Iohannis, bilant de 100 de zile: Despre "postacul" Basescu, raspunderea lui Ponta si "pendulul ANAF"

Marti, 31 Martie 2015, ora 19:55
14193 citiri
Iohannis, bilant de 100 de zile: Despre "postacul" Basescu, raspunderea lui Ponta si "pendulul ANAF"
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, marti seara, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, cu ocazia implinirii a 100 de zile de la preluarea mandatului, conferinta la care a vorbit despre indeplinirea promisiunilor, relatia cu Guvernul si nemultumirea fata de Parlament.

Seful statului a facut o scurta trecere in revista a activitatii desfasurate in aceste prime 100 de zile din mandatul sau si a punctat si cateva nemultumiri, printre care blocajele inregistrate de DNA in Parlament.

Klaus Iohannis i-a mai criticat pe fostul presedinte Traian Basescu, pe care l-a numit "postac" caruia ii prieste pensia, dar si pe premierul Ponta, care nu l-a consultat in legatura cu noul Cod Fiscal.

Presedintele a constatat ca inca nu a primit o casa de protocol, asa cum i se cuvine potrivit legii, si a vorbit, in premiera, despre institutia "Primei Doamne".

Klaus Iohannis a explicat de ce nu a avut o reactie fata de atacul ambasadorului Rusiei la adresa unor publicisti si a spus ca va face o nominalizare la SIE "in urmatoarele luni".

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de presedinte. Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am eu prima reactie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte institutii, de ce nu critic zilnic alti politicieni. Foarte simplu, nu acesta este rolul unui presedinte.

- Aceasta a fost prima mea promisiune, alt mod de a face politica. Cu ratiune si rabdare.

- Dincolo de actiunile concrete, aceste 100 de zile au fost despre valori si modul in care ele ne transforma viata.

- Romania lucrului bine facut este posibila - o tara care stie ce vrea si poate ce vrea.

- O conditie simpla - sa ne vedem fiecare de treaba.

- Eu nu ma joc cu legile tarii noastre, eu nu folosesc prerogativa presedintelui nici ca sa ma rafuiesc cu cineva, nici ca sa raspund la un interes particular. Nu promulg legi care nu respecta Constitutia.

- Participarea mea la sedintele de bilant ale unor institutii a fost un semn de recunoastere a activitatii lor, am dorit sa subliniez faptul ca sunt in slujba cetateanului.

- Romania a inceput sa isi dobandeasca credibilitatea in marile capitale.

- Voi merge in lunile urmatoare in cat mai multe locuri unde traiesc comunitati de romani.

- Recuperarea istoriei face parte din misiunea unui presedinte. Sunt evenimente la care am participat, oameni pe care am tinut sa ii cunosc.

- Sunt asteptari mari si pentru alte zone. Nu toate proiectele au putut incepe concomitent.

- Inainte de a ridica o constructie e nevoie de o fundatie solida.

- Voi urmari cu atentie solutia legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, voi continua seria de intalniri externe, la baza carora stau parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO.

- Cea mai mare nemultumire a mea in aceasta perioada si restanta ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile Justitiei.

- Fiecare episod in care justitia e blocata inseamna un pas inapoi in recastigarea increderii publice, efectele depasesc momentul unui vot.

- Despre politicienii suspectati de coruptie si fuga de Justitie e o proba: integritatea personala.

- In politica, daca ai gresit grav, demisionezi.

- Oamenii asteapta de la cei alesi alta conduita.

- In democratie nu poti rezolva un abuz prin alt abuz, nu poti schimba comportamente cu forta. S-a mai incercat, stim cu totii ce a iesit - un razboi al tuturor impotriva tuturor.

- Eu nu am de gand sa repet.

- Schimbarea clasei politice si a mentalitatilor e un proces de durata. Acum cateva luni parea imposibil, astazi e deja inceput. Rezistenta la schimbare e primul semn ca se intampla.

- Romanii trebuie sa stie ca reperul meu este litera si mai ales spiritul Constitutiei. Preocuparea mea este sa fac ce am spus ca fac. Singura directie este viitorul pe care il cream impreuna - o Romanie cu adevarat democratica si puternica.

Intrebari:

- (ati enumerat realizarile, aveti si obiective pe care nu le-ati atins?) Faptul ca partidele si Parlamentul inca nu au realizat ceea ce au promis consider ca e inca o nerealizare.

- (Traian Basescu v-a solicitat sa nu il validati pe Teodorovici, in ce relatii sunteti cu fostul presedinte, i-ati cerut sa paraseasca vila Lac 3?) Nu m-am intalnit cu fostul presedinte, nu i-am solicitat nimic, nu am discutat despre resedinta sau politica. Constatam ca fostului presedinte ii prieste pensia, este foarte vocal si postac. Ii doresc sa fie sanatos.

