Iohannis continua consultarile pe tema legilor privind securitatea nationala

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 08:46
1311 citiri
Iohannis continua consultarile pe tema legilor privind securitatea nationala
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis continua, miercuri, consultarile cu partidele pe cele trei legi privind securitatea nationala, la Palatul Cotroceni fiind invitati reprezentantii UNPR, ALDE si cei ai minoritatilor nationale.

Reprezentantii UNPR sunt primii chemati, incepand cu ora 10:00, la discutii cu presedintele Klaus Iohannis pe marginea celor trei legi privind securitatea nationala la care lucreaza Guvernul si care ar urma sa fie trimise Parlamentului spre dezbatere.

Presedintele va avea intalniri pe aceeasi tema, incepand cu ora 11:00, si cu cei de la ALDE, iar de la ora 12:00 cu reprezentantii minoritatilor nationale.

Concluziile primelor consultari cu Iohannis: Control parlamentar puternic pentru toate serviciile, inclusiv din DNA si DIICOT

Marti, dupa consultarile cu seful statului, Liviu Dragnea a declarat ca PSD vrea sa participe la elaborarea celor trei legi privind securitatea nationala la care lucreaza Guvernul.

"Au fost abordate cateva subiecte. Primul punct de discutie s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antiterorism, legea privind cartelele prepay si legea privind securitatea cibernetica. Domnul presedinte ne-a transmis ca primul ministru l-a informat ca aceste trei proiecte de legi sunt in in lucru la guvern, urmand sa le transmita la Parlament, unde sa intre in dezbatere.

Securitatea nationala, in dezbatere la Cotroceni Dragnea: Daca nu aveti cartele preplatite, luati cat se mai poate

Noi i-am spus presedintelui, ii spunem si premierului ca vrem sa fim proactivi, in asa fel incat doi colegi de-ai nostri sunt dispusi sa participe efectiv si la procesul de elaborare pe care Guvernul il desfasoara acum pentru aceste legi, pentru a castiga timp, poate reusim in aceasta sesiune sa adoptam aceste trei legi importante", a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat ca Georgian Pop si Sorin Grindeanu ar putea sa participe la discutiile cu Guvernul, pe tema celor trei legi. Dragnea a mai spus ca al doilea subiect s-a referit la legile importante, precum legea securitatii nationale, statutul personalului militar si legile privind SIE si SRI.

"Aici s-a propus sa se constituie un grup de lucru, o idee pe care noi o sustinem. Din partea tuturor partidelor, din partea structurilor si institutiilor de specialitate. Un grup de lucru care sa inceapa sa lucreze - nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, in aceasta perioada", a adaugat Dragnea.

Pe de alta parte, dupa discutiile cu Klaus Iohannis, liberalii au anuntat ca nu sunt de acord cu propunerea liderului PSD ca fiecare partid sa participe la redactarea celor trei legi. "Nu am discutat acest lucru si nici nu cred ca ar fi bine sa participam. Deci la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativa, cu cate doi oameni trimisi de partidele politice. Pai ei ce mai fac, ce mai analizeaza daca sunt in grupul de redactare (de la Guvern-n.red.). Nu prea inteleg lucrul acesta ", a declarat copresedintele PNL Vasile Blaga.

La randul ei, Alina Gorghiu a afirmat ca este nevoie de modificarea legislatiei in materie de securitate nationala, aratand ca seful statului le-a transmis ca Guvernul va trimite in Parlament pachetul celor trei legi "undeva la sfarsitul lunii mai".

"Concluzia cea mai importata la care am ajuns este ca e nevoie de actualizarea legislatiei, ca aceasta actualizare nu poate fi facuta la initiativa unui singur grup parlamentar - am mai avut un esec. Delegatia PNL a agreat sa participam, alaturi de reprezentantii celorlalte partide, in comisia care va genera noua legislatie", a adaugat Gorghiu.

Totodata, liberalii au sustinut nevoia unui control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din Romania, chiar constituirea unei singure comisii parlamentare pentru controlul activitatii SRI si SIE, fata de doua, cum exista acum in Parlament.

Marti dupa-amiaza la Guvern au avut loc consultari cu privire la viitoarele reglementari privind securitatea nationala, la Palatul Victoria fiind prezenti reprezentati ai Presedintiei, DIICOT, MApN, STS, dar si ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Iohannis consultari securitate nationala , #presedinte