Iohannis a vorbit cu procurorul general sa rezolve rapid cazul Ghita-Kovesi: Nu cred ca trebuie sa vorbim de demisie

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 19:11
17434 citiri
Iohannis a vorbit cu procurorul general sa rezolve rapid cazul Ghita-Kovesi: Nu cred ca trebuie sa vorbim de demisie
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis considera ca nu se pune problema demisiei din functia de procuror sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi, implicata in aceste zile intr-un scandal legat de teza de doctorat.

"Nu cred ca trebuie sa vorbim de demisie cata vreme nu exista deocamdata indicii de plagiat. In masura in care lucrurile iau o alta turnura, se poate relua discutia, dar deocamdata nu am motive de ingrijorare", a spus seful statului, miercuri seara, cand intra la Ateneul Roman.

In plus, presedintele a vorbit cu procurorul general, Augustin Lazar, pentru ca Parchetul ICCJ sa ancheteze rapid cazul Ghita-Kovesi: "In aceasta chestiune am avut o discutie cu procurorul general, pe care l-am rugat ca, in virtutea atributiilor domniei sale, sa se ocupe ca aceasta cercetare sa se faca cu celeritate".

In replica, Parchetul instantei supreme sustine ca discutia a avut loc intr-un context oficial in care era vorba despre resursele si obiectivele Ministerului Public.

" (Dialogul avea ca tema cum sa se faca ca) sa fie un echilibru intre ce resurse sunt, ce obiective si sa se poata solutiona cu celeritate dosarele intens mediatizate, mai ales cele aflate in atentia opiniei publice, cum este si acesta, dar si celelalte, care trebuie solutionate in termene rezonabile, tocmai pentru ca trebuie sa se mentina un echilibru si sa vedem daca avem resurse", a explicat procurorul Ramona Bulcu, seful Biroului de Presa din Ministerul Public, pentru News.ro.

De asemenea, ea a mai spus ca procurorul general nu primeste telefoane in care sa i se spuna punctual pe un dosar sa il solutioneze cu prioritate sau celeritate.

Iohannis, discutii si cu Kovesi

De asemenea, Iohannis a transmis ca a avut o discutie si cu procurorul sef DNA despre verificarea tezei sale de doctorat: "Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, insa nu cred ca este ceva special de comunicat aici. Am intrebat-o cum vede acele acuzatii, mi-a reiterat ca domnia sa nu se simte vinovata cu nimic si atunci am plecat destul de lamurit din discutie".

Seful statului a fost intrebat si daca a vorbit cu premierul Dacian Ciolos despre afirmatiile lui Traian Basescu, care a spus ca Laura Kovesi i-ar fi amenintat cu arestari pe membri ai Guvernului daca teza sa de doctorat va fi reverificata.

"Vreti sa reiau expunerea cu fanteziile electorale (ale lui Traian Basescu - n.red.). Nu am auzit niciodata ceva in acest sens si mi se pare total neverosimil, pur si simplu", a raspuns Iohannis.

Amintim ce a declarat fostul presedinte Traian Basescu saptamana trecuta:

"In 2016, Kovesi si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat. Sunt constrans de riscul ca respectivul demnitar sa spuna 'nu'. Doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educatiei, poate fi un om cu o alta functie inalta... Telefoanele operative nu se inregistreaza. Acolo se discuta si secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi".

Iohannis si-a depasit atributiile?

Presedintele CSM nu considera ca presedintele Klaus Iohannis si-a depasit atributiile prin faptul ca i-a cerut procurorului general celeritate in solutionarea dosarului privind acuzatiile de plagiat in cazul sefei DNA.

"Cu totii ne dorim rezolvarea cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul parchetelor. Nu cred ca, din pozitia sa de mediator intre puterile statului, Klaus Iohannis si-a depasit atributiile in aceasta chestiune. Cand s -a intamplat asta, CSM a venit cu o reactie. Nu cred ca e cazul si acum", a spus judecatorul Mircea Aron, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru News.ro

Scandalul Ghita-Kovesi

Amintim ca deputatul Sebastian Ghita s-a autodenuntat, pentru ca ar fi participat in 2012 la falsificarea unui raport tehnic de expertiza care sa o absolve pe Kovesi de acuzatia de plagiat, pentru ca la acea vreme avea "o relatie foarte apropiata" cu Kovesi, "fiind practic prieteni".

Kovesi a declarat, vineri, ca nu a fost, nu este si nici nu va fi prietena cu "inculpatul Sebastian Ghita".

Ghita a depus, acum o saptamana, la Parchetul General, un autodenunt, pentru ca ar fi participat la acest fals.

Kovesi sustine ca nu a plagiat si lucrarea de doctorat ii apartine in totalitate si a prezentat si documente in acest sens.

Intre timp, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita.

Iar Universitatea de Vest din Timisoara face verificari in legatura cu doctoratul procurorului-sef al DNA.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iohannis plagiat Kovesi demisie , #presedinte