Frica lui Iohannis si jocul lui Toader. Revocarea dezumflata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 07:17
33906 citiri
Frica lui Iohannis si jocul lui Toader. Revocarea dezumflata

Daca pana miercuri seara, solicitarea de revocare a dnei Kovesi parea o chestiune de timp, sefa DNA a reusit sa inverseze jocul, iar perspectiva demiterii devine din ce in ce mai putin probabila.

Presedintele Iohannis a explicat de altfel ca nu vede niciun motiv de revocare a sefei DNA, rezumand situatia in cateva cuvinte foarte dure: "Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA si conducerea ei. Dupa parerea mea, aceasta incercare e una jalnica si neconvingatoare".

Mai mult, Klaus Iohannis a inchis nu numai posibilitatea revocarii pe motivul ultimului scandal, dar si pe motivul controlului de fond de anul trecut, despre care spune: "Cum s-a aflat ca nu a existat la nici un control la DNA, altul decat cel de anul trecut, nu a existat nici macar o discutie la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca asa peste noapte sa apara motive pentru o ipotetica solicitare de revocare."

De ce a iesit presedintele ca trezit dintr-un somn adanc cu declaratii atat de dure?

In opinia mea, in primul rand, de frica. Dupa desemnarea scandaloasa a dnei Dancila, dl Iohannis a infruntat un val de contestare si o certa pierdere de viteza pe care in mod firesc simte nevoia sa o recupereze printr-o corecta si ferma pozitionare macar de data aceasta.

In plus, Klaus Iohannis stie ce efect extern ar avea revocarea dnei Kovesi, unul pe care in mod evident nu vrea sa si-l asume, in conditiile in care la ora actuala are avantajul de a fi singurul partener de discutii frecventabil din Romania.

Sigur ca pozitionarea lui Klaus Iohannis nu il poate impiedica, teoretic, pe ministrul Justitiei sa ceara revocarea si sa deschida astfel un front violent care, teoretic, se poate solda si cu suspendarea presedintelui. Dar Tudorel Toader nu da niciun semnal ca se grabeste. Dimpotriva.

Ministrul Toader a facut o declaratie de presa pentru a ne anunta ca va prezenta in camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfasurata la nivelul Ministerului Public, DIICOT, DNA si, distinct de acest raport, saptamana viitoare, joi, va face o informare de presa cu privire la raportul referitor la DNA.

Sa le luam pe rand. Raportul privind activitatea DNA nu poate avea la baza decat concluziile controlului de fond din vara trecuta, pentru ca alte parghii dl Toader nu a avut. Un control care, potrivit deciziei Sectiei de procurori a CSM, instanta de judecata in acest caz, a iesit bine pentru DNA, cu anumite recomandari a caror indeplinire nu a mai verificat-o nimeni, astfel incat nu poate fi contestata.

Raportul privind activitatea parchetelor este prezentat de ministrul Justitiei potrivit art. 79 si 88 din Legea privind organizartea judiciara si nu este decat o sinteza a rapoartelor anuale prezentate de cele trei structuri de parchet. Rapoarte pe care DNA, DIICOT si PICCJ nici nu le-au prezentat inca (de exemplu, DNA il va prezenta pe 28 februarie, PICCJ pe 7 martie), deci dl Toader nu are ce sa sintetizeze pana atunci.

Dar si cand va avea si se va duce in Parlament, gestul este unul pur formal si nu presupune niciun fel de reactie a Parlamentului. Cel putin nu una oficiala.

Fostul ministru al Justitiei, initiatorul Legii 304/2004, a explicat cum a fost gandita reglementarea: "Justitia nu se poate duce sa dea raportul in Parlament, asa cum nu o duci sa-si negocieze bugetul. Deci lasam ministrul ca intermediar al Justitiei in zonele politice de decizie. Deci ministrul este strict un purtator de mesaj, iar Parlamentul nu are nicio competenta sa aprobe sau sa dezaprobe ce scrie in acel raport care nici macar nu e al ministrului".

Deci raportul ministrului nu este adoptat prin vot si nu poate avea efecte politice.

Si sa ne fereasca Dumnezeu de situatia in care Parlamentul ar cere, in urma raportului, revocarea procurorului sef DNA, pentru ca asta ar insemna o grava incalcare a separatiei puterilor in stat.

Deci in procedura revocarii unei sef de parchet ministrul Justitiei nu poate partaja raspunderea cu nimeni, cu atat mai putin cu Parlamentul. E a lui si numai a lui.

Iar dl Toader stie probabil ca atacul la sefa DNA pe motive inventate, fara nicio argumentatie solida, doar ca sacrificiu ritualic in "festivalul infractorilor", i-ar compromite definitiv cariera de profesor si jurist, inclusiv in plan international.

Efectul ar fi cu atat mai grav cu cat ar face solicitarea de revocare stiind deja ca ea va fi respinsa, deci strict pentru a face un joc politic.

De remarcat ca dl Toader s-a disociat explicit de isteria acestor zile, spunand ca a revenit in tara la chemarea premierului, deci cumva obligat, nu pentru ca ar fi considerat el insusi ca existau motive pentru intreruperea vizitei.

Ba chiar a aratat si pisica independentei, cu tonul ca, daca va fi fortat, isi ia jucariile si pleaca, ceea ce ar obliga alianta sa scoata rapid un alt ministru al Justitiei care sa dea macar impresia de independenta.

Deci dl Toader a cumparat timp. Dar nu cred ca de unul singur. Ci avand sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu, la care remarcam o schimbare de discurs. Dl Tariceanu spune ca "CSM si Inspectia Judiciara trebuie sa recredibilizeze DNA". Deci nu ministrul, nu presedintele, nu Parlamentul.

Si asta pentru ca dl Tariceanu vrea sa candideze la prezidentiale si stie ca nu ar avea nicio sansa dupa crearea unei antagonizari extreme provocate de incercarea de revocare a dnei Kovesi.

In plus, la fel ca dl Iohannis, s-a uitat probabil miercuri seara la televizor. Si a vazut, la fel ca intreaga Romanie, un lider autentic, cu charisma si forta de prezidentiabil redutabil. Dna Kovesi a negat orice intentii politice si eu o cred ca nu le are. Dar politicienii obisnuiti cu minciuna nu stiu daca sunt la fel de convinsi.

Deci pragmatic vorbind, decat sa risti sa te trezesti cu un contracandidat de calibrul dnei Kovesi, nu mai bine o tii ocupata la DNA, intr-un mandat greu, chinuit, plin de sicane si hartuieli?

Dar cineva urmeaza sa-si deconteze esecul acestui razboi. Si el se numeste Liviu Dragnea, de la care partidul asteapta izbavirea care nu mai vine. Fara sa livreze capul dnei Kovesi, pentru dl Dragnea va fi din ce in ce mai greu sa controleze partidul oricate congrese va face.

Una peste alta, miscarea spectaculoasa a dnei Kovesi a schimbat cu totul situatia, a creat un standard care l-a obligat pe presedinte la reactie, l-a pus pe Tudorel Toader in imposibilitatea practica de a mai cere revocarea si a impins haita penala in defensiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Iohannis Toader revocare Kovesi , #presedinte