Iohannis ataca la CCR legea prin care Dragnea si-a trecut Monitorul Oficial in subordinea Camerei Deputatilor UPDATE

Joi, 26 Aprilie 2018, ora 15:25
19736 citiri
Iohannis ataca la CCR legea prin care Dragnea si-a trecut Monitorul Oficial in subordinea Camerei Deputatilor UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, joi, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial, care prevede trecerea regiei sub autoritatea Camerei Deputatilor.

Pe 17 aprilie, Parlamentul a trimis legea spre promulgare, insa prin continutul normativ, aceasta incalca mai multe prevederi, sustine Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei prevede trecerea MOf din subordinea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputatilor.

UPDATE: Curtea Constitutionala va dezbate pe 23 mai sesizarea de neconstitutionalitate facuta astazi de presedintele Klaus Iohannis, transmite Mediafax.

Potrivit documentului citat, "schimbarea autoritatii de tutela prin inlocuirea unei autoritati executive cu una legislativa, transpusa tehnic-legislativ prin substituirea sistematica a cuvantului Guvern cu sintagma Camera Deputatilor - fara a tine cont de diferenta de natura juridica dintre cele doua - conduce la incalcarea prevederilor art. 1 alin. (5) si ale art. 61 coroborate cu cele ale art. 64 alin. (1) si (2) din Constitutie".

Astfel, analiza dispozitiilor din lege evidentiaza ca plasarea Monitorului Oficial sub autoritatea Camerei Deputatilor "este declarativa, nicio dispozitie din aceasta lege neprevazand o atributie a Camerei Deputatilor cu privire la modul in care aceasta autoritate este exercitata".

Administratia Prezidentiala arata ca, in realitate, autoritatea asupra Monitorului Oficial se exercita fie de catre secretarul general al Camerei Deputatilor, fie de Biroul Permanent al acesteia.

"Astfel, potrivit art. I pct. 9 din lege (art. 20 alin. (1) din Legea nr. 202/1998), Biroul Permanent al Camerei Deputatilor are competenta de a stabili tarifele de publicare a actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, tarife ce se constituie intr-un element ce tine de functionarea Regiei Autonome 'Monitorul Oficial', activitate asupra careia Camera Deputatilor nu exercita niciun fel de control", se arata in document.

De asemenea, potrivit articolului II din legea criticata, secretarul general al Camerei Deputatilor poate numi consiliul de administratie, unde poate desemna un reprezentant propriu, insa in stabilirea componentei, Camera Deputatilor nu are niciun drept de decizie.

"Neclaritatea raporturilor dintre autoritatea publica tutelara si regia autonoma transpare si din dispozitiile art. III alin. (1) din legea supusa controlului de constitutionalitate, ce prevad ca in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului se aproba organizarea si functionarea Regiei Autonome 'Monitorul Oficial'".

Presedintia arata ca legea este neclara si in ceea ce priveste situatia mandatelor membrilor actualului consiliu de administratie, "care este plasata sub semnul incertitudinii juridice ceea ce, de asemenea, contravine art. 1 alin. (5) din Constitutie".

Un alt aspect neclar al legii, semnalat de Iohannis, este cel conform caruia "actele care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si Partea a II-a, se inainteaza secretarului general al Camerei Deputatilor, in copie certificata, de catre autoritatile emitente, sub semnatura conducatorului acestora sau a loctiitorului sau".

Presedintita arata ca solutia legislativa "in realitate este lipsita de claritate si predictibilitate intrucat lasa loc arbitrariului si poate permite exercitarea acestei atributii cu exces de putere (asa cum de altfel s-a mai intamplat in trecut) ".

"Transmiterea spre publicare a actelor normative nu poate fi tinuta de manifestarea de vointa a unui inalt functionar public. Chiar exercitata in limitele legii, aceasta atributie trebuie realizata neintarziat si corelata cu tipurile de acte destinate publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei", potrivit sesizarii.

Un alt articol al legii criticare (I, pct. 6) este care care prevede ca "retragerea actelor de la publicare se poate face numai de catre cel care a solicitat publicarea, cu incuviintarea secretarului general al Camerei Deputatilor si cu suportarea, de catre solicitant, a cheltuielilor aferente", despre care Administratia Prezidentiala evidentiaza ca incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat consacrat de art. 1 alin. (4) din Constitutie.

Puteti citi textul integral al sesizarii aici.

Amintim ca, deputatii au aprobat, pe 11 aprilie, un proiect de lege care prevedea trecerea Monitorului Oficial sub autoritatea Camerei Deputatilor.

In 22 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, dupa ce aceasta fusese adoptata prima data de Parlament, in 22 decembrie 2017.

In iunie 2012, Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta care prevedea trecea Regiei Autonome Monitorul Oficial de la Camera Deputatilor la Secretariatul General al Guvernului.

A.D.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis sesizare lege MOf , #presedinte
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
CCR trebuie sa lucreze in 3 schimburi! Loserii contesta tot!
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5