Inca un mic efort, dle. Presedinte!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 07:43
10274 citiri

M-am bucurat sa aflu ca presedintele Iohannis le-a retras decoratiile unor fosti demnitari - treisprezece la numar - condamnati penal. Unii au zis ca gestul putea fi facut mai devreme. Asa e. Dar stiti vorba aceea: mai bine mai tarziu decat niciodata!

Satisfactia mea e cu atat mai mare cu cat acum doi ani eram trimis in fata consiliului de onoare al ordinului Steaua Romaniei. Era urmarea unei reclamatii scrise de un ins nemultumit ca am criticat Guvernul Tudose si care fusese "inspirat" de acuzatiile lansate public de Viorica Dancila, pe atunci sefa delegatiei PSD din PE.

Am fost chemat la o audiere, dupa care mi s-a promis un verdict. Acesta n-a venit altfel decat telefonic: consilierul care se ocupa de decoratii mi-a soptit: "nu v-o ia!". De decoratie era vorba. L-am intrebat daca voi fi notificat in chip formal, asa cum se procedeaza intr-o institutie. Ipochimenul mi-a sugerat ca voi primi o scrisorica, atunci cand va binevoi Mircea Geoana, membru in ordinul cu pricina.

Ei bine, asa cum puteti ghici, Geoana n-a scris niciodata misiva. A ajuns, intre timp, adjunct al secretarului general al NATO, dar cu siguranta pentru alte calitati, nu pentru punctualitate...

Experienta contactului cu Cancelaria ordinelor mi-a atras atentia asupra unei probleme de functionare a acestei institutii care gestioneaza acordarea si retragerea decoratiilor. Cancelaria cu pricina e parte a Administratiei Prezidentiale si nu-mi dau seama de ce Klaus Iohannis n-a atacat tot acum si problema la care vreau sa ma refer: e vorba despre faptul ca asa-numitele consilii de onoare ale ordinelor nu functioneaza legal.

Intr-adevar, ele trebuie alese, conform legii, de catre persoanele decorate. Si anume o data la cinci ani. Problema e ca pentru doua dintre cele trei ordine civile - Serviciul Credincios si Pentru Merit - aceste consilii au fost alese in 2008 si de atunci nu au fost reinnoite, iar consiliul celui de-a treilea - Steaua Romaniei - functioneaza ilegal din 2018.

Intrucat aceste instante au expirat, e clar ca nimeni nu poate gestiona situatii precum cea in care a intervenit pana la urma direct presedintele, si anume penalizarea unor insi care, dupa ce au fost distinsi public, au luat-o razna si-au ajuns la inchisoare.

Ca membru in doua dintre cele trei ordine, depun marturie: nu am fost niciodata solicitat sa particip la alegerea acestor organisme numite consilii de onoare, desi legea spune ca asa se fac desemnarile, anume prin votul tuturor celor decorati.

Poate ca mi-au pierdut adresa, mi-am zis eu. Intrucat nici unul nu mai e functional, am impresia ca toate adresele s-au pierdut... Nu mai vorbesc ca si celelalte dispozitii ale legii - informarea membrilor asupra includerii unor noi membri, publicarea unui catalog anual etc. etc. - au fost lasate de izbeliste....

Ar fi deci bine ca dl. Iohannis sa ia in seama aspectul institutional al problemei si sa solicite consilierului care gestioneaza Cancelaria ordinelor intrarea in legalitate...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis ordin retras Nastase , #presedinte