Hainele cele noi ale lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Martie 2016, ora 07:07
15056 citiri
Hainele cele noi ale lui Klaus Iohannis

Din ce in ce mai des in ultima vreme am auzit asociat cuvantul dezamagire cu numele presedintelui Iohannis.

Pentru tacere, pentru neimplicare, pentru gafe, pentru nesincronizare cu Romania, pentru declaratia in privinta Antena 3, pentru vacante pelungite etc

Articolul dur din Der Spiegel, in care presedintele este calificat drept diletant inca din titlu, nu pune decat bomboana pe coliva. Da, cred ca este deja cat se poate de clar ca imparatul e gol.

Dar intrebarea mea e daca a fost vreodata "imbracat" altfel? Eu nu cred ca dl Iohannis s-a schimbat. Dimpotriva, mi se pare ca presedintele este cat se poate de consecvent cu sine insusi.

Dar noi suntem?

Sa ne gandim de ce l-am votat. Unii doar impotriva lui Victor Ponta, care dupa scandalul votului din diaspora a acumulat un imens capital de ura. Nu cred ca acestia l-au vrut cu adevarat pe Klaus Iohannis, dar cu siguranta nu l-au vrut pe Victor Ponta. Daca ar fi sa o ia de la capat, ar proceda altfel in functie de ce ceea ce face presedintele? Nu cred.

Altii l-au votat pe dl Ioahnnis atribuindu-i niste asteptari de reforma, de schimbare. Cat de realist oare? Eu nu imi amintesc ca dl Ioahnnis sa fi incercat macar sa para altfel decat este de fapt. Asteptam reforma? Dincolo de promisiuni, vi s-a parut ca vadeste o mare viziune reformista? Ii reprosam ca nu comunica. Vi s-a parut in 2014 ca e un mare comunicator? Ca nu empatizeaza. A facut-o vreodata?

Ce s-a schimbat, de fapt, la dl Iohannis in rau fata de momentul in care a fost votat? Pe fond, nimic. S-a schimbat doar perceptia noastra.

Daca vreti, e ca intr-un amor in care avem nevoie sa proiectam asupra partenerului tot felul de calitati, tot felul de asteptari si in final descoperim ca ele nu au acoperire. Spunem ca persoana iubita ne-a dezamagit. Nu. Pentru ca ne-am amagit singuri, ne-am si dezamagit tot singuri.

Eu chiar nu cred ca dl Iohannis este cel vinovat pentru ca nu poarta acele haine pe care unii si-au inchipuit ca le va purta. Nu cred ca dl Iohannis a proiectat vreodata altceva decat imaginea unui politician de anvergura mica, a unui demnitar de anvergura locala fara apetit si viziune pentru marea politica.

Cred ca a fost facut sa creada despre sine altceva, iar noi la randul nostru am avut nevoie sa credem altceva.

Deci care sa fie surpriza extraordinara? Avem ce am ales si ce puteam sa stim clar ca vom avea daca nu il imbracam pe presedinte cu iluziile noastre.

De aici cred ca se impun doua teme de meditatie majore. Pe de-o parte, cat de maturi suntem ca alegatori? Cat de bine reusim sa evaluam candidatul, cat de bine stim sa disociem intre ceea ce ne dorim sa vedem si ce vedem cu adevarat. Mie mi se pare ca noi ca alegatori nu prea functionam cu ratiunea, ci cu afectul, nu prea evaluam, ci ne indragostim.

Si ma refer aici in principal la electoratul educat, la electoratul teoretic mai greu manipulabil. Pana la urma, demnitarii nostri vor reflecta in primul rand nivelul exigentelor, al realismului si al maturitatii noastre.

Pe de alta parte, aceasta a fost oferta la vot. Atat au fost in stare partidele sa ofere. Exigente mai inalte ar fi putut provoca absenteism, in niciun caz o solutie mai buna.

Este o mare vina a principalelor partide din Romania ca au pus electoratul in fata unei alegeri care pana in acest moment se dovedeste strict intre rele.

Ca nu au o baza reala de selectie, ca nu au criterii solide de selectie. Ele sunt, daca vreti, croitorii hainelor fictive.

Asadar, dl Iohannis este exact ceea ce ne puteam astepta sa fie. Intrebarea este ce intelegem noi din aterizarea nu tocmai blanda in realitate.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Klaus Iohannis presedinte, #Iohannis Der Spiegel diletant , #presedinte