Iohannis critica decizia Avocatului Poporului de a contesta legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 15:40
10173 citiri
Iohannis critica decizia Avocatului Poporului de a contesta legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, ca este indignat de decizia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea 90/2001, care le interzice persoanelor care au condamnari penale sa fie membri ai Guvernului.

"Presedintele Romaniei este indignat de actiunea din aceasta dimineata a Avocatului Poporului, actiune care are un singur beneficiar. Presedintele este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritati politice, printr-un demers care apara dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a declarat purtatorul de cuvant al lui Iohannis, Madalina Dobrovolschi, intr-o scurta conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Aceasta a mai aratat ca, in 2001, "Romania era in plin proces de integrare in UE si NATO", iar atunci a fost adoptata o lege prin care "persoanele condamnate nu mai aveau dreptul sa fie prim-ministri sau ministri".

"In 16 ani, nimeni, niciodata, nu a considerat ca e o problema acest criteriu de moralitate. In 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de persoana care a ocupat aceasta functie, nu a considerat ca textul legii reprezinta o problema pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Drept urmare, acesta nu a fost contestat. Este important, totusi, ca societatea sa fie condusa de persoane integre", a mai aratat seful statului, prin vocea Madalinei Dobrovolschi.

In mesajul sau, Iohannis a facut referire la o prevedere a Constitutiei care spune ca "rolul Avocatului Poporului este cel de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice".

"Stradania unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intra in agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sa fie unul dintre obiectivele sale", se mai precizeaza in mesajul presedintelui.

Totodata, o alta prevedere a Constitutiei arata ca "functiile si demnitatile publice se exercita in conditiile legii".

"Presedintele Romaniei, asa cum stiti, de foarte multe ori a subliniat ca este foarte important sa avem legi clare. In contextul pe care l-am prezentat, se pune o alta problema. Presedintele Romaniei trage un semnal de alarma. Romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos este un astfel de demers. Se poate deschide poarta condamnatilor penal sa ajunga sa ne conduca", a conchis purtatorul de cuvant de la Cotroceni.

Legea, contestata la CCR de Avocatul Poporului

Mesajul presedintelui vine dupa ce Avocatul Poporului a sesizat CCR, joi dimineata, cu privire la constitutionalitatea Legii 90/2001, care prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) ".

Iata explicatiile lui Victor Ciorbea

Din cauza acestei legi, Liviu Dragnea nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier, lucru pe care el insusi l-a mentionat cand a facut prima propunere pentru sefia Guvernului, pe Sevil Shhaideh, respinsa insa de Klaus Iohannis.

Amintim ca pe 13 decembrie, presedintele PSD a declarat ca partidul sau nu intentioneaza sa modifice Legea 90/2001, dar ca lui si unor specialisti li se pare ca ea este neconstitutionala.

Trei zile mai tarziu, Dragnea spunea ca, atata timp cat legea va fi in vigoare, lui ii va fi foarte greu sa fie premier.

In cele din urma, pe 19 decembrie, Ciorbea a precizat ca nu va face nimic in legatura cu aceasta lege, pana dupa investirea noului Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis indignat Avocatul Poporului , #presedinte