Iohannis a decretat: La Revolutie au fost peste 500 de "luptatori cu rol determinant", printre care si Arsinel

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 17:27
12769 citiri
Iohannis a decretat: La Revolutie au fost peste 500 de "luptatori cu rol determinant", printre care si Arsinel
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind conferirea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant".

505 persoane au primit acest titlu, conform anexei prezentate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, in care se precizeaza ca este vorba despre "persoanele care, la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, au obtinut avizul comisiei parlamentare a Revolutionarilor din decembrie 1989

conform dispozitiilor art.9 ^2 alin.5 din legea 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare".

Pe aceasta lista nu apar Ion Iliescu sau Petre Roman, in schimb sunt trecuti, printre altii, Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) condamnat la sase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, dar si actorul Alexandru Arsinel.

Arsinel si-ar fi depus printre primii dosarul pentru a obtine statutul de "luptator cu rol determinant in Revolutia din 1989", actorul urmand sa isi rotunjeasca astfel veniturile cu o indemnizatie lunara care poate ajunge pana la 4.000 lei lunar, relata in urma cu doua saptamani Adevarul.

In replica, Jan Ciochina, presedintele Asociatiei "Radio Libertatea 22", a declarat atunci pentru sursa citata ca: "Arsinel e un impostor, n-a avut nicio treaba cu revolutionarii care au ocupat cladirea Radioului. A fost adus de acasa in dupa-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost bagat pe o usa din spate si a vorbit cateva minute pe post. Dupa aceea a plecat acasa. Nu se poate spune ca a avut rol determinant".

Printre revolutionarii care au depus cerere pentru a fi recunoscuti ca luptatori cu rol determinant se afla si Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei. Solicitarea sa a fost insa respinsa de comisia SSPR.

"Tiberiu Nitu era soldat in termen la Revolutie si nu s-a incadrat in noile prevederi din lege. Daca erai soldat in termen executai un ordin, nu puteai sa faci ce vrei tu si prin urmare nu aveai cum sa joci un rol determinant in prabusirea regimului comunist", a explicat secretarul de stat Adrian Sanda.

"O reparatie dupa ani de nedreptati"

Contactat de Ziare.com, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, a declarat ca nu stie daca unii dintre cei inscrisi pe aceasta lista au facut fapte deosebite. "Dar daca au fost verificati de comisie, nu avem ce sa facem", a adaugat acesta.

"Eu nu sunt pe lista pentru ca eu nu sunt beneficiar de certificat, la fel ca aproape 10% din Asociatia 21 Decembrie. Eu am refuzat sa iau certificatul din mana criminalului Ion Iliescu", ne-a explicat Teodor Maries.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie a precizat ca decretul dat astazi de presedinte este rezultatul unei ordonate adoptate anul trecut.

"Are legatura cu ordonanta data de Guvern in 30 ianuarie 2014, care cere tuturor celor care au beneficiat de titlul 'luptator cu merite deosebite in Revolutia din decembrie' sa depuna certificatul si o cerere de preschimbare a titlului in 'luptator cu rol determinant'. A aparut un nou titlu, nefiind scos celalalt. (...)

S-au depus dosarele si in luna aprilie au inceput verificarile. Au rezultat acesti 505, din cei 513 cati au depus cereri. Probabil s-a mai facut o verificare la comisia parlamentara. Acestia sunt cei care au depus primii, au fost verificati si apoi lista trimisa la presedinte pentru a semna decretul. Este o reparatie dupa trei ani si jumatate de nedreptati.

Sunt peste 6.000 de cereri depuse, se poate vedea pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Revolutionari. Verificarile s-au facut pentru circa 3.000, rezultatele sunt pe site. Acestia au fost primii 505 care au depus dosare. Marea satisfactie a Asociatiei 21 Decembrie este ca militarii nu mai sunt in aceeasi categorie. Cei care au tras in noi nu mai sunt alaturi de noi", a mai comentat Teodor Maries.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri a fost adoptat de Senat si se afla la comisiile din Camera Deputatilor.

Conform noii legi, revolutionarii care nu vor primi noul titlu de "luptator cu rol determinant" vor pierde dreptul la indemnizatiile prevazute de art. 4 alin. 4 din legea 341/2004, care oricum nu s-au mai dat in ultimii ani, din lipsa de bani.

Explicatii de la Palatul Cotroceni

Intr-un comunicat remis miercuri dupa-amiaza presei se precizeaza ca titlul de "Luptator cu Rol Determinant" a fost instituit prin OUG 95/2014.

"Conform documentatiei transmise Administratiei Prezidentiale, procedura s-a desfasurat la nivelul institutiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordarii acestui titlu, in urma verificarilor, revine in totalitate, din punctul de vedere al legalitatii si oportunitatii, Secretariatului de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 si Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989. Acestea din urma sunt singurele organisme in masura sa ofere clarificari suplimentare.

In temeiul OUG 95/2014, constatand respectarea indeplinirii procedurilor legale, Presedintele Romaniei a emis decretul privind acordarea titlului de 'Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant'", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Iohannis decret luptator Revolutie Arsinel, #Arsinel certificat revolutionar , #presedinte