- (ce legatura aveti cu compania austriaca despre care s-a spus ca a facut lobby pentru Codul Silvic?) Nu am nicio legatura, nu pot sa va dau niciun detaliu. Nu exista la mine notiunea de lobby sau interventie pentru a rezolva o problema, nici in cazul acesta nu a existat. Nici macar nu au incercat sa ajunga la mine. Este o speculatie a fostului ministru al Mediului.

- (critici pe retea de socializare, cum s-a ajuns la critici?) Orice om este supus greselii, daca fanii mei ma critica si au dreptate, incerc sa ma indrept, dar in privinta lobby-ului nu are nimeni dreptate.

- (se face abuz de arestari si justitie la televizor?) Putem sa constatam ca Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a coruptiei, sunt actiuni foarte vizibile. Consider ca este un lucru bun. Vedem aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice? Bine ca se intampla in ceasul al 12-lea. Aceasta faza de lupta anticoruptie este foarte urata, iese la suprafata tot ce e mai rau in politica. Fara aceasta faza, nu putem sa ne facem bine.

- (cum de un senator care a blocat Justitia a fost numit ministru?) Faptul ca Parlamentul e criticat si senatorul e numit ministru nu au nimic in comun. Parlamentul e criticat si de societatea civila, si de mine, membrii Guvernului sunt propusi de premier, care isi insuseste 100% politic.

- (aveati dreptul la o respingere) Ce sens avea, daca nu exista motive care tin de mine? Daca cel propus nu convine, e raspunderea premierului.

- Dupa sarbatori voi propune partidelor o noua runda de consultari, sa vedem unde s-a ajuns cu modificarea legislatiei, ce mai trebuie facut.

- (sunt si alte solutii decat promisiuni? s-a revenit la vechile obiceiuri) Nu se schimba asa repede lucrurile. Tuturor ne-ar place sa schimbam de pe o zi pe alta lucrurile, nu merg asa lucrurile.

- Pana la urma, lucrurile se vor corecta, sunt destul de optimist.

- (aderarea la Schengen, ce sanse avem sa fim primiti anul acesta?) Acest deziderat l-a stabilit Romania de mai multa vreme, nu s-a realizat din varii motive - MCV. Am discutat cu liderii pe care i-am intalnit, am un optimism moderat. Exista sanse ca aceste chestiuni se pot rezolva in viitorul apropiat. Insa ultimele evolutii din Parlament, in care anumite solicitari au fost respinse, nu ne ajuta deloc.

- (sustineti ridicarea MCV?) Am sustinut si sustin in continuare, iar la Bruxelles exista convingerea ca MCV trebuie sa se finalizeze in acest mandat al CE. Se va realiza gradual.

- (cand va veti muta la vila Lac 3?) Nu am fost nici intrebat, nici nu mi-am pus problema cu vreo mutare, nu ma intereseaza, e problema altora. Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu si statul roman nu mi-a pus la dispozitie resedinta oficiala. Ce se va intampla vom vedea.

- (cu ce au gresit George Maior si George Scutaru de au demisionat?) Trebuie sa facem o distinctie intre demisii din cauza unor greseli si demisii personale. Cei doi au demisionat din motive personale. Mi-au inaintat demisiile, le-am acceptat.

- (cand vom avea un nou sef SIE?) Cu siguranta, in urmatoarele luni, voi face o propunere pentru SIE.

- (Guvernul mai e ineficient? cand veti avea propriul guvern?) Guvernul nu s-a schimbat in esenta, anumite pozitii s-au eliberat. Cand va veni alt guvern este o intrebare care trebuie pusa partidelor, in Parlament. Nu am de gand sa preiau rolul Opozitiei. Daca Opozitia va reusi sa treaca o motiune de cenzura, vom avea alt guvern, daca nu, atunci in 2016.

- (spuneati de minusul major din Parlament. ce puteti face?) Vorbesc cu reprezentantii partidelor pana se rezolva. Si se va rezolva.

- (e adecvata reactia statului in cazul ambasadorului Rusiei referitoare la unii publicisti?) Da. Ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniti sa ii luam la gramada. Ambasadorii reprezinta state. Exista cutume, ce e bine sa spuna, ce e bine sa nu spuna. Nu este niciodata rolul presedintelui sau al premierului sa raspunda public unui ambasador, indiferent ce spune. Daca se considera nepotrivita, atunci cutuma este ca ambasadorul e chemat la MAE unde are o discutie fie cu secretarul de stat, fie cu ministrul si i se atrage atentia ca aceste lucruri nu se fac. Orice altceva nu se face.

