Europa e zdruncinata dupa votul britanicilor, Iohannis ne vede in Schengen: E clar ca ne-am facut temele (Video)

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:00
8453 citiri
Europa e zdruncinata dupa votul britanicilor, Iohannis ne vede in Schengen: E clar ca ne-am facut temele (Video)
Foto: captura Ustream.tv

Soarta Marii Britanii dupa votul pentru iesirea din UE i-a pus pe jar pe liderii europeni, care s-au intalnit zilele acestea la Bruxelles pentru a stabili ce se intampla dupa referendumul din UK.

Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la summit, a prezentat miercuri concluziile sale. Seful statului sustine ca avem sanse tot mai mari pentru a intra in Schengen. El a pastrat insa misterul, spunand ca a "avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema", dar nu vrea sa intre acum in detalii.

"Schengen e permanent pe agenda tuturor discutiilor pe care le avem, chiar azi am avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema. Nu o sa intru acum in detalii, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea misca, ar fi foarte bine pentru Romania si pentru restul spatiului Schengen.

Romania nu doar ca actioneaza ca un membru de facto, Romania e o piesa importanta in securitatea si siguranta din intreaga regiune. E clar ca ne-am facut temele, suntem nu doar capabili, ci si obisnuiti sa pastram intreaga tara sigura. Aderarea Romaniei ar fi un real castig si un semnal puternic ca UE si Schengen vor intr-adevar sa-si consolideze granitele externe", a mai spus Iohannis la Bruxelles.

Seful statului a asigurat ca UK va respecta libertatea de circulatie si drepturile romanilor care se afla in Marea Britanie, dupa cum i-a confirmat chiar premierul demisionar David Cameron.

"Asigur cetatenii care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie ca Romania va urmari in negocieri apararea intereselor lor", a precizat Iohannis.

Presedintele roman a prezentat si viziunea comuna a liderilor europeni cu privire la divortul Uniunii de Marea Britanie.

Pe scurt, liderii UE regreta rezultatul referendumului din UK, dar in acelasi timp sunt constienti ca trebuie sa respecte vointa majoritatii cetatenilor britanici. Totodata, s-a stabilit foarte clar ca nu vor exista negocieri cu Marea Britanie inainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona privind iesirea unei tari din blocul comunitar.

Insa pana cand UK paraseste efectiv Uniunea, Regatul isi pastreaza statutul de membru deplin, cu toate drepturile si obligatiile.

"Mi se pare extrem de relevant ca principalul mesaj al discutiei noastre este ca uniunea celor 27 de state membre trebuie sa iasa intarita din aceasta incercare (...). Am subliniat ca avem nevoie de o abordare cat mai pragmatica, care sa detensioneze situatia si sa ne permita sa mergem inainte", a continuat Iohannis.

UE arde, Romania se pregateste sa sarbatoreasca aderarea

In rest, seful statului a anuntat ca ii va convoca la Cotroceni pe reprezentantii partidelor si ai BNR pentru a pune la punct un nou proiect post-aderare, avand in vedere ca la anul se implinesc 10 ani de cand tara noastra a intrat in UE.

"Este nevoie de un nou proiect de tara post-aderare. Acum ne pregatim sa serbam 10 de la aderare si abia acum incepem sa ne punem problema elaborarii unei strategii post-aderare. Strategia trebuie sa tina cont de ce se intampla acum, e o modificare semnificativa in geometria UE", a spus Iohannis, dupa Consiliul European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Schengen, #Iohannis proiect post aderare, #Iohannis concluzii Bruxelles , #presedinte
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5