Iohannis se consulta a treia oara cu partidele. Iata programul de vineri. Tot pe Orban il pune premier?

Vineri, 13 Martie 2020, ora 08:40
6276 citiri
Iohannis se consulta a treia oara cu partidele. Iata programul de vineri. Tot pe Orban il pune premier?
Foto: Administratia Prezidentiala

Dupa ce Florin Citu si-a depus mandatul de premier desemnat, presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi seara, ca invita partidele parlamentare la consultari, in vederea desemnarii unui nou prim-ministru. Acestea urmeaza sa aiba loc vineri.

Astfel, de la ora 13:00, sunt chemati reprezentantii Partidului National Liberal, iar de la 13:30 cei ai Partidului Social Democrat.

Uniunea Salvati Romania a fost invitata de la ora 14:00, iar de la ora 14:30 vine Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

Klaus Iohannis a invitat reprezentantii Partidului Miscarea Populara la consultari incepand cu ora 15:00, pe cei de la ALDE la 15:30, iar Grupul parlamentar Pro Europa la ora 16:00.

Consultarile pentru desemnarea unui nou premier se incheie la ora 16:30 cu discutiile intre Klaus Iohannis si Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Florin Citu si-a depus, joi, mandatul de premier desemnat, anuntul fiind facut de Administratia Prezidentiala.

"Domnul Florin Vasile Citu si-a depus astazi mandatul de prim-ministru desemnat. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de aceasta decizie", a transmis Administratia Prezidentiala.

Decizia a fost luata cu putin timp inainte de sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a da votul de investitura Cabinetului Citu.

Ulterior, Florin Citu si-a justificat hotararea pe Facebook, afirmand ca gestul sau de a renunta la mandatul de premier desemnat trebuie "interpretat in contextul prin care trece astazi Romania". Astfel, el anunta ca ramane la Ministerul de Finante si ca Ludovic Orban trebuie sa fie premierul Romaniei.

Iata Reactii la cald dupa ce Citu si-a depus mandatul de premier desemnat

Existau sanse foarte mari ca noul Executiv sa primeasca voturile necesare investirii, totusi, Florin Citu a luat o decizie la care nimeni nu se astepta.

PNL, care s-a tinut mult timp pe pozitii declarand ca va vota impotriva propriului guvern pentru a fi declansate alegeri anticipate, intr-un final a anuntat ca va vota pentru.

Pentru si cu voturile la vedere au anuntat ca vor vota si USR, PMP, ALDE, Pro Romania, UDMR si minoritatile nationale. Chiar si din randurile PSD erau parlamentari dispusi sa treaca Guvernul Citu, desi oficial s-a anuntat ca PSD asigura doar prezenta, dar nu voteaza pentru.

De mai bine de o luna avem guvern interimar

De mai bine de o luna, Romania are un Executiv interimar, dupa ce in 5 februarie, la doar trei luni de la investire, Guvernul Orban a fost demis prin motiune de cenzura.

Ziua urmatoare, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, cu scopul de a declansa anticipatele.

In 25 februarie, Ludovic Orban a renuntat sa fie premier desemnat, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Iohannis a incalcat legea fundamentala cand l-a desemnat, astfel ca seful statului l-a propus pe Florin Citu premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis consultari premier, #consultari Klaus Iohannis partide premir, #Florin Citu demisie premier , #presedinte