Iohannis cere verificarea autoritatilor care gestioneaza criza pestei porcine: Guvernul a aratat incompetenta

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 12:05
3679 citiri
Iohannis cere verificarea autoritatilor care gestioneaza criza pestei porcine: Guvernul a aratat incompetenta
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis solicita institutiilor abilitate sa verifice modul in care autoritatile responsabile au pus in aplicare masurile de control si preventie a raspandirii virusului pestei porcine africane (PPA).

Seful statului sustine, intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, ca "pagubele imense lasate in urma de raspandirea pestei porcine africane puteau fi evitate daca Guvernul nu ar fi aratat incompetenta si lipsa de responsabilitate in privinta consecintelor dramatice ale raspandirii PPA".

Astfel, Iohannis solicita institutiilor abilitate sa verifice actiunile celor din Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) si daca acestea au fost in conformitate cu "Programul national de supraveghere, prevenire si control a pestei porcine africane, adoptat prin Hotararea Guvernului nr. 830/2016".

Citeste si Parchetul General a deschis o ancheta in cazul epidemiei de pesta porcine

Potrivit Legii, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta este condus de vicepremierul pentru securitatea nationala, vicepresedinte este ministrul de Interne, iar membrii sunt toate ministerele, precum si Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine, Departamentul pentru ape, paduri si piscicultura, SRI, STS, SPP, SGG, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

"Presedintele Romaniei atrage atentia Guvernului si Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume in legatura cu ineficienta masurilor de stopare a raspandirii virusului PPA. Luarea de masuri tardive, necoordonate si insuficiente in raport cu nevoile si situatia din teren, au reprezentat factori esentiali care au favorizat raspandirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta intreg sectorul zootehnic romanesc", se arata in comunicat.

Vezi si Iohannis cere masuri urgente: Prinsa in lupta cu Justitia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcina

Presedintele transmite ca "Guvernul are responsabilitatea directa si nemijlocita in privinta crizei generate de raspandirea virusului PPA pe teritoriul national, Romania inregistrand cea mai rapida crestere a numarului de focare dintre toate tarile europene afectate in prezent".

Seful statului sustine ca aceasta evolutie exploziva a pestei arata ca autoritatile responsabile, atat cele centrale, cat si cele locale, sunt depasite de situatie.

"In loc sa asistam macar la stabilizarea situatiei, in prezent ne confruntam cu raspandirea accelerata a PPA dintr-un judet in altul, cele mai recente focare fiind confirmate in aceste zile in judetul Buzau", a punctat el.

Iohannis a adaugat ca de la inceputul anului 2017, Guvernul ar fi trebuit sa adopte masurile destinate prevenirii pestei porcine africane si ca inca din februarie 2017 au fost primite avertizari clare legate de riscurile raspandirii virusului Romania, ca urmare a auditului efectuat de catre Directia Generala de Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene, fiind semnalate serioase deficiente la nivelul deciziilor si actiunilor autoritatilor.

"Evaluarile specialistilor indica faptul ca ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate in analiza de risc a Comisiei Europene, fara sa fi procedat la aplicarea prompta a masurilor etapizate, prevazute in Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane.

Reprezinta cel putin o dovada de incompetenta faptul ca ANSVSA, institutie aflata in subordinea directa a Prim-ministrului, nu a demonstrat eficienta in privinta masurilor prin care sa fie asigurata frontiera de biosecuritate necesara blocarii raspandirii virusului in teritoriul national. Aceste masuri erau imperative odata ce au fost confirmate primele focare de PPA, in localitati din Delta Dunarii, in prima parte a anului 2018", a continuat Iohannis.

Seful statului mai spune ca ulterior aparitiei virusului in judetul Tulcea, evaluarile expertilor arata ca raspandirea virusului a avut la "baza neimplicarea corespunzatoare a autoritatilor, pe seama unui lant de erori, indecizii si aplicare necorespunzatoare a regulamentelor specifice".

"O alta deficienta majora consta in absenta unei campanii serioase de informare si constientizare a populatiei si a crescatorilor de porcine. Aceasta campanie trebuia declansata inca din anul 2017, odata cu constatarea virusului PPA in judetul Satu-Mare, astfel incat sa fie constientizate riscurile si gravitatea raspandirii PPA.

In lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populatiei din mediul rural, evenimentele din ultimele saptamani au produs panica si au creat o stare de neincredere a oamenilor in deciziile autoritatilor, situatie care a contribuit la favorizarea raspandirii acestui virus", a incheiat seful statului.

A.G.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Iohannis control institutii pesta, #Iohannis control Guvern pesta , #presedinte
Comentarii