Iohannis acuza degringolada generata de PSD in economie si spera sa avem un nou guvern de saptamana viitoare

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:40
3339 citiri
Iohannis acuza degringolada generata de PSD in economie si spera sa avem un nou guvern de saptamana viitoare
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre importanta dezvoltarii sectorului IT&C in Romania, punctand ca acest lucru trebuie sa fie o prioritate zero pentru orice guvernare. Seful statului a precizat, in acest contex, ca spera ca de saptamana viitoare sa fie un alt guvern.

"Pentru urmatorii ani, consider ca sprijinirea dezvoltarii sectorului digital ar trebui sa se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricarui guvern - care sper ca va veni dupa saptamana viitoare.

Predictibilitatea este cuvantul de ordine al oricarei guvernari responsabile. Dar, cum am vazut in ultimii ani, din pacate, orice numai predictibilitate nu am avut", a spus Iohannis intr-un discurs sustinut la Targul "GoTech World 2019", organizat la Romexpo.

Seful statului a adaugat ca nu vrea sa insiste asupra "degringoladei generate de PSD in sectoare esentiale ale economiei nationale si nici asupra incapacitatii acestui partid de a intelege ca administratia trebuie sa sprijine mediul de afaceri, nu sa ii distruga speranta si perspectivele".

"Am observat ca evenimentul de astazi reuneste numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale caror produse sunt prezente in toata lumea. Sunt incantat sa vad si multi tineri care au decis sa isi incerce talentul tehnologic si antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare.

In ecuatia progresului, eu cred ca cea mai puternica forta este cea a ideilor transformate in realitate. De aceea astazi, poate mai mult ca oricand, este nevoie ca liderii comunitatii de afaceri globale sa devina un exemplu si, totodata, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori", a mai spus presedintele.

Seful statului a recunoscut nevoia de multiplicare a eforturilor in domeniul infrastructurii digitale si a unui mediu de afaceri favorabil investitiilor in creativitate, inovare si tehnologie.

Iohannis a adaugat ca sectorul digital este marea revelatie a economiei romanesti, punctand ca in ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB intr-un timp record, cu un capital uman de 140 de mii de profesionisti angajati in domeniu si o valoare actuala de circa 4,5 miliarde de euro a pietei autohtone de profil.

Ca o paranteza, seful statului a povestit un moment ce a avut loc marti la Bruxelles.

"Ieri (marti - n.red.) am fost in Belgia, in Bruxelles, unde Romania participa la un mega-eveniment cultural, Europalia, si am avut ocazia sa discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei si cu cativa ministri din guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, in mai putin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% si m-au intrebat de doua ori 'La 6%?!'. Da. Deci, oamenii au fost extrem de impresionati de aceasta performanta nemaipomenita a Romaniei. Si acest lucru vi se datoreaza", a povestit presedintele.

El a precizat ca a fost si va ramane un promotor al unei economii de piata autentice si "al unei guvernari responsabile".

"De la an la an, initiativele orientate spre digitalizare in economia si in societatea romaneasca devin tot mai numeroase si mai consistente, iar aceasta reusita va apartine dumneavoastra, si dumneavoastra, si tuturor celor din sector.

Sunt convins ca aceste evolutii isi vor intensifica presiunea pentru modernizarea Romaniei, iar statul trebuie sa incurajeze si sa sustina, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare", a mai spus Iohannis.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis spera guvern nou, #Iohannis sector IT Romania , #presedinte