reactia mai nervoasa a venit din partea lui Victor Ponta.

Cat despre Calin Popescu Tariceanu, nu cred ca PSD ar accepta sa cedeze functia de premier unui partid pe care, sa fim seriosi!, il tine practic in spinare pentru a aduna electorat din zona liberala. Cu atat mai mult cu cat Tariceanu a mai avut de-a lungul timpului manifestari de independenta si tafne care nu-l fac 100% sigur.

Deci in discutie e doar Liviu Dragnea, care a dat insa un raspuns sec: "Eu nu am spus niciodata ca vreau sa fiu premier".

N-a spus, dar oare si-a propus Liviu Dragnea cu adevarat sa fie premier dupa alegeri? Eu cred ca nu. Desigur ca i-ar fi placut, dar presedintele PSD mi-a parut intotdeauna un politician foarte realist. Si un astfel de politician stie ca in plan intern, da, ar putea forta, desemnarea sa pe argumentul ca, intr-adevar, nu exista nicio lege care s-o interzica.

Dar experienta dlui Ponta, cel putin, nu ma indoiesc ca i-a aratat lui Dragnea care e statutul in plan extern al unui premier nefrecventabil din motive penale. De la prima vizita la DNA, Victor Ponta a avut de infruntat o autentica blocada externa, extrem de jenanta.

In plus, sa te tot imparti intre Palatul Victoria si Inalta Curte, unde esti inculpat, nu e o pozitie deloc comoda.

Si dupa ce ai castigat alegerile sa te incapatanezi sa fii desemnat tu si numai tu, fortand fie anticipate, fie suspendarea presedintelui, cu balamucul aferent, care ti-ar putea spulbera victoria, mi se pare un stil cu totul strain lui Liviu Dragnea.

Asta in loc sa te pui imediat pe guvernat, pentru ca la fel de clar ca refuzul presedintelui de a desemna un premier cu probleme penale a fost si angajamentul domniei sale de a desemna un premier din partea majoritatii: "Nominalizez o persoana care dupa parerea mea intruneste o majoritate in Parlament si e competenta pentru a conduce Guvernul Romaniei. Ar fi absurd sa desemnez pe cineva care nu intruneste o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice, pica Guvernul in Parlament, mai pica o data... Aceste jocuri nu le veti gasi la mine."

Deci ceea ce ii trebuie dlui Dragnea, si cred ca are deja, este un premier fara probleme de imagine, dar suficient de controlat de domnia sa incat sa nu fie decat un reprezentant al sau in Palatul Victoria si care sa nu ii submineze puterea reala in partid. Ceva de genul Gabrielei Firea, zic si eu.

Daca e sa vorbim si de imagine externa unde ii e mai drag sefului PSD, adica in SUA, poate George Maior, ma gandesc.

Ar accepta PSD? Sa-l aduca Liviu Dragnea in situatia de a se infige la ospat si, nu ma indoiesc, ar putea sa propuna premier pe cine doreste domnia sa numai sa inceapa odata distractia. Daca ar anunta acum numele insa ar agita partidul, ar activa rivalitati, ar risca demobilizari intr-o tabara sau alta. N-are nevoie de asa ceva.

De fapt, declaratia presedintelui le-a folosit de minune si lui Klaus Iohannis si lui Liviu Dragnea.

Dl Iohannis proiecteaza o imagine ceva mai apropiata de a unui jucator si se asaza in fortareata principiului integritatii pe care, nu-i asa, pentru a-l apara are nevoie de ajutorul electoratului sau: daca nu vreti premier penal, trebuie sa ma urmati si sa ma sustineti.

Pentru Liviu Dragnea declaratia presedintelui este o ocazie minunata sa taie macaroana ambitiilor lui Victor Ponta si sa se victimizeze nitel politic. In plus, varianta mobilizatoare, orgolioasa nu e infirmata, n-a spus ca vrea, n-a spus nici ca nu vrea, asa ca sa faca bine partidul si electoratul PSD sa se mobilizeze pentru a obtine un scor care sa il amuteasca pe presedinte.

Deci dincolo de mesajele mobilizatoare pentru electoratele proprii, schimbul de replici dintre Klaus Iohannis si Liviu Dragna pare ca seteaza regulile jocului: nici presedintele nu forteaza alta majoritate daca PSD castiga, nici Liviu Dragnea nu forteaza cu un premier penal.

In rest, joc politic electoral normal, suntem in campanie, sa ne distram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Klaus Iohannis Liviu Dragnea premier, #Klaus Iohannis premier probleme penale, #Victor Ponta premier , #presedinte