Iohannis: Scolile, gradinitele, universitatile nu se mai deschid in acest an scolar! Mediile se inchid cu notele existente

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 14:29
111245 citiri
Iohannis: Scolile, gradinitele, universitatile nu se mai deschid in acest an scolar! Mediile se inchid cu notele existente
Foto: Arhiva (Administratia prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, luni, o declaratie de presa, la finalul sedintei convocate cu cativa reprezentanti ai Guvernului, in care a anuntat ca scolile si universitatile nu se mai deschid pentru acest an scolar, iar varstnicii vor beneficia de doua intervale orare zilnice de iesire din casa.

Seful statului a explicat de ce ar fi extrem de riscant sa se redeschida unitatile de invatamant, mentionand numarul mare de cazuri noi de COVID-19 si faptul ca elevii pot duce virusul la scoala sau de la scoala acasa.

Anul scolar se va incheia cu notele actuale, exceptie facand elevii din anii terminali, care se vor putea pregati suplimentar pentru examene, dar in anumite conditii.

Presedintele a mai anuntat ca persoanele cu varste de peste 65 de ani vor putea iesi din case intre orele 7-11 si 19-22, tinand cont ca vremea se incalzeste.

De asemenea, presedintele Iohannis a anuntat ca Romania va oferi ajutor medical cetatenilor Republicii Moldova, inclusiv sub forma de masti, medicamente si echipamente.

Urmareste declaratiile presedintelui Iohannis in format video:

Citeste aici textul integral al declaratiei de presa sustinute de presedintele Klaus Iohannis.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Tocmai am finalizat o intalnire cu premierul si mai multi ministri. Am evaluat cateva teme foarte importante.

- Prima tema: scolile. Acum activitatea este suspendata pe durata starii de urgenta. Am evaluat cum putem sa continuam, avand in vedere ca pe 12 iunie anul scolar se termina. Epidemia nu s-a terminat. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri, astazi - peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau incetinire a epidemiei.

- Trebuie sa tinem cont de lucruri destul de simple: faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica doua riscuri mari - sa duca boala la scoala si sa duca boala de la scoala acasa. Am vrut sa stim ce fac alte tari - deja sunt tari din UE care nu mai doresc sa redeschida scolile.

- In Franta, intr-o provincie s-a deschis experimental scoala si experimentul nu a decurs bine, zeci de elevi au fost testati pozitiv si mai multi dascali au ajuns la ATI.

- S-a decis ca pentru majoritatea elevilor in acest an scolar gradinitele, scolile si universitatile sa nu se mai redeschida. Nu se va reintoarce elevul, studentul la cursuri fizic.

- Anul scolar se va incheia pe 12 iunie, pana atunci elevii vor avea mediile incheiate cu notele pe care le au acum. Scoala se continua online.

- Scolile se vor redeschide in septembrie.

- Exceptie: elevii din clasele terminale vor putea reveni la scoala in perioada 2-12 iunie, pentru a se putea pregati pentru examene.

- Examenele se vor organiza asa cum au fost planificate, dar cu respectarea regulilor de distantare - cel mult 10 elevi intr-o clasa, pentru cel mult 3 ore. Regulile vor fi explicate in detaliu de reprezentantii MEN.

- Nu se deschid scolile, nu se deschid universitatile, dar anul scolar se incheie. In acest fel evitam riscuri majore.

- A doua tema se refera la persoanele varstnice: Incepand de astazi se schimba intervalul de iesire din casa, prin OM. Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispozitie 2 intervale: 7-11 si 19-22, cand vor putea sa iasa din casa pentru cumparaturi sau miscare in jurul casei.

- A treia tema: Ajutor pentru cetatenii R. Moldova. Romania se considera un partener extrem de important, asa ca va pregati si va implementa doua masuri importante. O echipa de medici se va deplasa pentru a ajuta spitalele. A doua: trimitem masti, echipamente, medicamente pentru a ajuta cetatenii sa treaca mai usor peste aceasta epidemie.

Va multumesc!

***

In comunicatul Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca la sedinta de azi au fost invitati premierul Ludovic Orban, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educatiei, Monica Anisie, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Declaratia de presa a presedintelui Iohannis poate fi urmarita in direct AICI.

De la inceputul epidemiei, presedintele Iohannis i-a convocat cel putin o data pe saptamana la Palatul Cotroceni pe cativa dintre membrii Guvernului, iar la finalul sedintelor a punctat principalele concluzii referitoare la evolutia situatiei COVID-19 in Romania.

Saptamana trecuta, presedintele a anuntat ca "Discutam despre relaxare dupa 15 mai, dar va trebui sa continuam sa traim cu niste restrictii".

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de COVID-19, transmise in format LIVE TEXT.

C.B.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis sedinta guvern Orban coronavirus, #Iohannis declaratii Covid , #presedinte