Iohannis, consultari in premiera cu societatea civila si "strada": Cine poate merge la Cotroceni si cum

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 18:18
17920 citiri
Iohannis, consultari in premiera cu societatea civila si "strada": Cine poate merge la Cotroceni si cum
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a surprins joi cand a anuntat ca, in premiera, la consultarile de la Cotroceni pe tema formarii noului Guvern vor fi invitati si reprezentanti ai societatii civile, dar si ai celor care au iesit in strada.

"Am decis ca in continuarea consultarilor cu partidele politice pe care le-am planificat astazi si maine sa consult in premiera un nou actor - societatea civila. Voi convoca vineri dupa-amiaza un grup care sa reprezinte atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste strada. E important pentru mine si vreau sa cunosc parerile si optiunile lor", a spus Iohannis joi dimineata, in declaratia de presa in care a anuntat desemnarea lui Sorin Cimpeanu drept premier interimar.

Sorin Cimpeanu, premier interimar. Iohannis se va consulta cu "ceea ce se numeste strada"

Acest anunt a starnit o adevarata furtuna in mediul virtual, formandu-se grupuri si grupuri care propuneau diverse personalitati sa mearga la Cotroceni sa reprezinte strada, cum ar fi Tudor Chirila, Adrian Despot, dar si Moise Guran sau Radu Banciu.

Ceva mai tarziu, de la Administratia Prezidentiala a venit un comunicat prin care se explica procedura prin care oamenii vor fi reprezentati la consultari.

"Presedintele Romaniei invita coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior.

De asemenea, presedintele Romaniei invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de email consultari@presidency.ro pana joi, 5 noiembrie a.c., ora 24:00, cu specificarea datelor de contact.

Consultarile se vor desfasura intr-un cadru de dialog functional, care presupune, inevitabil, un numar limitat de reprezentanti.

Societatea civila va ramane si pe viitor un partener de dialog al Administratiei Prezidentiale si astfel de consultari vor avea loc cu regularitate", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

E sau nu constitutionala consultarea "strazii"?

Tariceanu: Iohannis poate asculta vocea societatii, dar avem o Constitutie

Exista insa voci care sustin ca aceasta consultare nu ar fi tocmai constitutionala.

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Iohannis "are toata libertatea" de a proceda cum crede de cuviinta, insa, statul functioneaza intr-un cadru democratic care trebuie respectat.

"Presedintele, sigur, are toata libertatea sa procedeze cum considera intr-un moment de criza politica majora. Exista si alte voci care poate nu au posibilitatea de expresie in Parlament, poate sa fie si aceasta o modalitate, dar pana la urma functionam intr-un cadru democratic constitutional, care trebuie sa fie respectat si pe care sigur ca presedintele intelege sa il respecte, nu am niciun fel de dubiu in aceasta privinta", a apreciat Tariceanu.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost ceva mai transant, acuzandu-l pe Iohannis ca fuge de responsabilitate.

Basescu, despre criza politica: Iohannis fuge de asumare. Implicarea societatii civile, neconstitutionala

"Implicarea societatii civile si a reprezentantilor strazii in consultarile privind noul premier este nu numai neconstitutionala, dar este si o fuga de asumare, o tergiversare paguboasa si un precedent greu de calificat. Pentru astfel de intalniri iti poti gasi timp cu alte ocazii, pentru ca asa nu vom sti daca noul PM (premier, n.red.) este solutia data de presedinte, de partide, de strada sau de societatea civila. La formarea guvernului trebuie rigoare nemteasca si aplicat corect art.103 alin.1 din Constitutia Romaniei", sustine Traian Basescu.

Propunerea lui Iohannis vine dupa ce zeci de mii de oameni au iesit si miercuri seara in strada in Bucuresti si in numeroase orase din tara strigand ca nu vor numai sa schimbe un nume cu altul, ci intreaga clasa politica. Au existat mesaje si pentru seful statului in care i se transmitea ca poporul nu doreste un presedinte doar pe Facebook si ca nu mai este dispus sa acorde mai multe sanse: "Iohannis, atentie. Ai o singura sansa. Fara securisti, fara mafioti".

A.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis consultari societatea civila, #Iohannis consultari reprezentanti protestatari , #presedinte