Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis a atacat la CCR Legea privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei. Curtea discuta sesizarea pe 3 octombrie

Luni, 30 Iulie 2018, ora 22:39
3416 citiri
Iohannis a atacat la CCR Legea privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei. Curtea discuta sesizarea pe 3 octombrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala urmeaza sa discute pe 3 octombrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis CCR, luni, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei.

"Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea dedusa controlului de constitutionalitate contravine dispozitiilor constitutionale ale art. 1 alin. (5), precum si ale art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 75", spune Iohannis in sesizare, amintind ca Parlamentul i-a transmis aceasta lege spre promulgare pe 11 iulie.

Astfel, seful statului sesizeaza existenta unor deosebiri majore de continut juridic, cat si a unei configuratii semnificativ diferite intre cele doua forme adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului.

Presedintele Iohannis atrage atentia asupra prevederii potrivit careia "se interzice orice modificare a limitelor teritoriale ale judetelor, oraselor, comunelor si satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetatenilor apartinand minoritatii nationale in unitatea administrativ-teritoriala in cauza, precum si afectarea drepturilor si libertatilor acestora, decurgand din Constitutie, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte".

El arata ca acest articol introdus in Camera decizionala, respectiv Senatul, nu a fost discutat de Camera Deputatilor si nici nu se regaseste in forma initiatorului.

"O astfel de modificare substantiala care vizeaza introducerea unei interdictii pentru legiuitor de modificare a limitelor teritoriale ale unitatilor administrativ-teritoriale care determina modificarea ponderii cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu are nicio legatura cu aspecte care tin de actualizarea denumirilor acestor unitati administrativ-teritoriale si nici cu actualizarea prevederilor din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei", spune seful statului.

Iohannis subliniaza ca norma ce reglementeaza interdictia modificarii limitelor teritoriale ale unitatilor administrativ-teritoriale care au ca scop sau efect schimbarea ponderii cetatenilor apartinand minoritatii nationale in acea unitate, precum si afectarea drepturilor si libertatilor acestora excede obiectului de reglementare a legii criticate si contravine normelor de tehnica legislativa referitoare la unicitatea reglementarii in materie.

Seful statului critica si prevederile prin care se modifica definitia legala a orasului si a municipiului.

"Consideram ca termenii utilizati si aspectele luate in considerare pentru definirea acestor unitati administrativ-teritoriale prezinta neclaritate", se arata in sesizare.

Iohannis arata ca exigentele constitutionale referitoare la organizarea teritoriului, suveranitate si autonomie locala nu permit instituirea unei interdictii cu privire la exprimarea vointei cetatenilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala in ceea ce priveste modificarea limitelor teritoriale ale acesteia.

Seful statului solicita CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei este neconstitutionala in ansamblul sau.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iohannis atacat lege CCR , #presedinte