Iohannis: Am incredere in CSM. Sunt multumit de activitatea DNA

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 20:43
5944 citiri
Iohannis: Am incredere in CSM. Sunt multumit de activitatea DNA
Foto: Arhiva/Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca are incredere in Consiliul Superior al Magistraturii, subliniind si faptul ca este "multumit" de activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce a fost solicitat sa comenteze in legatura cu actualul scandal din justitie.

"Eu am incredere in CSM, fiindca aceste discutii arata ca exista opinii diferite si ca ele se discuta. Mai rau ar fi fost sa nu se discute nimic (...) Eu sunt multumit de activitatea DNA-ului si daca exista plangeri, se vor rezolva, cu siguranta, la CSM", a mai spus Iohannis.

Intrebat daca acuzatiile aduse la adresa sefei DNA afecteaza imaginea institutiei, Iohannis a replicat: "Eu am lucrat in inspectie. Nu in inspectie judiciara, ci in inspectie scolara si cel putin m-a facut sa stau sa ma gandesc un pic ce se intampla in sistem. Adica niste procurori sunt eliminati din DNA fiindca nu si-au facut treaba. Nu vreau sa intru in detalii. Poate sunt foarte buni, dar s-a decis ca trebuie sa isi continue activitatea la alte parchete. Or, chiar aceste persoane, incrimineaza acum conducerea institutiei de unde au fost trimisi acasa. Parca totusi este un joc care merge cam departe".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, pe 14 septembrie, sa respinga contestatiile formulate de procurorii Mihaiela Iorga Moraru si Doru Tulus la masura revocarii din Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In cadrul plenului a fost analizata si solicitarea procurorului Iorga de a nu-si continua activitatea la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, acolo unde a fost repartizata in urma revocarii din DNA. "Contestatia doamnei procuror Iorga Morar s-a admis doar cu privire la data de la care trebuia sa isi inceapa activitatea la PJ Bacau. Deci, dumneaei va ramane la Bacau dar nu cu data initial stabilita, ci cu o data ulterioara", au afirmat reprezentantii CSM.

In urma revocarii, Tulus a revenit la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Atat Doru Tulus, cat si Mihaela Iorga au anuntat, dupa ce Laura Codruta Kovesi a semnat ordinele de revocare ca vor contesta in instanta decizia, daca va fi mentinuta de CSM.

Procurorul sef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru ca "nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte. Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate".

Mai exact, este vorba despre un denunt pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicatiei whatsapp. In cazul lui Doru Tulus, revocarea a fost ceruta de sefa DNA pentru ca exista "suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile".

Vezi si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Iohannis incredere DNA, #Iohannis multumit DNA Kovesi, #Iohannis scandal justitie Kovesi DNA , #presedinte