Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala

Luni, 20 Iulie 2015, ora 13:55
26485 citiri
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala.

Anuntul a fost facut intr-un comunicat al Administratiei Presidentiale.

Ponta: Italia pregateste o reducere a fiscalitati - Va exista si acolo o Opozitie ca in Romania?

Decizia de a promulga Codul de procedura fiscala vine dupa ce seful statului a respins Codul fiscal si l-a retrimis in Parlament pentru reexaminare.

"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ. In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate.

Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", a fost motivatia transmisa, vineri, de Presedintie.

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung

Scandal pe Codul Fiscal - Ponta a acuzat ca Iohannis actioneaza la ordin extern

In replica, premierul Victor Ponta a sustinut ca decizia presedintelui de a retrimite Codul fiscal in parlament a fost una pur politica, care are ca scop blocarea "activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost".

De asemenea, el a mai sustinut ca "este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc".

Iohannis respinge Codul Fiscal: Ponta il acuza in termeni foarte duri ca ar actiona la comenzi externe

Ulterior, Opozitia si Puterea s-au angajat intr-un razboi al declaratiilor pe aceasta tema, principala arma folosita de membrii coalitiei fiind aceea ca liberalii au votat cu toata inima Codul Fiscal in Parlament, ba, mai mult, ei sunt cei care au insistat ca TVA sa fie scazut la 19%, in loc de 20%, cat propusese Guvernul.

Ponta spune cine sunt liberalii care au votat Codul Fiscal: Ar fi o adevarata catastrofa pentru Romania!

Alina Gorghiu: Nu inteleg isteria pe care PSD o aduce in spatiul public cu privire la Codul Fiscal

Negasind alta aparare, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat duminica seara ca nu intelege "isteria" pe care PSD o aduce in spatiul public legata de Codul Fiscal, intrucat partidul pe care-l reprezinta nu cere decat o dezbatere argumentata si justificata legata de relaxarea fiscala.

Pe cine vizeaza amnistia fiscala

In ce priveste scutirea obligatiilor fiscale, aceasta masura vizeaza anumite categorii, cum ar fi persoanele platite pe drepturi de autor sau care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri.

Astfel, legea se refera la anularea obligatiilor fiscale pentru salariatii care au primit indemnizatii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Legea promulgata de presedinte se mai refera la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie.

Alta modificare se refera la persoanele fizice autorizate care au depasit plafonul de venituri si trebuia sa se declare platitoare de TVA.

Fiscul il contrazice pe Ponta pe amnistia fiscala: Nu avem procese pe rol

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

In document este amintit ca organele fiscale au reconsiderat/reincadrat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a unor profesii libere ca fiind venituri din activitati dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate in diverse domenii, de liber profesionisti (farmacisti, medici, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, evaluatori, executori judecatoresti, avocati, etc.) si de persoanele fizice in domeniul drepturilor de autor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Iohannis cod procedura fiscala, #Iohannis amnistie , #presedinte