Iohannis a deschis conferinta internationala de la Cotroceni cu un discurs despre dictatura majoritatii

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 16:33
2865 citiri
Iohannis a deschis conferinta internationala de la Cotroceni cu un discurs despre dictatura majoritatii
Foto: captura video Privesc.eu

Intr-o societate democratica liberala solida nu poate fi acceptata nici dictatura minoritatii, dar nici dictatura majoritatii, care sa abuzeze de putere si sa afecteze echilibrul social, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis, subliniind ca majoritatea politica "trebuie sa fie constienta ca si ea, la randul sau, va deveni candva minoritate".

Declaratiile au fost facute in discursul de deschidere a Conferintei internationale "Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratie", organizata la Palatul Cotroceni.

Presedintele a subliniat de la bun inceput ca "rolul Opozitiei e de mare actualitate" si ca in Europa avem nevoie de "societati democratice solide, in care majoritatile nu abuzeaza de drepturile lor legitime doar pentru ca sunt o majoritate, doar pentru ca au castigat alegerile cu un procent consistent".

Seful statului a reamintit ca, "odata cu preluarea puterii, trebuie asumate si responsabilitatile deosebite care decurg de aici" si a atras atentia asupra "tendintei tot mai conturate" ca prezenta la vot sa fie "din ce in ce mai scazuta".

Intr-un astfel de context, e nevoie cu atat mai mult de "exercitarea responsabila a guvernarii", a punctat presedintele, dar si de "consolidarea cadrului de parametri si garantii privind interactiunea dintre majoritate si Opozitie".

Klaus Iohannis a mai spus ca intr-o democratie liberala solida "nu e acceptabila nici asa numita dictatura a minoritatii, dar nici dictatura majoritatii", care, prin abuzuri de tipul "castigatorul ia totul", ar putea "sa afecteze echilibrul social" si astfel sa se ajunga la ceea este cunoscut sub numele de "democratura".

"Sunt convins ca intr-o societate democratica solida, atat majoritatea, cat si Opozitia trebuie in egala masura sa actioneze avand in vedere acelasi angajament comun si responsabil: interesul public al cetatenilor si societatii.

Cetatenii sunt sursa legitima inepuizabila a democratiei, niciun politician ales nu poate sa ignore vocea cetatenilor. Cu cat Puterea si Opozitia refuza sa asculte ce doresc cetatenii, inclusiv cand se coboara in strada, cu atat se adanceste ruptura intre societate si clasa politica.

Consecintele sunt dramatice pentru toti, cu efecte pe termen lung. (...) Majoritatea trebuie sa fie constienta ca si ea, la randul sau, va deveni candva minoritate", a mai declarat presedintele.

In plus, acesta a subliniat faptul ca intr-o societate democratica liberala "critica normala exercitata de Opozitie nu poate fi vazuta ca element distructiv si nu poate fi interpretata ca lipsa acceptarii rezultatelor scrutinului democratic".

Klaus Iohannis a mai precizat in discursul sau ca Opozitia este o parte "la fel de legitima" a unui sistem democratic liberal sanatos ca si Puterea, dar si ca masurile luate de majoritate "nu trebuie sa afecteze statul de drept", ci sa asigure un "echilibru corect intre interesele majoritatii si Opozitiei", ambele trebuind sa se conduca dupa interesul cetatenilor.

Conferinta a fost organizata la Palatul Cotroceni la propunerea Comisiei de la Venetia si se bucura de participarea unor inalti reprezentanti ai Consiliului Europei si ai altor parlamente nationale europene.

Printre cei prezenti la conferinta s-au aflat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si presedintele CCR, Valeriu Dorneanu, precum si o serie de parlamentari si ambasadori.

La final, Comisia de la Venetia va intocmi un raport "care ar trebui sa traseze cateva directii principale in legatura cu modul in care majoritatea politica ar trebui sa se comporte si sa interactioneze cu opozitia", a precizat zilele trecute purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi.

Citeste mai multe despre Conferinta Internationala despre democratie organizata la Palatul Cotroceni.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Iohannis conferinta putere opozitie Venetia , #presedinte