Iohannis a cerut reexaminarea Legii privind fondul de pensii si pensiile facultative

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 18:28
2409 citiri
Iohannis a cerut reexaminarea Legii privind fondul de pensii si pensiile facultative
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a trimis marti Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea art. 10 din Legea privind fondurile de pensii administrate privat si pentru completarea art. 44 din Legea privind pensiile facultative pe motiv ca ar putea conduce la abuzuri in aplicare si instituie un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Seful statului arata ca legea are ca obiect de reglementare modificarea dispozitiilor referitoare la contractul de societate aplicabil in materie.

Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptarii hotararilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majoritatii participantilor, daca prin contract nu se stabileste altfel.

Totodata, se prevede ca Autoritatea de Supraveghere Financiara poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.

Pensii speciale pentru alesi: Cum vor sa-si calculeze vechimea - Proiectul, aprobat in Senat (Video)

"Cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, consideram ca solutia legislativa propusa pentru modificarea art. 10 alin. (3) din Legea nr. 411/2004, respectiv pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 este de natura sa genereze incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicarea normei juridice", se precizeaza in cererea de reexaminare adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Iohannis considera ca se poate realiza modificarea contractului de societate si printr-o alta procedura decat cea a acordului din partea majoritatii partilor, daca exista o clauza contractuala ce deroga de la norma instituita, ea insasi derogatorie de la dreptul comun, ceea ce poate insemna ca modificarea contractului de societate ar putea fi realizata si cu acordul a mai putin de majoritate din participanti.

"Asadar, chiar daca in aparenta modificarea propusa ar putea fi justificata de ratiuni de ordin practic, in realitate aceasta solutie legislativa ar putea afecta interesele participantilor la contractul de societate si ar putea conduce la abuzuri in aplicare", sustine seful statului.

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, retrimisa la comisie

Presedintele Iohannis puncteaza referitor la posibilitatea ca Autoritatea de Supraveghere Financiara sa poata emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate ca sunt necesare clarificari suplimentare, intrucat, in forma actuala, aceasta poate genera imprevizibilitate in aplicare, ca urmare a faptului ca ASF ar putea interpreta ca are competenta sa modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majoritatii pentru adoptarea hotararilor privind modificarea contractului de societate.

"Astfel, pe langa faptul ca ar fi afectat si principiul ierarhiei actelor normative, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie, aceasta norma instituie si un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara", completeaza seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis reexaminare fond pensii, #Iohannis reexaminare pensii facultative , #presedinte