Iohannis decide prim-ministrul. PSD e convins ca va fi Dancila, PNL vrea anticipate, USR un premier non-PSD, PMP are doua propuneri

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:32
35089 citiri
Iohannis decide prim-ministrul. PSD e convins ca va fi Dancila, PNL vrea anticipate, USR un premier non-PSD, PMP are doua propuneri
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat azi cu partidele parlamentare, potrivit Constitutiei, pentru desemnarea unui nou premier, dupa demisia lui Mihai Tudose.

Primii chemati la discutii cu presedintele au fost liderii aliantei aflate la guvernare, PSD-ALDE.

La finalul consultarilor cu Iohannis, Liviu Dragnea a facut o scurta declaratie de presa, spunand ca PSD nu are niciun motiv real sa creada ca presedintele Romaniei o va respinge pe Viorica Dancila pentru functia de premier.

Au urmat cei din PNL, Ludovic Orban afirmand ca liberalii i-au spus presedintelui ca ei merg pe varianta alegerilor anticipate.

La randul lor, cei din USR au spus ca nu au mers cu o propunere de premier si ca isi doresc un prim ministru non PSD.

PMP i-a prezentat presedintelui doua propuneri de prim-ministru: Siegfried Muresan si Eugen Tomac.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca formatiunea sa nu a propus anticipate si ca asteapta decizia presedintelui Klaus Iohannis.

Si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a spus la finalul consultarilor ca asteapta nominalizarea presedintelui si abia apoi vor decide cum vor vota.

Social democratii au decis, marti, in sedinta CEx, sa il desemneze drept candidat al PSD la functia de premier europarlamentarul Viorica Dancila, si ea o apropiata din Teleorman a lui Liviu Dragnea, la fel ca si Carmen Dan.

Ramane de vazut la ce concluzii a ajuns presedintele Klaus Iohannis dupa aceste consultari si ce decizie va lua. Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, seful statului se va intalni in aceasta seara cu Viorica Dancila.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii din cadrul consultarilor dintre Klaus Iohannis si partidele parlamentare. Ramaneti in continuare alaturi de noi pentru a afla pe cine va desemna seful statului in functia de premier:

16:20 - Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a spus la finalul consultarilor cu Iohannis ca asteapta nominalizarea presedintelui si abia apoi vor decide cum vor vota.

"Asteptam nominalizarea pe care o va face, conform Constitutiei, presedintele, apoi grupul se va intalni cu premierul desemnat si vom avea o discutie in urma careia vom lua o decizie despre cum vom vota. Asta e tot ce pot sa spun. E un eveniment surprinzator si pentru noi, cred ca pentru toata lumea", a spus Varujan Pambuccian.

15:37 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor face declaratii de presa:

- Am spus ca nu o cunoastem pe doamna Dancila, nu avem argumente nici pro nici contra, nu stim ce doreste, ce gandeste. Nu spunem "nu", dar nu o cunoastem si nu putem spune nici "da".

- Asteptam decizia presedintelui si daca o va accepta vom avea o intalnire cu doamna Viorica Dancila.

- Am spus ca nu se poate ajunge la anticipate, indiferent de cine si ce viseaza. Este doar un vis, nici nu am propus si nu am discutat aceasta varianta.

- Am spus ca daca Opozitia isi doreste un premier non-PSD ar fi trebuit sa vina cu o propunere.

15:30 - S-au terminat si consultarile cu UDMR, au inceput cele cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

15:06 - Traian Basescu face declaratii de presa:

- Tara are un deficit de 3% din PIB, in conditiile in care are o crestere economica de 7%. Asta inseamna proasta administrare.

- A crescut deficitul de cont curent.

- Un alt element care arata proasta guvernare este ca guvenrul a crescut datoria publica. Un alt element este inflatia.

- Un alt argument este anularea investitiilor din bugetul de stat. Ceea ce inseamna un guvern fara viziune ci un un guv care nu vizeaza decat satisfacerea clientelei electorale.

- Am facut doua propuneri de premier, una pentru primul Guvern si a doua daca primul nu va trece la vot.

