El Mundo: Iohannis, noul presedinte al Guvernului. Ponta, nepriceput la economie

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 21:36
12024 citiri
El Mundo: Iohannis, noul presedinte al Guvernului. Ponta, nepriceput la economie
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Presa exerna din multe tari occidentale a publicat, luni, reactii dupa victoria lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale. Totusi, nu toate publicatiile sunt foarte bine puse la punct cu documentarea. Una dintre ele scrie, de exemplu, ca acesta este noul "presedinte al Guvernului" din Romania.

Romania voteaza contra coruptiei si il alege pe Iohannis drept nou presedinte al Guvernului sau, titreaza El Mundo.

Ales primar al Sibiului in anul 2000 si reales de 3 ori, Iohannis a promis sa scada taxele, sa simplifice birocratia si sa intareasca lupta impotriva coruptiei, cu o noua legislatie care sa sporeasca independenta Justitiei, relateaz sursa citata. Chiar si adversarii sai politici recunosc ca Sibiul a devenit un loc atractiv pentru investitori, dar si o importanta destinatie turistica, fiind capitala europeana a anului 2007.

Cum a votat diaspora: 378.811 alegatori, cei mai multi in Italia, Spania si R. Moldova

Faptul ca Iohannis s-a bucurat de o sustinere mult mai mare decat in primul tur s-a datorat la prima vedere votului exprimat in strainatate. El Mundo citeza "televiziunea romaneasca Libertatea" si scrie ca mii de romani si-au petrecut noaptea dinaintea votului asteptand la coada la ambasade si consulate din Europa.

Romania ramane sub supravegherea Uniunii Europene in ce priveste probleme de lege si coruptie, care au tinut tara in afara spatiului Schengen.

Victoria lui Iohannis inunda presa germana: Sa fii corect a devenit dintr-odata ceva cool in Romania

Sursa citata scrie despre Victor Ponta ca a condus manifestatiile din liceul sau impotriva "comunistului Iliescu". Ulterior, dupa ce si-a incheiat studiile universitare, si-a inceput cariera "intr-un modest tribunal". Ceea ce nimeni nu a reusit sa clarifice este, potrivit El Mundo, cum a facut presedintele PSD saltul de la acel tribunal la Parchetul General.

In ce priveste ascensiunea din PSD, aceasta se datoreaza lui Adrian Nastase, de doua ori condamnat pentru coruptie, de care Ponta a refuzat sa se distanteze, mai relateaza sursa citata.

Presa externa, despre prezidentiale: Conservatorul Iohannis, rezultat soc la alegerile din Romania (Video)

AFP: Romanii ingrijorati pentru democratie s-au mobilizat la prezidentiale

El Mundo noteaza ca, desi multi alegatori asociaza numele lui Ponta succesului economic, de fapt analistii subliniaza incapacitatea sa in aceasta privinta, aratand ca premierul a speriat investitorii din Romania si a esuat lamentabil in privatizarea combinatului chimic Oltchim, in anul 2012.

In plus, criticii sai avertiza ca, daca ar fi fost ales presedinte, ar fi adoptat o amnistie pentru cei implicati in cazuri de coruptie politica.

The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#El Mundo Iohannis prezidentiale, #presa externa alegeri prezidentiale , #presedinte