Impulsul Colectiv a murit!

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:27
7151 citiri

Incendiul din Colectiv a parut ca e un cutremur pentru Romania. S-a dovedit a fi o bataie a vantului. Mai puternica, dar tot vant. Politicienii care tremurasera de frica strazii si care jurasera ca "va fi altfel" si-au revenit si au revenit si la vechile obiceiuri.

Schimbarea din temelii pe care au visat-o cei care au iesit in strada nu s-a intamplat la nivel structural si nici nu e la orizont. Sigur, avem un guvern care pare mai curat, mai transparent si in unele zone mai competent decat altele (cu toate ca ii vedem si multe pete negre), dar care are mecanisme limitate de actiune.

Deocamdata, vedem planuri si trebuie sa mai asteptam pentru mai multe rezultate la nivelul care conteaza, al modificarii mecanismului viciat de coruptie, politizare si ineficienta care ne tine tara la un nivel scazut.

Avem si mai multe actiuni ale Justitiei aprobate de Parlament de negandit in alte vremuri (Gabriel Oprea), dar avem in continuare oameni scapati. Am avut, pentru o perioada, ceva mai multa retinere in viata publica, dar si asta a trecut.

Nu e chiar o revenire completa, dar nici nu e ceea ce ar fi trebuit sa fie. Pana si nivelul activismului civic, hotararea de a te opune coruptiei, abuzurilor si prostiei, a coborat dupa un salt provocat de emotia tragediei din Colectiv.

De ce? Pentru ca, la nivelul de acum al societatii din Romania, odata stinsa presiunea publica, lucrurile revin intr-un trist normal. Clasa politica a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca pentru propria supravietuire.

A zburat sub radar, a tacut un timp, s-a comportat decent pentru o etapa, a investit un nou guvern si a absorbit socurile. Apoi a asteptat ca lucrurile sa-si reintre in normal - acapararea discutiei publice de lucruri neesentiale. Plus calcul politic - pana si presedintele Klaus Iohannis a ajuns sa ia apararea Antena 3, cei care il faceau "traficant de copii" si care, cel putin teoretic, insemna ceva impotriva caruia luptase si primise voturi.

Schimbarile adevarate pot veni fie dintr-o noua explozie sociala, fie din socuri electorale in cele doua runde de alegeri din 2016.

Am sperat prea mult de la impulsul pe care tragedia din Colectiv ar fi trebuit sa-l dea societatii romanesti. N-am avut liderii care sa stie sau sa poata sa-l transforme intr-o schimbare din temelii. Si probabil ca nici societatea in sine nu a stiut sa profite de aceasta oportunitate.

Fara indoiala, impulsul Colectiv a murit. Nu au murit insa cei care vor sa schimbe Romania. Iar ocazii vor mai fi.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#proteste incendiu Colectiv, #schimbare Guvern, #Klaus Iohannis Antena3 , #presedinte