- Prima propunere este Siegfried Muresan, care spre deosebire de doamna nominalizata, de la Videle, care are doua mandate si nu s-a auzit de domnia sa prin Parlamentul European, Siegfried Muresan a fost negociatorul PE pentru proiectul de buget al UE din anul 2018. In ceea ce priveste limbile straine vorbeste vreo patru. Daca domnul presedinte are timp sa ii compare cei doi il va alege pe Siegfried.

- Pentru al doilea Guvern, domnul presedinte poate sa tina cont ca suntem in anul Unirii, si atunci am venit cu o propunere de politician foarte bine conturat din punct de vedere al unionismului, Eugen Tomac.

- Mizez pe toate partidele de opozitie, minoritatile, nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemultumitii de Daddy sa aiba alte optiuni de vot la a doua incercare de formare a Guvernului. Parlamentul nu va risca sa pice doua guverne. Cine nu vrea sa vada ca in PSD au aparut fisuri, e copil,

15:01 - S-au incheiat si consultarile cu PMP. Iohannis discuta acum cu UDMR. Din delegatia UDMR fac parte Kelemen Hunor, liderul formatiunii, precum si Korodi Attila, Cseke Attila.

14:37 - Presedintele USR, Dan Barna, face declaratii de presa:

- Am prezentat presedintelui pozitia USR, este o miza importanta numirea unui premier non PSD.

- Ne-am exprimat sustinerea pentru un astfel de Guvern in masura in care presedintele va decide sa numeasca un astfel de premier.

- Ati propus un premier? - Decizia USR este de a sustine unui astfel de premier, fara a propune.

- Ce a spus presedintele despre anticipate? - Analizeaza in continuare toate variantele. Am cazut cu totii de acord ca este o varianta destul de dificila.

- De ce nu a venit Opozitia cu o propunere comuna de premier? - Ar fi fost necesare consultari care ar fi necesitat timp. Lasam libertatea presedintelui de a nominaliza un premier non PSD.

14:36 - Au inceput discutiile dintre seful statului si PMP. Din delegatia PMP fac parte Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Dorin Badulescu - lider grup senatorial PMP, si Catalina Bozianu - deputat PMP.

Foto: Facebook/Partidul Miscarea Populara

14:35 - Consultarile dintre Iohannis si USR s-au incheiat.

13:59 - A sosit la Palatul Cotroceni si delegatia USR, fiind compusa din presedintele Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionut Mosteanu si Florina Presada.

Foto: Captura Digi24

13:55 - Presedintele Klaus Iohannis va avea o discutie cu premierul propus de PSD-ALDE, Viorica Dancila, au precizat, miercuri, pentru Mediafax, surse politice.

13:45 - Ludovic Orban face declaratii de presa.

- Am prezentat pozitia PNL, pe care o voi repeta. PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formula de guvernare care contine PSD, de a vota impotriva oricarei formule de guvern care contine PSD.

- I-am spus presedintelui ca optiunea este aceea pentru provocarea de anticipate. Consideram ca optiunile populatiei de astazi nu mai au nimic de a face cu optiunile din 2012.

- L-am informat ca PNL, daca i se va solicita, isi poate asuma raspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majoritati care sa nu includa PSD.

- Care a fost reactia presedintelui cand ati adus in discutie anticipatele? - Nu pot sa va dezvalui ce am discutat cu presedintele. Va reflecta, va decide si va prezenta concluziile. Sunt convins ca presedintele este in fata unei decizii extrem de dificile.

- Presedintele v-a intrebat daca aveti un premier? - Presedintele nu trebuie sa intrebe acest lucru. Exista un consens in partid ca premirul sa fie presedintele partidului.

13:44 - S-au incheiat si consultarile cu PNL. Discutiile dintre presedintele Klaus Iohannis si liberali au durat mult mai mult decat cele cu social democratii.

12:59 - A ajuns si delegatia PNL, condusa de Ludovic Orban. Din ea mai fac parte Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Vlad Nistor si Robert Sighiartau.

Foto: Captura Digi24

12:27 - Liviu Dragnea face declaratii de presa:

- I-am prezentat presedintelui in oficial propunerea noastra, in persoana Vioricai Dancila, i-am prezentat si procedura prin care a fost desemnata. Domnul Daniel Chitoiu l-a informat ca ALDE a adoptat in unanimitate decizia de a o sustine.

