De la Iohannis, dreptate pentru toata lumea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 12:46
12135 citiri
De la Iohannis, dreptate pentru toata lumea (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Odata cu trecerea sarbatorilor de iarna, dar mai ales dupa stingerea spiritului inaltator al Craciunului, am crezut ca si marile sperante si vise ale celor care au vazut in Klaus Iohannis mantuitorul tuturor relelor din politica romaneasca vor capata o doza ceva mai mare de realism si intelegere.

Ca fiecare isi va fi invatat lectia din uriasa surpriza a alegerilor si va incerca sa se schimbe in primul rand pe sine.

Nici vorba! Cei carora le place sa se numeasca sustinatorii lui Klaus Iohannis vor sa schimbe totul in jur in numele victoriei din 16 noiembrie, cu atat mai mult cu cat o si considera in primul rand rezultatul actiunii lor.

De numele izbanzii lor agata fiecare mesajele pe care si le imagineaza ca fiind traducerea absolut fidela a semnificatiei voturilor castigate de Klaus Iohannis. Asa se explica usor cum prima concluzie logica pentru ei este: sa dispara Victor Ponta si ai lui (vinovati, evident, de tot raul din tara).

Nu conteaza ca Victor Ponta nu are de gand sa demisioneze din fruntea Guvernului si nici PSD sau coalitia de guvernare nu-i retrage sprijinul politic, iar Iohannis nu da niciun semn ca ar avea vreo problema sa colaboreze foarte bine cu premierul pana alegerile la termen din 2016.

Pentru radicalii lui Iohannis, exista o singura prioritate: Victor Ponta trebuie sa plece si PSD eventual sa dispara definitiv.

Nota comica a povestii vine cand privim spre cei care ar trebui sa-i ia locul. E usor sa recunosti ca PNL nu este astazi pregatit sa vina la guvernare, ba chiar exista suficiente motive sa-i suspectezi pe liderii partidului inca neunificat ca nici nu-si doresc sa isi asume raspunderea guvernarii inainte de termen.

Anticipatele sunt mai indepartate decat unirea cu Republica Moldova si cam asta e realitatea politica romaneasca.

Doar ca in loc sa plece de la aceste elemente de baza ale realitatii si sa incerce sa construiasca un viitor mai bun, ultrasii mai noi ai lui Iohannis nu vad decat schimbarea radicala a scenei politice, daca s-ar putea, in acelasi timp, si epurarea partidelor si a Parlamentului.

Intr-un crescendo al umorului absurd, castigatorii declarati ai votului din 16 noiembrie si-au pierdut rabdarea pana si cu Iohannis, caruia ii reproseaza ba ca tace prea adanc, ba ca e prea intelegator cu invinsii, ba chiar il suspecteaza ca nu ar avea de fapt niciun proiect de tara.

Punctul culminant al ironiei de care ar putea avea parte traducatorii mesajelor de invingatori in alegeri ar fi momentul cand noul presedinte le va aminti tuturor, posibil dupa consultarea cu partidele politice de la Cotroceni, ca nu electoratul are viziune, ci politicianul. O idee pe care a facut-o cunoscuta prima oara la doar trei zile dupa votul "alegatorului care nu vine cu viziune".

Sau poate ca, in varianta cea mai fericita, Klaus Iohannis va reusi sa mobilizeze cele doua mari partide, PSD si PNL, in jurul unor proiecte a caror rezolvare urgenta tine de siguranta nationala, de exemplu educatia, sanatatea, combaterea saraciei extreme si a inegalitatii. Proiecte care ar putea, dar mai ales ar trebui sa devina o prioritate care sa continue indiferent de rezultatul alegerilor si de culoarea politica a guvernelor viitoare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis presedinte, #Ponta demisie Guvern, #Ponta PSD Guvern , #presedinte