- (exista incercari din partea Rusiei de a destabiliza decizii politice sau economice in Romania?) Nu am informatii, nici din partea Rusiei, nici altor state. Statele care doresc sa isi extinda influenta gasesc agenti prin care sa faca acest lucru. Acum nu au succes.

- (discutiile cu generalul Breedlove?) Chestiuni mai generale, insa nu am dorit sa intru in discutii detaliate tehnice, lasand acestea intre militari si tehnicieni.

- (va mai doriti un guvern al dvs?) Orice presedinte isi doreste, dar e un guvern cu care presedintele poate sa conlucreze. Eu mi-as fi imaginat un guvern care doreste sa modifice Codul Fiscal vine la mine si ne consultam. Nu s-a intamplat, nici in alte chestiuni. Nu doresc sa fac treaba Guvernului. Dar un guvern care doreste sa lucreze cu presedintele informeaza sau consulta presedintele.

- (ce discutati cu premierul la consultari?) Sunt lucruri despre care ma informeaza, ma consulta.

- (v-a propus cineva targuri politice?) Niciodata.

- (inchiderea firmelor de ANAF) Romania e o tara in plina reformare, ba in invatamant, ba in sanatate, la Fisc... Din pacate, exista tendinta de a lucra dintr-o extrema in cealalta. ANAF-ul e ca un pendul. Banuiesc ca aceste chestiuni, odata cu schimbarile in curs la ANAF, sa ajunga la normalitate.

- (sotia va insoteste in vizite externe, cum vedeti institutia Primei Doamne?) Cred ca inca nu isi gaseste loc in Romania, ar trebui sa existe o dezbatere publica, sa existe studii si romanii sa ne spuna daca isi doresc. Sotia mea imi face onoarea sa ma insotesca unde este posibil, e un prim pas pentru a induce in spatiul public o discutie, dar mai e cale lunga.

- (o gratiati pe Monica Ridzi?) Raspunsuri punctuale nu pot sa va dau unde nu exista solicitari, e un proces care implica Ministerul Justitiei.

- (pe Avram Iancu il declaram erou?) Mie imi place personajul, sunt ardelean, mi-ar place mie sa ii decernez post-mortem acest titlu, initiatorii au vrut sa faca un lucru bun, dar nu s-a potrivit legea cu procedura. Sper sa se rezolve.

- (ANAF a inchis localuri pentru sume derizorii, acesta este drumul impotriva evaziunii fiscale?) Este dificil sa comentezi spete concrete fara date. E bine sa cautam proceduri care incurajeaza micii investitori, nu sa inchidem firme. E bine sa intrebati la ANAF daca ei cred ca o tara fara firme poate sa functioneze.

- (cand ati castigat, ati spus ca romanii si-au luat tara inapoi) Citind sondajele vad ca sunt alaturi de mine, impreuna nutrim speranta si facem pasii.

- (Vanghelie le-a spus martorilor ca avea acces la dvs prin Rares Bogdan. Ati discutat cu ei? cu ei face PNL guvernul dvs?) E treaba PNL daca face aliante cu unii sau cu altii, sper sa fie bine inspirati. Pe primarul Sectorului 5 nu l-am intalnit niciodata, nu are nicio cunostinta comuna prin care ar ajunge la mine, toata povestea am vazut-o ca pe o chestiune ilara. Nici vorba!

Bilantul primelor 100 de zile

Pe contul oficial de Facebook al presedintelui a aparut, marti dimineata, un videoclip in care sunt prezentate aspectele cele mai relevante din aceste prime 100 de zile de mandat.

Iohannis si-a facut bilantul la 100 de zile (Video) UPDATE: Conferinta de presa la Cotroceni

"La investitura, mi-am asumat cele trei responsabilitati constitutionale de presedinte al Romaniei: apararea nationala, securitatea tarii si politica externa", a mai scris presedintele.

Iohannis a vorbit si despre problemele de politica externa, in contextul amenintarilor din regiune si a facut referire si la calendarul sesiunii parlamentare in legatura cu trei mari prioritati, si anume "legea finantarii partidelor politice si a campaniiilor electorale, legea votului prin corespondenta si simplificare procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare".

Klaus Iohannis este de parere ca politica externa se face pentru cetateni si in interesul lor, amintind mesajele pe care le-a transmis la Paris, Berlin, Varsovia si Kiev.

Presedintele nu a uitat nici de moldoveni, mentionand ca "Romania sustine parcursul european al Republicii Moldova si eforturile de reforma de la Chisinau".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis conferinta 100 zile mandat, #Iohannis conferinta Cotroceni, #Klaus Iohannis conferinta presa , #presedinte