- I-am prezentat un tabel cu parlamentarii PSD-ALDE si semnaturile lor de sustinere. Am facut asta pentru ca in ultimele zile au aparut tot felul de informatii ca am pierdut majoritatea, am vrut sa il informam ca nu exista niciun fel de problema in ceea ce priveste majoritatea parlamentara.

- Am avut mai multe discutii cu Viorica Dancila despre angajamentul de a-si asuma programul de guvernare. Am ales sa o nominalizam pentru experienta bogata in ceea ce priveste colaborarea cu PE.

- I-am prezentat presedintelui cateva obiective ale doamnei Viorica Dancila pe care daca va avea sansa i le va prezenta.

- I-am prezentat si calitatile umane, si anume ca este o doamna neconflictuala, a avut relatii bune cu absolut toata lumea, o comunicare corecta, decenta si echilibrata.

- Presedintele a luat act de ce am spus noi, ne-a transmis ca doreste sa nu se prelungeasca aceasta situatie, sa avem un guvern cat mai repede. Va lua o decizie azi sau maine, dupa ce va asculta celelalte partide si va analiza serios propunerea sau propunerile.

- Noi speram sa accepte propunerea noastra, suntem pregatiti sa convocam Parlamentul in sesiune extraordinara pentru audieri de ministri, adoptarea programului de guvernare, votul Cabinetului in ansamblu.

- Ce faceti daca presedintele va repinge propunerea? - Dorim stabilitate si nu avem niciun motiv real sa credem ca presedintele Romaniei o va respinge.

- De ce ati venit la Cotroceni daca ati spus ca nu veti mai veni? - Atunci cand am spus, nu am crezut ca vom mai avea consultari pe aceasta tema. Dar viata bate filmul!

- Cum comentati ca Viorica Dancila are consiliera una dintre femeile acuzate in dosarul dumneavoastra? - Habar nu am, habar nu am avut despre acest lucru.

12:26 - Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si delegatia PSD-ALDE s-au incheiat.

12:03 - Social democratii sunt reprezentati de Liviu Dragnea, Marian Neacsu, Paul Stanescu, iar cei din ALDE de Daniel Chitoiu si Gratiela Gavrilescu. Viorica Dancila, propunerea social democratilor pentru functia de premier, nu participa la consultari. Nici Calin Popescu Tariceanu nu este prezent, fiind plecat din tara.

12:02 - A ajuns si presedintele Klaus Iohannis. A dat mana cu reprezentantii celor doua formatiuni si s-a dat startul consultarilor. Presa nu are acces la discutii.

Foto: Captura Digi24

11:58 - Delegatia PSD-ALDE a sosit la Palatul Cotroceni.

11:20 - Purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat ca formatiunea o sustine pe Viorica Dancila pentru functia de premier, dar inainte de votul final, in cazul nominalizarii, reprezentantii ALDE vor sa aiba o discutie cu aceasta.

10:45 - Inainte de consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ALDE s-a reunit intr-o sedinta a Biroului Politic Central, in urma careia a decis sustinerea Vioricai Dancila pentru functia de premier.

*************************

Iata programul oficial al consultarilor convocate pentru miercuri:

12:00 - Partidul Social Democrat (PSD) si Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);

13:00 - Partidul National Liberal (PNL);

14:00 - Uniunea Salvati Romania (USR);

14:30 - Partidul Miscarea Populara (PMP);

15:00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);

15:30 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Marti la pranz, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa il numeasca premier interimar pe ministrul Apararii, Mihai Fifor, si ca va convoca partidele parlamentare la consultari cat mai repede, pentru desemnarea unui nou premier si scurtarea perioadei de incertitudine politica.

Iata insa ce spunea Iohannis acum 3 luni despre desemnarea unui al treilea premier PSD

Opozitia cere alegeri anticipate

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, marti, ca liberalii merg la consultarile de la Cotroceni cu solicitarea de declansare a alegerilor parlamentare anticipate.

Trecerea PSD in Opozitie sau declansarea anticipatelor este sustinuta si de USR. Dan Barna a spus, marti, ca orice varianta pe care o gaseste presedintele Klaus Iohannis pentru a duce PSD in opozitie va fi sustinuta de USR, inclusiv cu membri intr-un guvern.

La randul sau, presedintele PMP, Eugen Tomac, a afirmat ca PMP va merge la consultarile de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#consultari Iohannis partide Tudose demisie , #presedinte